Inzichten & nieuws
We schrijven bijna even graag over spelen als dat we ze ontwikkelen en begeleiden. Hier vind je alle Aanstokerij-nieuwtjes, onze speltips, blogs van Aanstokers ...

Wat zoek je?

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'
Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Spelen (is goed) voor je gezondheid
Op 7 april 2023 blaast de Wereldgezondheidsorganistie 75 spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "gezondheid voor iedereen" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

De meest romantische spelen van De Aanstokerij
Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.

Speelse klasgesprekken over alcohol met 'Nognito'
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vroeg De Aanstokerij om speelse gespreksmethodieken te ontwikkelen voor leerlingen in de derde graad basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Het resultaat is 'Nognito', een verzamelbundel gespreksmethodieken met een digitaal luik dat leerlingen stimuleert na te denken over hun alcoholconsumptie.

School in beweging met 'Luuks spelbord'
Scholen die zich inspannen om hun leerlingen meer in beweging te krijgen, verdienen een beloning. Voor het schooljaar 2021-2022 was die beloning ‘Luuks spelbord’, een verzameling bewegingstussendoortjes die we maakten in opdracht MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

We zijn gek van 'Gek van mezelf'
De drempel om een gesprek over mentale gezondheid te beginnen ligt vaak heel hoog. Met het nieuwe koopspel 'Gek van mezelf: het mentale gezondheid spel' kan je het gesprek makkelijker aangaan, want je creëert er een sfeer van openheid mee en leert elkaar op een andere manier beter mee kennen.

Kraak de DNA-code: een genetica-spel met kosmische proporties
'Kraak de DNA-code' is een spel dat we ontwikkelden voor het Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven) en het Centrum Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven), om het onderwerp genetica op een speelse manier aan kinderen voor te schotelen. Kunnen de spelers de families op planeet Bolygo herenigen, met alleen DNA als aanwijzing?

Wegwijs in gezondheidszorg met 'WEGWIJS'
De wereld van Gentse gezondheidszorg leer je het makkelijkst kennen in ‘WEGWIJS in zorg en gezondheid’, dat we samen met de Gentse Wijkgezondheidscentra ontwikkelden. ‘WEGWIJS’ maakt deel uit van hun doelstelling om de gezondheidsvaardigheden van de Gentse bevolking op te krikken.

'Better safe than soa', een kijkje achter de schermen van de spelontwikkeling
In opdracht van Sensoa vzw ontwikkelden we het spel 'Better safe than soa', een educatief spel voor tieners. Met het spel maak je gevoelige thema's zoals veilig vrijen, communicatie en soa's op een ludieke manier bespreekbaar.
Spelontwikkelaar Silke neemt je mee achter de schermen.

Rookvrije 'Zeven in pakskes'-challenge
Er wordt heel wat onzin over roken en vapen verkocht. Daarom maakten we in opdracht van Vlaams Instituut Gezond Leven het spel 'Zever in pakskes'. Dit spel maakt deel uit van het scholenproject 'Bullshit free generation', en helpt zever over roken herkennen en ontkrachten.