Inzichten & nieuws
We schrijven bijna even graag over spelen als dat we ze ontwikkelen en begeleiden. Hier vind je alle Aanstokerij-nieuwtjes, onze speltips, blogs van Aanstokers ...
Wat zoek je?
Speel je zorg-wijs!
Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom ontwikkelde De Aanstokerij samen met Huis voor Gezondheid de spelkoffer ‘Speel je zorg-wijs’, een ontleenbare spelkoffer om studenten te informeren over het zorglandschap van Brussel en samenwerking binnen de zorg te bevorderen.
100mg spelen bij Multipharma
Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.
Spelen (is goed) voor je gezondheid
Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.
Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!
Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.
Spelen met grenzen
Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.
Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'
Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.
Spelen voor klimaatrechtvaardigheid
De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.
De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'
Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.
De meest romantische spelen van De Aanstokerij
Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.
Speelse klasgesprekken over alcohol met 'Nognito'
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vroeg De Aanstokerij om speelse gespreksmethodieken te ontwikkelen voor leerlingen in de derde graad basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Het resultaat is 'Nognito', een verzamelbundel gespreksmethodieken met een digitaal luik dat leerlingen stimuleert na te denken over hun alcoholconsumptie.
School in beweging met 'Luuks spelbord'
Scholen die zich inspannen om hun leerlingen meer in beweging te krijgen, verdienen een beloning. Voor het schooljaar 2021-2022 was die beloning ‘Luuks spelbord’, een verzameling bewegingstussendoortjes die we maakten in opdracht MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven.
We zijn gek van 'Gek van mezelf'
De drempel om een gesprek over mentale gezondheid te beginnen ligt vaak heel hoog. Met het nieuwe koopspel 'Gek van mezelf: het mentale gezondheid spel' kan je het gesprek makkelijker aangaan, want je creëert er een sfeer van openheid mee en leert elkaar op een andere manier beter mee kennen.