Ga verder naar de inhoud

We zijn gek op 'Gek van mezelf'

20.01.2023

Praten helpt! Helaas ligt de drempel om een gesprek over mentale gezondheid te beginnen vaak heel hoog. Daarom zijn we blij dat we ‘Gek van mezelf: het mentale gezondheid spel’ in ons koopaanbod kunnen opnemen.

‘Gek van mezelf’ is een kaartenspel uitgebracht door auteur en documentairemaker Alwin Ritstier, die vooral bekend is voor zijn Youtube-kanaal ‘Vet Gezellig’. Hij kampte zelf jaren met extreme angsten, en hij wou zichzelf daar niet meer door laten tegenhouden. Zijn reis van ‘angst’ naar ‘leven’ vormde de basis voor zijn boek ‘Gek van mezelf: Bang voor (bijna) alles’.

Volgens hem is de eerste stap naar een betere mentale gezondheid openheid. Het is echter niet altijd makkelijk om zo’n gesprekken aan te gaan. Waar begin je zelfs? Die drempel kan je overwinnen met het vragenspel ‘Gek van mezelf’: honderd kaarten met vragen om een gesprek in gang te zetten waarmee je elkaar op een andere manier leert kennen.

Aan de hand van normale vragen, dilemma’s en wat als…-vragen creëer je een sfeer van openheid en een leidraad van het gesprek. Door te praten over mentale gezondheid gaan spelers in verbinding met elkaar en voelen ze zich beter begrepen.

Omdat deze methodiek zo laagdrempelig is, kan je er bovendien met iedereen mee aan de slag; iedereen heeft namelijk een mentale gezondheid. Of je het thuis over mentale gezondheid wilt hebben, in je klas, of op de werkvloer, op vragen als “Wat bewonder je het meest aan jezelf?” heeft iedereen een antwoord.

Disclaimer: In tegenstelling tot wat Alwin beweert in de bovenstaande video, raden we af om ‘Gek van mezelf’ met katten en honden te spelen. Ze hebben namelijk geen duimen om kaartjes mee vast te houden.

Meer over Mentaal welzijn of Gezondheid

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Gezondheid

100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.