Ga verder naar de inhoud

We zijn gek op 'Gek van mezelf'

20.01.2023

Praten helpt! Helaas ligt de drempel om een gesprek over mentale gezondheid te beginnen vaak heel hoog. Daarom zijn we blij dat we ‘Gek van mezelf: het mentale gezondheid spel’ in ons koopaanbod kunnen opnemen.

‘Gek van mezelf’ is een kaartenspel uitgebracht door auteur en documentairemaker Alwin Ritstier, die vooral bekend is voor zijn Youtube-kanaal ‘Vet Gezellig’. Hij kampte zelf jaren met extreme angsten, en hij wou zichzelf daar niet meer door laten tegenhouden. Zijn reis van ‘angst’ naar ‘leven’ vormde de basis voor zijn boek ‘Gek van mezelf: Bang voor (bijna) alles’.

Volgens hem is de eerste stap naar een betere mentale gezondheid openheid. Het is echter niet altijd makkelijk om zo’n gesprekken aan te gaan. Waar begin je zelfs? Die drempel kan je overwinnen met het vragenspel ‘Gek van mezelf’: honderd kaarten met vragen om een gesprek in gang te zetten waarmee je elkaar op een andere manier leert kennen.

Aan de hand van normale vragen, dilemma’s en wat als…-vragen creëer je een sfeer van openheid en een leidraad van het gesprek. Door te praten over mentale gezondheid gaan spelers in verbinding met elkaar en voelen ze zich beter begrepen.

Omdat deze methodiek zo laagdrempelig is, kan je er bovendien met iedereen mee aan de slag; iedereen heeft namelijk een mentale gezondheid. Of je het thuis over mentale gezondheid wilt hebben, in je klas, of op de werkvloer, op vragen als “Wat bewonder je het meest aan jezelf?” heeft iedereen een antwoord.

Disclaimer: In tegenstelling tot wat Alwin beweert in de bovenstaande video, raden we af om ‘Gek van mezelf’ met katten en honden te spelen. Ze hebben namelijk geen duimen om kaartjes mee vast te houden.

Meer over Mentaal welzijn of Gezondheid

Gezondheid

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels

20 maart 2023

Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

Gezondheid

De meest romantische spelen van De Aanstokerij

7 februari 2023

Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.

Gezondheid

Speelse klasgesprekken over alcohol met 'Nognito'

31 januari 2023

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vroeg De Aanstokerij om speelse gespreksmethodieken te ontwikkelen voor leerlingen in de derde graad basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Het resultaat is 'Nognito', een verzamelbundel gespreksmethodieken met een digitaal luik dat leerlingen stimuleert na te denken over hun alcoholconsumptie.