Ga verder naar de inhoud

We zijn gek op 'Gek van mezelf'

20.01.2023

Praten helpt! Helaas ligt de drempel om een gesprek over mentale gezondheid te beginnen vaak heel hoog. Daarom zijn we blij dat we ‘Gek van mezelf: het mentale gezondheid spel’ in ons koopaanbod kunnen opnemen.

‘Gek van mezelf’ is een kaartenspel uitgebracht door auteur en documentairemaker Alwin Ritstier, die vooral bekend is voor zijn Youtube-kanaal ‘Vet Gezellig’. Hij kampte zelf jaren met extreme angsten, en hij wou zichzelf daar niet meer door laten tegenhouden. Zijn reis van ‘angst’ naar ‘leven’ vormde de basis voor zijn boek ‘Gek van mezelf: Bang voor (bijna) alles’.

Volgens hem is de eerste stap naar een betere mentale gezondheid openheid. Het is echter niet altijd makkelijk om zo’n gesprekken aan te gaan. Waar begin je zelfs? Die drempel kan je overwinnen met het vragenspel ‘Gek van mezelf’: honderd kaarten met vragen om een gesprek in gang te zetten waarmee je elkaar op een andere manier leert kennen.

Aan de hand van normale vragen, dilemma’s en wat als…-vragen creëer je een sfeer van openheid en een leidraad van het gesprek. Door te praten over mentale gezondheid gaan spelers in verbinding met elkaar en voelen ze zich beter begrepen.

Omdat deze methodiek zo laagdrempelig is, kan je er bovendien met iedereen mee aan de slag; iedereen heeft namelijk een mentale gezondheid. Of je het thuis over mentale gezondheid wilt hebben, in je klas, of op de werkvloer, op vragen als “Wat bewonder je het meest aan jezelf?” heeft iedereen een antwoord.

Disclaimer: In tegenstelling tot wat Alwin beweert in de bovenstaande video, raden we af om ‘Gek van mezelf’ met katten en honden te spelen. Ze hebben namelijk geen duimen om kaartjes mee vast te houden.

Meer over Mentaal welzijn of Gezondheid

Mentaal welzijn

'Ben je gek!?' is een te gek spel

7 september 2023

Ben je Gek!?’ is een klasspel dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. In dit spel voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs doorbreken we het stigma rond geestelijke gezondheid, en dagen we jongeren uit zichzelf te versterken.

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.