Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'
Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Samana is in Vlaanderen dé organisatie zie zich inzet voor en mét de mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Met meer dan 1.000 lokale afdelingen zetten ze zich in om mensen te verbinden, te versterken en te verdedigen. En dankzij ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal er ook wat gespeeld worden.

De droom van Samana
Samana vraagt zich af hoe mooi het zou zijn als ze hun missie nog straffer zouden kunnen waarmaken. Ze streven namelijk naar een warme samenleving waarin de belangen van mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers verdedigd worden. En dan vooral op het heel lokale vlak. Dusdanig lokaal dat ze willen dat er in elke Vlaamse gemeente één ding veranderd wordt om het leven en wonen te verbeteren.
De methodiek 'Zorgvriendelijke gemeente'
Om te komen tot een concreet voorstel ontwikkelde Samana samen met De Aanstokerij een speels stappenplan. Aan het einde van de rit: een concreet, positief geformuleerd voorstel voor de gemeente.
Tijdens het verloop van ‘Zorgvriendelijke gemeente’ worden er vier samenkomsten georganiseerd waarin basiswerkers van Samana aan de slag kunnen met vrijwilligers en hun doelgroep. Via speelse methodieken gaan ze eerst op zoek naar het onderwerp waarop ze kunnen wegen op gemeentelijk beleid. Later bevragen ze de doelgroep en werken ze samen met betrokkenen en geïnteresseerden in de gemeente.
Dankzij de speelse methodieken in dit gestroomlijnde actieplan krijgt iedereen de kans om aan het woord te komen. Ook moeilijke punten zoals het maken van een taakverdeling zijn in ‘Zorgvriendelijke gemeente’ opgenomen. Zo wordt er zo weinig mogelijk tijd verloren aan administratie, en kan er zo veel mogelijk gewerkt worden aan een positief voorstel dat in de gemeente gedragen wordt.



De resultaten van dit spel
Zelf aan de slag met ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal je waarschijnlijk niet kunnen, tenzij je zelf in contact komt met Samana. Je kan wel zien waar het spel met succes gespeeld is. Hou je ogen open voor het bord ‘Zorgvriendelijke Gemeente’. Of kijk op de website van Samana om te zien in welke gemeenten er al acties zijn ondernomen.
Meer over Gezondheid of Wereldburgerschap

Spelen over mensenrechten
Op 10 december 1948 ondertekenden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en dat vieren we elk jaar. Het is meer dan 70 jaar later echter nog steeds heel belangrijk om het over mensenrechten te hebben. Met deze spelen heb je een interactieve leidraad om de verschillenden mensenrechten de duiden.

Speel je zorg-wijs!
Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom ontwikkelde De Aanstokerij samen met Huis voor Gezondheid de spelkoffer ‘Speel je zorg-wijs’, een ontleenbare spelkoffer om studenten te informeren over het zorglandschap van Brussel en samenwerking binnen de zorg te bevorderen.
