Ga verder naar de inhoud

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10.11.2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Samana is in Vlaanderen dé organisatie zie zich inzet voor en mét de mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Met meer dan 1.000 lokale afdelingen zetten ze zich in om mensen te verbinden, te versterken en te verdedigen. En dankzij ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal er ook wat gespeeld worden.

De droom van Samana

Samana vraagt zich af hoe mooi het zou zijn als ze hun missie nog straffer zouden kunnen waarmaken. Ze streven namelijk naar een warme samenleving waarin de belangen van mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers verdedigd worden. En dan vooral op het heel lokale vlak. Dusdanig lokaal dat ze willen dat er in elke Vlaamse gemeente één ding veranderd wordt om het leven en wonen te verbeteren.

De methodiek 'Zorgvriendelijke gemeente'

Om te komen tot een concreet voorstel ontwikkelde Samana samen met De Aanstokerij een speels stappenplan. Aan het einde van de rit: een concreet, positief geformuleerd voorstel voor de gemeente.

Tijdens het verloop van ‘Zorgvriendelijke gemeente’ worden er vier samenkomsten georganiseerd waarin basiswerkers van Samana aan de slag kunnen met vrijwilligers en hun doelgroep. Via speelse methodieken gaan ze eerst op zoek naar het onderwerp waarop ze kunnen wegen op gemeentelijk beleid. Later bevragen ze de doelgroep en werken ze samen met betrokkenen en geïnteresseerden in de gemeente.

Dankzij de speelse methodieken in dit gestroomlijnde actieplan krijgt iedereen de kans om aan het woord te komen. Ook moeilijke punten zoals het maken van een taakverdeling zijn in ‘Zorgvriendelijke gemeente’ opgenomen. Zo wordt er zo weinig mogelijk tijd verloren aan administratie, en kan er zo veel mogelijk gewerkt worden aan een positief voorstel dat in de gemeente gedragen wordt.

De resultaten van dit spel

Zelf aan de slag met ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal je waarschijnlijk niet kunnen, tenzij je zelf in contact komt met Samana. Je kan wel zien waar het spel met succes gespeeld is. Hou je ogen open voor het bord ‘Zorgvriendelijke Gemeente’. Of kijk op de website van Samana om te zien in welke gemeenten er al acties zijn ondernomen.


Meer over Gezondheid of Wereldburgerschap

Gezondheid

Voorschrift: 100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een apotheekketen zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.