Ga verder naar de inhoud

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10.11.2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Samana is in Vlaanderen dé organisatie zie zich inzet voor en mét de mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Met meer dan 1.000 lokale afdelingen zetten ze zich in om mensen te verbinden, te versterken en te verdedigen. En dankzij ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal er ook wat gespeeld worden.

De droom van Samana

Samana vraagt zich af hoe mooi het zou zijn als ze hun missie nog straffer zouden kunnen waarmaken. Ze streven namelijk naar een warme samenleving waarin de belangen van mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers verdedigd worden. En dan vooral op het heel lokale vlak. Dusdanig lokaal dat ze willen dat er in elke Vlaamse gemeente één ding veranderd wordt om het leven en wonen te verbeteren.

De methodiek 'Zorgvriendelijke gemeente'

Om te komen tot een concreet voorstel ontwikkelde Samana samen met De Aanstokerij een speels stappenplan. Aan het einde van de rit: een concreet, positief geformuleerd voorstel voor de gemeente.

Tijdens het verloop van ‘Zorgvriendelijke gemeente’ worden er vier samenkomsten georganiseerd waarin basiswerkers van Samana aan de slag kunnen met vrijwilligers en hun doelgroep. Via speelse methodieken gaan ze eerst op zoek naar het onderwerp waarop ze kunnen wegen op gemeentelijk beleid. Later bevragen ze de doelgroep en werken ze samen met betrokkenen en geïnteresseerden in de gemeente.

Dankzij de speelse methodieken in dit gestroomlijnde actieplan krijgt iedereen de kans om aan het woord te komen. Ook moeilijke punten zoals het maken van een taakverdeling zijn in ‘Zorgvriendelijke gemeente’ opgenomen. Zo wordt er zo weinig mogelijk tijd verloren aan administratie, en kan er zo veel mogelijk gewerkt worden aan een positief voorstel dat in de gemeente gedragen wordt.

De resultaten van dit spel

Zelf aan de slag met ‘Zorgvriendelijke gemeente’ zal je waarschijnlijk niet kunnen, tenzij je zelf in contact komt met Samana. Je kan wel zien waar het spel met succes gespeeld is. Hou je ogen open voor het bord ‘Zorgvriendelijke Gemeente’. Of kijk op de website van Samana om te zien in welke gemeenten er al acties zijn ondernomen.


Meer over Gezondheid of Wereldburgerschap

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

De Aanstokerij in de stemming

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30 mei 2023
Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei. Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan…