Ga verder naar de inhoud

Spelen met grenzen

22.02.2024

Tijdens de Week van de Lentekriebels geven leerkrachten over heel Vlaanderen les over relationele en seksuele vorming. Daarbij speelt het thema persoonlijke grenzen altijd een belangrijke rol, maar het kan een moeilijk thema voor jongeren zijn om openlijk over te spreken. Maar dat hoeft het niet te zijn.

Bij persoonlijke onderwerpen als seksualiteit en relaties is het heel belangrijk dat gesprekken erover in een veilige setting gebeuren. Spelen kunnen een geknipte methodiek zijn, niet alleen om een veilige setting te creëren, maar ook om gesprekken in goede banen te leiden.

Daarom koos speltrainer Marike enkele speelse methodieken uit waarmee je school het onderwerp persoonlijke grenzen op de dag relationele vorming laagdrempeliger en toegankelijker maakt.

Plezier, tot hier: gratis gespreksmethodiek over persoonlijke grenzen

Je leerlingen herkennen vast wel de situaties waarin ze niet zeker of ze iets wel oké vinden. Misschien komt een vriend wat te dichtbij, of voelen ze zich gedwongen om mee te doen aan dingen die ze eigenlijk niet willen doen.

Samen met vrijwilligers van Jonge Helden vzw ontwikkelden we het gratis spel Plezier, tot hier!, een speelse gespreksmethodiek voor jongeren vanaf 12 jaar waarin ze ontdekken hoe ze om kunnen gaan met hun eigen en elkaars persoonlijke grenzen.

De Axenroos als houvast

Sommigen onder ons herinneren zich misschien nog de Axenroos, met die tien dieren die gebruikt worden om mensen te typeren. Die Axenroos kan veel meer! Je kan de roos inzetten om complexe vormen waarop mensen zich tot elkaar verhouden op een visuele manier weer te geven. Zo krijgen spelers inzicht in hun interactie met anderen, en hoe ze hun eigen grenzen kunnen aangeven of die van anderen bevragen. Deze twee spelen zijn een laagdrempelige manier om daarover in gesprek te gaan.

Verbindend communiceren

Bij verbindende communicatie gaat het eigenlijk over respectvolle communicatie. Mensen durven wel eens met woorden vermommen wat ze eigenlijk bedoelen, waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan over waar iemands grenzen precies liggen. Daarom is het nuttig om zelf je gevoelens duidelijker te uiten, maar ook te begrijpen wat er zit achter jouw gevoelens en die van anderen.

Kikkerbecool

€ 99,00

De gevoels- en behoeftekaarten

Als we grenzen willen respecteren, moeten we onze eigen grenzen en die van anderen leren kennen. Daar komen verschillende vragen bij kijken: waar heb ik nood aan, waar liggen de behoeften van een andere, hoe voel ik me in een bepaalde situatie?

Het is belangrijk om de woorden te vinden waarmee je je grenzen uit kan drukken, of waarmee je de ander stimuleert open te zijn over diens grenzen. De kaartjes van Human Matters en De Aanstokerij bieden een helpende hand in het vinden van die taal.

Simulatiespelen

Voor sommige onderwerpen is het handiger om even een situatie (spelend) te ervaren dan erover te spreken. Veilig vrijen en internetten zijn daar twee goede voorbeelden van. Laat jongeren de spelen hieronder in volle vrijheid spelen, want zo worden ze gestimuleerd om na het spel al hun ervaringen te benoemen en linken te leggen met de realiteit. Zo delen ze onderling hun meningen met elkaar in de veiligheid van een spelsituatie.


Meer over Gezondheid of Verbindend communiceren

Gezondheid

Voorschrift: 100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een apotheekketen zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.