Ga verder naar de inhoud

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels

20.03.2023

Tijdens de Week van de Lentekriebels geven leerkrachten over heel Vlaanderen les over relationele en seksuele vorming. Een van de vele dingen die beide thema's met elkaar delen is de belangrijke rol die persoonlijke grenzen hebben. Des te beter dus om ook dat aspect wat aandacht te schenken deze week.

Bij persoonlijke onderwerpen als seksualiteit en relaties is het heel belangrijk dat gesprekken erover in een veilige setting gebeuren. Spelen kunnen een geknipte methodiek zijn, niet alleen om een veilige setting te creëren, maar ook om gesprekken in goede banen te leiden. Daarom koos speltrainer Marike voor deze week enkele speelse methodieken uit om jongeren weerbaarder te maken, en meer in staat om grenzen te (h)erkennen en aan te geven.

De Axenroos als houvast

Sommigen onder ons herinneren zich misschien nog de Axenroos, met die tien dieren die gebruikt worden om mensen te typeren. Die Axenroos kan veel meer! Je kan de roos inzetten om complexe vormen waarop mensen zich tot elkaar verhouden op een visuele manier weer te geven. Zo krijgen spelers inzicht in hun interactie met anderen, en hoe ze hun eigen grenzen kunnen aangeven of die van anderen bevragen. Deze twee spelen zijn een laagdrempelige manier om daarover in gesprek te gaan.

Verbindend communiceren

Bij verbindende communicatie gaat het eigenlijk over respectvolle communicatie. Mensen durven wel eens met woorden vermommen wat ze eigenlijk bedoelen, waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan over waar iemands grenzen precies liggen. Daarom is het nuttig om zelf je gevoelens duidelijker te uiten, maar ook te begrijpen wat er zit achter jouw gevoelens en die van anderen.

Kikkerbecool

€ 99,00

De gevoels- en behoeftekaarten

Als we grenzen willen respecteren, moeten we onze eigen grenzen en die van anderen leren kennen. Daar komen verschillende vragen bij kijken: waar heb ik nood aan, waar liggen de behoeften van een andere, hoe voel ik me in een bepaalde situatie?

Het is belangrijk om de woorden te vinden waarmee je je grenzen uit kan drukken, of waarmee je de ander stimuleert open te zijn over diens grenzen. De kaartjes van Human Matters en De Aanstokerij bieden een helpende hand in het vinden van die taal.

(Opmerking: fantastisch nieuws! De nieuwe voorraad Gevoels- en behoeftekaarten in het Nederlands komt zéér spoedig aan in onze winkel.)

Simulatiespelen

Voor sommige onderwerpen is het handiger om even een situatie (spelend) te ervaren dan erover te spreken. Veilig vrijen en internetten zijn daar twee goede voorbeelden van. Laat jongeren de spelen hieronder in volle vrijheid spelen, want zo worden ze gestimuleerd om na het spel al hun ervaringen te benoemen en linken te leggen met de realiteit. Zo delen ze onderling hun meningen met elkaar in de veiligheid van een spelsituatie.


Meer over Gezondheid of Verbindend communiceren

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.