Ga verder naar de inhoud

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels

20.03.2023

Tijdens de Week van de Lentekriebels geven leerkrachten over heel Vlaanderen les over relationele en seksuele vorming. Een van de vele dingen die beide thema's met elkaar delen is de belangrijke rol die persoonlijke grenzen hebben. Des te beter dus om ook dat aspect wat aandacht te schenken deze week.

Bij persoonlijke onderwerpen als seksualiteit en relaties is het heel belangrijk dat gesprekken erover in een veilige setting gebeuren. Spelen kunnen een geknipte methodiek zijn, niet alleen om een veilige setting te creëren, maar ook om gesprekken in goede banen te leiden. Daarom koos speltrainer Marike voor deze week enkele speelse methodieken uit om jongeren weerbaarder te maken, en meer in staat om grenzen te (h)erkennen en aan te geven.

De Axenroos als houvast

Sommigen onder ons herinneren zich misschien nog de Axenroos, met die tien dieren die gebruikt worden om mensen te typeren. Die Axenroos kan veel meer! Je kan de roos inzetten om complexe vormen waarop mensen zich tot elkaar verhouden op een visuele manier weer te geven. Zo krijgen spelers inzicht in hun interactie met anderen, en hoe ze hun eigen grenzen kunnen aangeven of die van anderen bevragen. Deze twee spelen zijn een laagdrempelige manier om daarover in gesprek te gaan.

Verbindend communiceren

Bij verbindende communicatie gaat het eigenlijk over respectvolle communicatie. Mensen durven wel eens met woorden vermommen wat ze eigenlijk bedoelen, waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan over waar iemands grenzen precies liggen. Daarom is het nuttig om zelf je gevoelens duidelijker te uiten, maar ook te begrijpen wat er zit achter jouw gevoelens en die van anderen.

Kikkerbecool

€ 99,00

De gevoels- en behoeftekaarten

Als we grenzen willen respecteren, moeten we onze eigen grenzen en die van anderen leren kennen. Daar komen verschillende vragen bij kijken: waar heb ik nood aan, waar liggen de behoeften van een andere, hoe voel ik me in een bepaalde situatie?

Het is belangrijk om de woorden te vinden waarmee je je grenzen uit kan drukken, of waarmee je de ander stimuleert open te zijn over diens grenzen. De kaartjes van Human Matters en De Aanstokerij bieden een helpende hand in het vinden van die taal.

(Opmerking: fantastisch nieuws! De nieuwe voorraad Gevoels- en behoeftekaarten in het Nederlands komt zéér spoedig aan in onze winkel.)

Simulatiespelen

Voor sommige onderwerpen is het handiger om even een situatie (spelend) te ervaren dan erover te spreken. Veilig vrijen en internetten zijn daar twee goede voorbeelden van. Laat jongeren de spelen hieronder in volle vrijheid spelen, want zo worden ze gestimuleerd om na het spel al hun ervaringen te benoemen en linken te leggen met de realiteit. Zo delen ze onderling hun meningen met elkaar in de veiligheid van een spelsituatie.


Meer over Gezondheid of Verbindend communiceren

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Wij stelden een lijst samen van onze leukste klasspelen. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Gezondheid

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'

19 april 2023

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2023

Op 7 april 2023 blaast de Wereldgezondheidsorganistie 75 spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, waarbij er elk jaar een ander thema centraal staat. Dit jaar is dat thema 'gezondheid voor iedereen'.

Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.