Ga verder naar de inhoud

Spelen (is goed) voor je gezondheid

03.04.2024

Happy birthday to you, de jarige is de WHO…

De Wereldgezondheidsorganisatie mag dan wel 76 jaar worden, tijd om op pensioen te gaan is er niet. Tijd om de verjaardag te vieren, daarentegen! Het thema van het feestje is dit jaar 'Mijn gezondheid, mijn recht': iedereen heeft recht op een gezond leven, en kennis over je eigen gezondheid is daar een eerste goed stap in. Daarom zijn we vaak druk bezig met spelen over gezondheid.

De Romeinse dichter Juvenalis zei het al: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Het is namelijk zo dat gezondheid zowel een fysieke als een mentale kant heeft. Het is belangrijk om goed te zorgen voor beide kanten van je gezondheid. Of om het met een metafoor te zeggen: je bent niet veel met een prachtig bordspel als de regels zelf langs alle kanten rammelen.

Deze spelen zijn perfect in orde en maken het veel makkelijker om het over diverse aspecten van gezondheid te hebben.

Mentale gezondheid

Laten we beginnen met mentale gezondheid, aangezien daar voor heel veel mensen nog een stigma rond hangt. Het is niet eenvoudig om het te hebben over pijn of ongemak dat je alleen in je hoofd voelt, en niet door een dokter met een vergrootglas of stethoscoop kan laten onderzoeken. Deze spelen helpen je (groep) de drempel om het over mentaal welzijn te hebben te verlagen door een spelomgeving te creëren waarin mensen meer open kunnen zijn.

MindMaze is een samenwerkingsspel voor 12- tot 15-jarigen waarin ze met elkaar durven spreken over hun mentaal welzijn, maar ook naar elkaar leren luisteren. Heel wat jongeren worstelen tijdens het puberen namelijk met gevoelens, en weten vaak niet bij wie ze terechtkunnen.

Over de Bagagedragerspelen kunnen we het uren hebben, dus focussen we nu even op Een Steekje Los?, waarmee je het stigma rond mentale kwetsbaarheid doorbreekt en de veerkracht vergroot. Sinds kort gebruiken we dit spel ook als leidraad in een vorming op maat van mensen die werken in contexten waar ze vaak met dit thema in aanraking komen, zoals woonzorgcentra, begeleid wonen, etc.

Eens je volwassen bent, breng je hoogstwaarschijnlijk heel wat tijd door op de werkvloer. Het is als werkgever dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers plezier in hun werk vinden, want dat heeft alleen maar voordelen voor hun mentale gezondheid. In de training Fluitend Naar Het Werk sporen we iedereen aan om actief op zoek te gaan naar dat plezier.

Beeld je in: je wilt het heel graag hebben over mentale gezondheid, maar dan besef je dat je niet weet hoe je daarover begint. In Gek van Mezelf vind je honderd verschillende vragen die je kan gebruiken als laagdrempelig startblok voor een moeilijk gesprek.
Bovendien is er van dit spel nu ook een junior versie beschikbaar waarmee je het gesprek op maat van 9- tot 14-jarigen kan voeren.

Nog meer aan het spel met mentale gezondheid

Doe je mee?

€ 39,90

Fysieke gezondheid

Maar goed dus, die gezonde geest hoort thuis in een gezond lichaam. En daarvoor is een gezonde levensstijl uiteraard ontzettend belangrijk, en daar begin je best al zo vroeg mee. Daarom hebben we verschillende spelen om jongeren aan het denken te zetten over die klassieke ongezonde keuzes die ze zo vaak maken. Je kent ze wel, die hits als onveilig vrijen en verschillende verslavingen.

Het is eigenlijk best wel ongezond, maar zit toch ingebed in onze cultuur: alcohol. Wat valt er nog te zeggen over de schadelijke gevolgen van op jonge leeftijd alcohol beginnen te drinken? In elk geval genoeg voor zes gespreksmethodieken om jongeren van 10 tot 14 jaar aan het nadenken te zetten. In Nognito komen ze zo tot inzichten over risico’s die aan drinken gelinkt zijn, maar ook over hun eigen sociale vaardigheden.

Wanneer jongeren voor de eerste keer een liefje hebben, komt er plotseling een hele stapel nieuwe gezondheidsvragen bij. In het klasspel Better safe than soa staat de vraag ‘wat en waarom is veilig vrijen?’ centraal. Spelers kruipen in de huid van personages om de harten van Vinfluencers te veroveren, maar daarbij veroveren ze meer dan ze willen… In het kader van dit verhaal kunnen jongeren in een veilige omgeving hun meningen en kennis over seksualiteit en relaties met elkaar uitwisselen.

Het is belangrijk om te weten bij welke organisaties je terechtkan wanneer je met bepaalde gezondheidsproblemen zit, en het is een ingewikkeld wereldje. In WEGWIJS leren de spelers verschillende organisaties kennen zodat ze hun personages naar de juiste hulpverlener kunnen sturen voor hun problemen.

Afsluiten doen we met Kan'k er iets aan doen?, dat we vorig jaar samen met Kom Op Tegen Kanker maakten. Het brengt fysieke en mentale gezondheid namelijk mooi samen; als kinderen horen dat er bij iemand in hun buurt kanker is vastgesteld, weten ze vaak niet hoe ze moeten reageren. Dit spel legt daarom op kindermaat uit wát kanker is en hoe ze mensen met kanker kunnen steunen.

Nog meer spelen over fysieke gezondheid


Meer over Gezondheid of Mentaal welzijn

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Gezondheid

100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.