Spelen (is goed) voor je gezondheid
Happy birthday to you, de jarige is de WHO…
De Wereldgezondheidsorganisatie speelt intussen al 75 jaar een essentiële coördinerende rol op het gebied van gezondheid en welzijn. Op deze extra bijzondere verjaardag is het thema dan ook ‘Gezondheid voor iedereen’.
Om het – toch behoorlijk ingewikkelde – onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken, zijn we altijd druk bezig aan spelen over gezondheid.


De Romeinse dichter Juvenalis zei het al: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Het is namelijk zo dat gezondheid zowel een fysieke als een mentale kant heeft. Het is belangrijk om goed te zorgen voor beide kanten van je gezondheid. Of om het met een metafoor te zeggen: je bent niet veel met een prachtig bordspel als de regels zelf langs alle kanten rammelen.
Deze spelen zijn perfect in orde en maken het veel makkelijker om het over diverse aspecten van gezondheid te hebben.
Mentale gezondheid
Laten we beginnen met mentale gezondheid, aangezien daar voor heel veel mensen nog een stigma rond hangt. Het is niet eenvoudig om het te hebben over pijn of ongemak dat je alleen in je hoofd voelt, en niet door een dokter met een vergrootglas of stethoscoop kan laten onderzoeken. Deze spelen helpen je (groep) de drempel om het over mentaal welzijn te hebben te verlagen door een spelomgeving te creëren waarin mensen meer open kunnen zijn.

MindMaze is een samenwerkingsspel voor 12- tot 15-jarigen waarin ze met elkaar durven spreken over hun mentaal welzijn, maar ook naar elkaar leren luisteren. Heel wat jongeren worstelen tijdens het puberen namelijk met gevoelens, en weten vaak niet bij wie ze terechtkunnen.

Over de Bagagedragerspelen kunnen we het uren hebben, dus focussen we nu even op Een Steekje Los?, waarmee je het stigma rond mentale kwetsbaarheid doorbreekt en de veerkracht vergroot. Sinds kort gebruiken we dit spel ook als leidraad in een vorming op maat van mensen die werken in contexten waar ze vaak met dit thema in aanraking komen, zoals woonzorgcentra, begeleid wonen, etc.

Eens je volwassen bent, breng je hoogstwaarschijnlijk heel wat tijd door op de werkvloer. Het is als werkgever dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers plezier in hun werk vinden, want dat heeft alleen maar voordelen voor hun mentale gezondheid. In de training Fluitend Naar Het Werk sporen we iedereen aan om actief op zoek te gaan naar dat plezier.

Beeld je in: je wilt het heel graag hebben over mentale gezondheid, maar dan besef je dat je niet weet hoe je daarover begint. In Gek van Mezelf vind je honderd verschillende vragen die je kan gebruiken als laagdrempelig startblok voor een moeilijk gesprek.
Nog meer aan het spel met mentale gezondheid
Fysieke gezondheid
Maar goed dus, die gezonde geest hoort thuis in een gezond lichaam. En daarvoor is een gezonde levensstijl uiteraard ontzettend belangrijk, en daar begin je best al zo vroeg mee. Daarom hebben we verschillende spelen om jongeren aan het denken te zetten over die klassieke ongezonde keuzes die ze zo vaak maken. Je kent ze wel, die hits als onveilig vrijen en verschillende verslavingen.

Het is eigenlijk best wel ongezond, maar zit toch ingebed in onze cultuur: alcohol. Wat valt er nog te zeggen over de schadelijke gevolgen van op jonge leeftijd alcohol beginnen te drinken? In elk geval genoeg voor zes gespreksmethodieken om jongeren van 10 tot 14 jaar aan het nadenken te zetten. In Nognito komen ze zo tot inzichten over risico’s die aan drinken gelinkt zijn, maar ook over hun eigen sociale vaardigheden.

Wanneer jongeren voor de eerste keer een liefje hebben, komt er plotseling een hele stapel nieuwe gezondheidsvragen bij. In het klasspel Better safe than soa staat de vraag ‘wat en waarom is veilig vrijen?’ centraal. Spelers kruipen in de huid van personages om de harten van Vinfluencers te veroveren, maar daarbij veroveren ze meer dan ze willen… In het kader van dit verhaal kunnen jongeren in een veilige omgeving hun meningen en kennis over seksualiteit en relaties met elkaar uitwisselen.

Afsluiten doen we met WEGWIJS in zorg en gezondheid, een spel dat niet speciaal voor jongeren gemaakt is – en dan zijn we weer mooi aan het begin van dit artikel. Het is belangrijk om te weten bij welke organisaties je terechtkan wanneer je met bepaalde gezondheidsproblemen zit, en het is een ingewikkeld wereldje. In dit spel leren de spelers verschillende organisaties kennen zodat ze hun personages naar de juiste hulpverlener kunnen sturen voor hun problemen.
Nog meer spelen over fysieke gezondheid
Meer over Gezondheid of Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel
Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Wij stelden een lijst samen van onze leukste klasspelen. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad
Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Dat betekent dat we natuurlijk ook al veel hebben moeten nadenken over het concept ‘gezin’. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.

Binnenkort: Ben je gek!?
Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we binnenkort samen met Te Gek!? lanceren!
Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.