Ga verder naar de inhoud

Speel je zorg-wijs!

25.10.2024

Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom ontwikkelde De Aanstokerij samen met Huis voor Gezondheid de spelkoffer ‘Speel je zorg-wijs’, een ontleenbare spelkoffer om studenten te informeren over het zorglandschap van Brussel en samenwerking binnen de zorg te bevorderen.

Zorgprofessionals spelen een onmiskenbaar belangrijke rol in onze samenleving – en in de aanloop daarvan ook zorgberoepen en hun opleidingen. Daarom is het enerzijds belangrijk dat voldoende mensen geïnformeerd kiezen voor een zorgopleiding en die keuze ondersteund wordt. Anderzijds kan het ook geen kwaad als de samenwerking tussen en kennis over zorgberoepen verhoogd wordt. Dit zorgt er ook voor dat gezondheidsvaardigheden versterkt worden. Met dat uitgangspunt klopte Huis voor Gezondheid spreekwoordelijk aan bij De Aanstokerij. Huis voor Gezondheid is namelijk een netwerkorganisatie die streeft naar toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg in Brussel.

Het was snel duidelijk dat de verschillende doelstellingen eigenlijk ook gericht zijn op verschillende doelgroepen: studenten (secundair onderwijs en hoger onderwijs), volwassen studiekiezers (of zij-instromers) en zorgprofessionals. Hoe maak je een spel dat voor die verschillende soorten spelers werkt, en dat specifiek binnen de Brusselse zorgwereld? Door hard te werken! Handig genoeg was dit niet de eerste keer dat onze spelontwikkelaars werkten aan een spel over gezondheidsvaardigheden.

In ‘Speel je zorg-wijs’ zijn spelers verantwoordelijk voor de wensen en noden van een personage. Wat die wensen en noden zijn, hangt af van de spelers. Speel je het spel met studenten, dan zijn de personages aan het werken voor hun diploma en zoeken ze vervolgens naar een bepaalde zorgopleiding. Wordt het spel gespeeld met zij-instromers – die het (Brussels) zorglandschap beter willen leren kennen – dan hebben personages een bepaalde zorgnood en moeten ze door zorgprofessionals geholpen worden

Om die twee verschillende speldoelen mogelijk te maken, bevat de spelkoffer van ‘Speel je zorg-wijs’ twee verschillende spelborden die dat faciliteren. Spelers reizen over het spelbord om hun personage te helpen en komen zo ook een paar van de veertien verschillende methodieken (of mini-spelen) tegen over de verschillende aspecten van de zorg: medisch materiaal, takenpakketten, studierichtingen…

Leuk is ook dat zorgprofessionals zich niet buitengesloten moeten voelen gewoon omdat ze al aan het werk zijn in de zorgsector. Een deel van het spel kan met hen gespeeld worden om de onderlinge samenwerking te bevorderen tijdens workshops of intervisies.

Aan de slag met 'Speel je zorg-wijs'?

Wil je aan de slag met ‘Speel je zorg-wijs!’? Dan moet je op de website van Huis voor Gezondheid zijn. Daar kan je de spelkoffer aanvragen om te ontlenen. Je vindt daar ook er een e-learning over het spel, waar je het spelmateriaal gratis kan downloaden


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.