De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'
Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom op tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Deze nieuwe ontwikkeling maakt deel uit van de bewustmakingscampagne ‘De Pet op tegen Kanker’ van Ketnet en Kom Op Tegen Kanker. De eerste vraag die kinderen zich vaak stellen wanneer in hun buurt gediagnosticeerd met kanker wordt is “Kan‘k er iets aan doen?”. Ze voelen zich soms schuldig, hoewel ze natuurlijk niets met de ziekte te maken hebben. Wat ze wel kunnen doen is er zijn voor de personen die worden getroffen door kanker. Dat leren de spelers in dit spel, net als heel wat extra informatie over kanker.

In het spel maken leerlingen kennis met een van twee personages, die elk met kanker in hun omgeving geconfronteerd worden. Ofwel draait het verhaal om Zoë en haar opa, die kanker heeft, ofwel draait het spel om Finn, wiens juf na de vakantie niet meer op school is voor dezelfde reden.
Spelers stappen mee op de emotionele rollercoaster die Zoë en Finn ervaren, en leren in dat kader wat kanker is, welke behandelingen er mogelijk zijn, welke emoties de personages kunnen voelen, etc. Er zijn twee verschillende verhalen mogelijk zodat de leerkracht zelf kan kiezen welk verhaal het beste aansluit bij hun klas.
'Kan'k er iets aan doen?', dat gewoon in de klas gespeeld kan worden, bestaat uit drie hoofdstukken, die bestaan uit emotie-oefeningen en actieve opdrachten. Tijdens die opdrachten denken ze na over wat zij zouden voelen in de plaats van Zoë of Finn en leren ze wat kanker precies is en welke behandelingen mogelijk zijn. Ook ontdekken ze welke acties ze zelf kunnen ondernemen om de zieke persoon bij te staan of zelf met hun vragen aan de slag te gaan.
Aan de slag met 'Kan'k er iets aan doen?'
Alle lagere scholen in Vlaanderen ontvangen in de week van 17 april een gratis exemplaar van dit spel. Vanaf eind april kan je het spel ook gratis bijbestellen via dit formulier.
Meer over Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid
Op 7 april 2023 blaast de Wereldgezondheidsorganistie 75 spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, waarbij er elk jaar een ander thema centraal staat. Dit jaar is dat thema 'gezondheid voor iedereen'.
Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

De meest romantische spelen van De Aanstokerij
Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.