Ga verder naar de inhoud

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'

19.04.2023

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Samen met Kom op tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ om een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

De Pet op tegen Kanker

Eind april geeft Kom op tegen Kanker samen met Ketnet de aftrap voor de 2023-editie van ‘De Pet op tegen Kanker’. Deze campagne heeft als doel kinderen met kanker te steunen en de ziekte bespreekbaar te maken bij hun leeftijdsgenootjes.

De eerste vraag die kinderen zich vaak stellen wanneer ze worden geconfronteerd met kanker in hun omgeving is “Kan‘k er iets aan doen?”. Ze voelen zich soms schuldig, hoewel ze natuurlijk niets met de ziekte te maken hebben. Wat ze wel kunnen doen, is er zijn voor de personen die worden getroffen door kanker.

Om dit bespreekbaar te maken in de klas schakelde Kom op tegen Kanker ons in voor de ontwikkeling van een gloednieuw educatief spel. 'Kan'k er iets aan doen?' focust op emoties, legt op kindermaat uit wat kanker is en toont hoe je mensen met kanker kunt steunen.

Alle lagere scholen ontvangen automatisch een gratis exemplaar van het educatief spel bij de start van de campagne.

“Ik kon eigenlijk nergens zeggen: "dat kon toch beter". Het was een totaalproject waar ikzelf ook mijn ei wat in kwijt kon.”

Els van 'Kom op tegen Kanker' over de ontwikkeling van 'Kan'k er iets aan doen?'

Kanker spelenderwijs bespreekbaar maken in het 3de en 4de leerjaar

In 'Kan'k er iets aan doen?' maken de leerlingen kennis met een van twee personages, die elk met kanker in hun omgeving geconfronteerd worden. Ofwel draait het verhaal om Ada en haar opa, die kanker heeft, ofwel draait het spel om Finn, wiens juf na de vakantie niet meer op school is om dezelfde reden.

De spelers stappen mee op de emotionele rollercoaster die Ada en Finn ervaren en leren in dat kader wat kanker is, welke behandelingen er mogelijk zijn, welke emoties de personages kunnen voelen, enz.

Er zijn twee verschillende verhalen mogelijk zodat de leerkracht zelf kan kiezen welk verhaal het beste aansluit bij de klas.

'Kan'k er iets aan doen?', dat gewoon in de klas gespeeld kan worden, bestaat uit 3 hoofdstukken met emotie-oefeningen en actieve opdrachten.

Tijdens die opdrachten denken de kinderen na over wat zij zouden voelen in de plaats van Ada of Finn, leren ze wat kanker precies is en welke behandelingen mogelijk zijn. Ook ontdekken ze welke acties ze zelf kunnen ondernemen om de zieke persoon bij te staan of zelf met hun vragen aan de slag te gaan.

Workshop in de klas

Laat je de begeleiding van het spel liever over aan een van onze speltrainers?
Schakel ons in voor een workshop in de klas en wij komen het spel ter plaatse spelen met je leerlingen!


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

Spelen met grenzen

22 februari 2024

Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.