Ga verder naar de inhoud

School in beweging met 'Luuks spelbord'

30.01.2023

Scholen die zich inspannen om hun leerlingen meer in beweging te krijgen, verdienen een beloning.

Omdat iedereen een spel kan appreciëren, maakten we in opdracht van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord', een verzameling bewegingstussendoortjes voor basisscholen.

Sport beweegt je school

Om een gezondere levensstijl met meer beweging te motiveren, bieden MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven de methodiek ‘Sport beweegt je school 2.0’ aan, waarmee scholen werk maken van meer beweging en een gezonde mix van staan, zitten, bewegen en sporten.

Scholen die zich in het schooljaar 2021-2022 ingespannen hebben, kregen van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord' als beloning.

Bewegingstussendoortjes in de klas of op de speelplaats

'Luuks spelbord' is een rond bord met in het midden de titulaire Luuk, een aapje met een voorliefde voor beweging, en een lange arm die in het rond kan draaien. Handig, want rond hem staan 12 verschillende bewegingstussendoortjes, opgedeeld volgens 4 thema's die elk gelinkt zijn aan een kleur.

Elk thema bevat 3 beweegopdrachten rond een bepaalde vaardigheid:

  • STERKE LUUK werkt rond kracht
  • SOEPELE LUUK rond flexibiliteit
  • STABIELE LUUK rond evenwicht
  • STRAFFE LUUK rond uithouding

Elke beweegopdracht is voorzien van een fiche. Deze fiche bevat de beweging en een QR-code. Bij het scannen van QR-code kom je op een leuke GIF uit van Luuk die de beweging toont.

Door Luuks arm rond te draaien (of met de dobbelsteen te gooien) ontdekken de spelers welke beweegopdrachten ze zullen uitvoeren. Het is een leuke en laagdrempelige manier om kinderen meer te laten bewegen en actief spelen te stimuleren.

Meer bewegen en minder zitten met Luuk

Luuks spelbord stimuleert via korte bewegingstussendoortjes meer beweging en minder zitten in de schoolcontext. Met de leuke en eenvoudige oefeningen die slechts enkele minuten duren, creëer je een bewegingsvriendelijke klasomgeving (of speelplaats).

Bewegingstussendoortjes doorbreken het langdurige stilzitten dat zo vaak komt kijken bij schoolgaan en scherpen het concentratievermogen aan. Gezond dus voor lichaam én voor geest!


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.