Ga verder naar de inhoud

School in beweging met 'Luuks spelbord'

30.01.2023

Scholen die zich inspannen om hun leerlingen meer in beweging te krijgen, verdienen een beloning.

Omdat iedereen een spel kan appreciëren, maakten we in opdracht van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord', een verzameling bewegingstussendoortjes voor basisscholen.

Sport beweegt je school

Om een gezondere levensstijl met meer beweging te motiveren, bieden MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven de methodiek ‘Sport beweegt je school 2.0’ aan, waarmee scholen werk maken van meer beweging en een gezonde mix van staan, zitten, bewegen en sporten.

Scholen die zich in het schooljaar 2021-2022 ingespannen hebben, kregen van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord' als beloning.

Bewegingstussendoortjes in de klas of op de speelplaats

'Luuks spelbord' is een rond bord met in het midden de titulaire Luuk, een aapje met een voorliefde voor beweging, en een lange arm die in het rond kan draaien. Handig, want rond hem staan 12 verschillende bewegingstussendoortjes, opgedeeld volgens 4 thema's die elk gelinkt zijn aan een kleur.

Elk thema bevat 3 beweegopdrachten rond een bepaalde vaardigheid:

  • STERKE LUUK werkt rond kracht
  • SOEPELE LUUK rond flexibiliteit
  • STABIELE LUUK rond evenwicht
  • STRAFFE LUUK rond uithouding

Elke beweegopdracht is voorzien van een fiche. Deze fiche bevat de beweging en een QR-code. Bij het scannen van QR-code kom je op een leuke GIF uit van Luuk die de beweging toont.

Door Luuks arm rond te draaien (of met de dobbelsteen te gooien) ontdekken de spelers welke beweegopdrachten ze zullen uitvoeren. Het is een leuke en laagdrempelige manier om kinderen meer te laten bewegen en actief spelen te stimuleren.

Meer bewegen en minder zitten met Luuk

Luuks spelbord stimuleert via korte bewegingstussendoortjes meer beweging en minder zitten in de schoolcontext. Met de leuke en eenvoudige oefeningen die slechts enkele minuten duren, creëer je een bewegingsvriendelijke klasomgeving (of speelplaats).

Bewegingstussendoortjes doorbreken het langdurige stilzitten dat zo vaak komt kijken bij schoolgaan en scherpen het concentratievermogen aan. Gezond dus voor lichaam én voor geest!


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels

20 maart 2023

Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

Gezondheid

De meest romantische spelen van De Aanstokerij

7 februari 2023

Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.

Gezondheid

Speelse klasgesprekken over alcohol met 'Nognito'

31 januari 2023

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vroeg De Aanstokerij om speelse gespreksmethodieken te ontwikkelen voor leerlingen in de derde graad basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Het resultaat is 'Nognito', een verzamelbundel gespreksmethodieken met een digitaal luik dat leerlingen stimuleert na te denken over hun alcoholconsumptie.