Ga verder naar de inhoud

School in beweging met 'Luuks spelbord'

30.01.2023

Scholen die zich inspannen om hun leerlingen meer in beweging te krijgen, verdienen een beloning.

Omdat iedereen een spel kan appreciëren, maakten we in opdracht van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord', een verzameling bewegingstussendoortjes voor basisscholen.

Sport beweegt je school

Om een gezondere levensstijl met meer beweging te motiveren, bieden MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven de methodiek ‘Sport beweegt je school 2.0’ aan, waarmee scholen werk maken van meer beweging en een gezonde mix van staan, zitten, bewegen en sporten.

Scholen die zich in het schooljaar 2021-2022 ingespannen hebben, kregen van MOEV, Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven 'Luuks spelbord' als beloning.

Bewegingstussendoortjes in de klas of op de speelplaats

'Luuks spelbord' is een rond bord met in het midden de titulaire Luuk, een aapje met een voorliefde voor beweging, en een lange arm die in het rond kan draaien. Handig, want rond hem staan 12 verschillende bewegingstussendoortjes, opgedeeld volgens 4 thema's die elk gelinkt zijn aan een kleur.

Elk thema bevat 3 beweegopdrachten rond een bepaalde vaardigheid:

  • STERKE LUUK werkt rond kracht
  • SOEPELE LUUK rond flexibiliteit
  • STABIELE LUUK rond evenwicht
  • STRAFFE LUUK rond uithouding

Elke beweegopdracht is voorzien van een fiche. Deze fiche bevat de beweging en een QR-code. Bij het scannen van QR-code kom je op een leuke GIF uit van Luuk die de beweging toont.

Door Luuks arm rond te draaien (of met de dobbelsteen te gooien) ontdekken de spelers welke beweegopdrachten ze zullen uitvoeren. Het is een leuke en laagdrempelige manier om kinderen meer te laten bewegen en actief spelen te stimuleren.

Meer bewegen en minder zitten met Luuk

Luuks spelbord stimuleert via korte bewegingstussendoortjes meer beweging en minder zitten in de schoolcontext. Met de leuke en eenvoudige oefeningen die slechts enkele minuten duren, creëer je een bewegingsvriendelijke klasomgeving (of speelplaats).

Bewegingstussendoortjes doorbreken het langdurige stilzitten dat zo vaak komt kijken bij schoolgaan en scherpen het concentratievermogen aan. Gezond dus voor lichaam én voor geest!


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.

Gezondheid

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'

19 april 2023

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.