Ga verder naar de inhoud

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27.10.2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen?

Als partner van 11.11.11. dragen we dit jaar graag de boodschap van hun campagne over klimaatonrecht mee naar buiten. Dit jaar leggen we de klemtoon niet zozeer op de gevolgen van de klimaatcrisis, maar de concrete oplossingen.

Een deel van die oplossingen ligt bij ons, de gewone burgers. Spel kan een interactieve manier zijn om te ontdekken wat de ecologische gevolgen van ons gedrag zijn, maar stimuleert ook het nadenken over oplossingen.

De gevolgen van de klimaatcrisis

Welke gevolgen hebben onze keuzes nu eigenlijk op het klimaat? Meer dan we hier kunnen opsommen, maar een paar ervan komen in onderstaande spelen aan bod.

Ontdek het belang van bosbeheer in 'Dwarsbomen' (16-18 jaar), of welke impact je vervoersmiddel heeft in In vervoering (10-14 jaar).

Het 'Cirkelspel' (16-18 jaar) gaat gericht over de positieve of negatieve impact die we kunnen maken op toekomstige generaties.

Wil je heel concreet aantonen wat de gevolgen zijn van de klimaatopwarming, dan is Eco-Millions (14+) het spel voor je groep. Elke graad Celsius die de planeet opwarmt brengt je dichter naar een definitieve game over

Actie voor het klimaat

Goed, dat was heel wat over de gevolgen van de klimaatcrisis, maar nu is het tijd voor concrete acties!

'Vuil spel' (10-14 jaar) helpt je op kleine schaal te beginnen: zwerfvuil heeft een negatieve impact op je directe omgeving. Jeugdbewegingen kunnen dit spel in 2023 nog gratis aanvragen.

'De duurzaamste klas' (12-14 jaar) maakt het verschil tussen milieu en klimaat duidelijk, en op welke manier we de beide beïnvloeden.

'Missie 2030' (16+) simuleert met spelers hoe verschillende regio’s op de planeet moeten samenwerken om de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen.

Het 'Groene Voetenspel' (12+), ten slotte, is een kaartspel om in kleine groep creatief na te denken over mogelijkheden voor een milieuvriendelijkere levenswijze.

Gratis spelen voor in de klas

Deze vier spelen kan je gratis in onze webshop downloaden en dan zelf in de klas inzetten.

Tijdens 'Inpakken en wegwezen' (16-18 jaar) plannen spelers hun droomreis – en worden ze geconfronteerd met de ecologische impact van die reis.

In 'Klant is koning' (14-16 jaar) ligt de focus dan weer op de impact van hun koopgedrag.

De circulaire economie, ten slotte, staat centraal in 'Spin the economy' (14-18 jaar). Ze weten dat het slecht is voor het klimaat, maar waarom kiezen bedrijven toch zo vaak voor milieuonvriendelijke opties?

Wil je meer weten over de campagne klimaatonrecht van 11.11.11?

Bezoek dan hun campagnewebsite en ontdek alle acties die ze dit najaar ondernemen.


Meer over Duurzaamheid of Gezondheid of Wereldburgerschap

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Duurzaamheid

Goed op weg via spel

15 september 2023

In de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september wordt extra aandacht besteed aan duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.

Waarom je leerlingen niet eens laten nadenken over dit thema en over welke vervoerskeuzes zij kunnen maken via spel?