Ga verder naar de inhoud

100mg spelen bij Multipharma

17.04.2024

Heb je net als de schrijver van deze pagina verdraaid last van allergieën deze tijd van het jaar? Dan spring je misschien wel eens een apotheek van Multipharma binnen voor advies en medicatie. Apothekers spelen een belangrijke en toegankelijke rol in eerstelijnszorg. Als belangrijkste patiëntencoöperatie in de Belgische apothekerswereld vindt Multipharma het noodzakelijk is haar medewerkers weten welke waarden de organisatie drijven. Om dat op een laagdrempelige manier te realiseren ontwikkelde De Aanstokerij een spel voor Multipharma-medewerkers.

Multipharma is de belangrijkste patiëntencoöperatie in de Belgische apothekerswereld , met meer dan 240 apotheken in het land. Ze bereiken meer dan 1 miljoen patiënten die allemaal verschillende medische vragen en noden hebben. Voor een organisatie van die omvang is het belangrijk dat de neuzen van de medewerkers in dezelfde richting staan; welke waarden en competenties staan centraal voor Multipharma, en hoe vertalen ze dat naar de dagelijkse realiteit?
Om die vragen te helpen beantwoorden ontwikkelde De Aanstokerij een spel dat medewerkers van Multipharma helpt (her)ontdekken hoe kennis van de kernwaarden en -competenties hen helpt bijdragen tot de werking van hun organisatie.

Hoe ziet het spel eruit?

Het Multipharma-spel bestaat uit een introspel en zes speelse methodieken. Tijdens het introspel worden de kernwaarden en -competenties van Multipharma toegelicht. De groep spelers gaat via de methodieken op zoek naar hoe die zes op dat moment leven in hun groep. Op basis daarvan bepalen ze ook de volgorde waarin ze de methodieken zullen spelen.

Elk van de zes methodieken plaatst een andere kernwaarde of -competentie van Multipharma centraal en laat de spelers die op een veilige manier oefenen. Elk van hen is een verschillend mini-spel dat maximum dertig minuten duurt, en vanuit een compleet ander standpunt vertrekt. Voor de competentie klant- en patiëntgerichtheid leven spelers zich bijvoorbeeld in in de rol van een patiënt met een specifiek probleem, bij samenwerking werken spelers tegen de klok samen om medicatie door een doolhof te loodsen.

Tijdens dit spel maken medewerkers zich de waarden en competenties van Multipharma zich eigen en denken ze na over hoe ze dat in hun dagelijkse realiteit kunnen toepassen. Dat geldt bovendien voor élke medewerker, dus het spel is bedoeld voor iedereen die deel uitmaakt van Multipharma (dat zijn 1.800 medewerkers!). Bovendien is elk exemplaar van het spel zowel in het Nederlands als het Frans, zodat er ook mee gespeeld kan worden in Brussel en Wallonië.

Als je dit spel zelf wil uitproberen, zal je eerst moeten nakijken of je werkt voor Multipharma. Is dat niet het geval, solliciteren maar!

De Aanstokerij ontwikkelde en produceerde deze tool voor Multipharma.


Meer over Gezondheid

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.

Gezondheid

Spelen met grenzen

22 februari 2024

Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.