Ga verder naar de inhoud

Inzichten & nieuws

We schrijven bijna even graag over spelen als dat we ze ontwikkelen en begeleiden. Hier vind je alle Aanstokerij-nieuwtjes, onze speltips, blogs van Aanstokers ...

Wat zoek je?

Wat zoek je?

Over wat?

Voor wie?

A total of 119 items found. Showing 119 items on page 4 of 10.
Duurzaamheid

Beestenqueeste: welk beest gaf de geest?

20 april 2023

De Erfgoeddag anno 2023 had als thema: ‘Beestig’. Perfect om kinderen in het Leuvense wat bij te leren over de lokale fauna, vonden de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Daarom maakten ze samen met ons en Erfgoedcel Leuven een spel om de dieren in en rond het Heverleebos en Meerdaalwoud te leren kennen.

Gezondheid

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'

19 april 2023

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Spelletjes om te paas en te onpaasvakantie te spelen

1 april 2023

Bim bal belletjes, deze paasvakantie voorzien we spelletjes!
Want een schoolvakantie waarin niet gespeeld wordt, dat kunnen we niet laten gebeuren! Binnen of buiten, rustig of ruiger: er is voor elke situatie een perfect spel!

Duurzaamheid

De Aanstokerij speelt het proper (én gratis)

23 maart 2023

Vorig jaar maakten we samen met Mooimakers 'Vuil Spel'. Dit jaar trakteert Mooimakers erkende jeugdwerkingen op een gratis begeleiding van dit spel, waarin leden grondig kennismaken met het onderwerp 'zwerfvuil' en hoe zij het kunnen vermijden.

Diversiteit

Werken aan een Leuven zonder racisme met 'Got Your Back'

20 maart 2023

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in 2023 lanceerde Stad Leuven onze ontwikkeling 'Got Your Back'. In dit spel ervaren spelers vanaf 16 jaar zelf hoe racisme kan voelen, en worden ze gestimuleerd om zelf een actieve omstandershouding aan te nemen wanneer ze getuige zijn van discriminerend gedrag.

Wereldburgerschap

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15 maart 2023

In dit traject krijgen kinderen uit jouw gemeente of stad de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken en mee na te denken over hun stad of gemeente. Het traject bestaat uit 3 sessies van 2 uur met telkens ongeveer 10 deelnemers. Schrijf je je in vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject.

Economie en Financiën

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

2 maart 2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

Spel als vormingsmethode

Drie krokussige spelletjes om deze vakantie te spelen

20 februari 2023

Een week schoolvakantie gaat snel voorbij, dus is het belangrijk om elke kans op een moment verveling te voorkomen. Daarom voorzien we op De Aanstokerij drie leuke spelletjes waarmee je elk speelmomentje van de krokusvakantie mee aan de slag kan.

Gezondheid

De meest romantische spelen van De Aanstokerij

7 februari 2023

Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.

Economie en Financiën

'Liv€ Your Lif€': een fun-ancieel ervaringsspel

3 februari 2023

Om jongeren financiële geletterdheid bij te brengen, waren het departement bedrijf en organisatie en de lerarenopleiding aan HOGent op zoek naar een actieve en leerzame methodiek. Ze kwamen bij De Aanstokerij aankloppen voor een spelconcept, en we gingen aan de slag. Het resultaat is ‘Liv€ your lif€’, een educatief spel om financiële beslissingen te ervaren.

Gezondheid

Speelse klasgesprekken over alcohol met 'Nognito'

31 januari 2023

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vroeg De Aanstokerij om speelse gespreksmethodieken te ontwikkelen voor leerlingen in de derde graad basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Het resultaat is 'Nognito', een verzamelbundel gespreksmethodieken met een digitaal luik dat leerlingen stimuleert na te denken over hun alcoholconsumptie.