Ga verder naar de inhoud

De Aanstokerij trekt het zich aan

09.02.2023

Het klassieke en geliefde Dikketruiendag ontpopt zich vanaf dit jaar tot een nieuwe vorm: vanaf nu is er sprake van #IkTrekHetMijAan! Het is duidelijk geworden dat we meer kunnen doen voor het klimaat dan de verwarming wat lager te zetten en een dikke trui aan te trekken.

Deze nieuwe look voor Dikketruiendag gooit het over een andere boeg; bij #IkTrekHetMijAan staan hoopgevende verhalen over klimaatinspanningen centraal. Door verhalen van scholen, bedrijven, organisaties en overheden te delen, inspireren we elkaar om in actie te schieten.

Met deze spelen zet je jongeren op jonge leeftijd al aan het denken over wat zij kunnen doen voor het klimaat. Ontdek hier onze spelen over:

Duurzame levensstijl

Duurzaam leven is een klimaatactie die begint bij het alledaagse, maar daarom net ook zo belangrijk is. In deze spelen ontdekken spelers welke veranderingen ze in hun dagelijks leven kunnen toepassen om hun impact op het klimaat zo klein mogelijk te maken.

Duurzaam consumeren

Alles wat iemand koopt is ooit door iemand ergens anders geproduceerd, en daar zijn grondstoffen voor gebruikt. Om maar te zeggen, je koopgedrag heeft een effect op mens en milieu. Stilstaan bij de gevolgen van je aankopen is dus een belangrijke vaardigheid, en staat centraal in 'Klant is Koning' en het 'Cirkelspel'.

Duurzaam ondernemen

Puur statistisch gezien is er een realistische kans dat een van de jongeren uit je groep in de toekomst de ondernemerswereld binnenstapt. Als dat gebeurt, is het belangrijk dat ze weten hoe ze dat op een duurzame manier kunnen doen, en weten hoe ondernemingen deel kunnen uitmaken van een circulaire economie.

Duurzame ontwikkeling

Zeggen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen je iets? Het zijn 17 doelstellingen voor een systeem van ontwikkeling waarbij we de toekomstige generaties niet in gevaar brengen, met een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen.

In 'Missie 2030' ontdekken de spelers de visie achter de SDG's en reflecteren ze over hoe we samen aan een duurzame toekomst kunnen bouwen.

Duurzame mobiliteit

In deze moderne tijden is de gemiddelde persoon heel wat onderweg, van punt A naar punt B, en tussendoor moet er nog gestopt worden aan punt C ook. De verschillende manieren om die afstanden af te leggen hebben een andere impact op het klimaat, dus leer je best de afweging te maken of je kortere reisduur een weerslag op het milieu waard is.

Duurzaam bosbeheer

Bomen spelen een belangrijke rol in het leven. Goed, ze zetten onze koolstofdioxide weer om in frisse en gezonde zuurstof (die we overigens nodig hebben om te leven), maar de mensheid heeft ook hout nodig om in onze behoeftes te voorzien. Duurzaam bosbeheer en verantwoord houtgebruik zijn dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat houtontginning bestaande klimaatproblemen niet verergert.

Ontdek al onze spelen over duurzaamheid in onze webshop


Meer over Duurzaamheid

Duurzaamheid

Goed op weg via spel

15 september 2023

In de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september wordt extra aandacht besteed aan duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.

Waarom je leerlingen niet eens laten nadenken over dit thema en over welke vervoerskeuzes zij kunnen maken via spel?

Duurzaamheid

Duurzame brood en spelen: 'Food Wave: the Battle'

28 juni 2023

Een van de dingen die jij en ik kunnen doen voor het klimaat is duurzaam consumeren. In het stadsspel Food Wave: The Battle, dat we in Brugge organiseerden, zetten we jeugdbewegingen aan het denken over de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Wereldburgerschap

De Aanstokerij voor een appel en een ei

22 mei 2023

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!