Ga verder naar de inhoud

Mysterie in het Scouts en Gidsen Museum

20.04.2023

Een misdadiger is op de vlucht. Jij maakt deel uit van de lokale politie. Je hebt geen idee hoe de schurk eruitziet, maar hebt aanwijzingen genoeg dat hij of zij zich vermomd verborgen houdt op een scoutsevent. De enige manier om te achterhalen wie de dader is: scoutstechnieken!

Met het oog op Erfgoeddag maakten we samen met het Scouts en Gidsen Museum en Erfgoedcel Leuven een spel dat het museum als speelplaats gebruikt en spelers tussen 9 en 14 jaar op een actieve manier aan de slag zet met de collectie van het museum.
‘Misdaad op scoutskamp’ kan dus enkel en alleen in het Scouts en Gidsenmuseum gespeeld worden. Veel specialer kan niet!

Vind de misdadiger in het museum!

In ‘Misdaad op scoutskamp’ gaan spelers in groep(jes) op zoek naar een misdadiger die zich voordoet als een scoutsleider. Zoals wel vaker gebeurt op scoutsevents zijn er nog andere scouts aanwezig ook, maar niemand van hen is helemaal zeker wie precies de indringer is.

Verspreid over het museum staan verschillende brievenbussen waar spelers informatie kunnen vergaren over de échte scoutsleiders om zo via uitsluiting de misdadiger te ontmaskeren. Om die brievenbussen te vinden en de aanwijzingen te verdienen, moeten spelers echter bewijzen dat ze tochttechnieken kunnen uitvoeren. Hebben ze maar weinig kaas gegeten van scouting? Dan vinden ze alle hulp die ze kunnen gebruiken in het museum.

De opdrachten in het spel brengen bezoekers spelenderwijs in aanraking met de uitgebreide collectie van het museum, en zo onvermijdelijk ook met de waarden en technieken van Scouting. De dingen die ze vandaag meekrijgen, daar denken ze misschien in de toekomst nog eens aan – wanneer ze een brancard moeten improviseren, de weg kwijt zijn in het bos, of om onverklaarbare redenen plots een boodschap in morsecode moeten ontcijferen.

"Wanneer kan ik de misdadiger vangen?"

Misdaad op scoutskamp’ werdop de Erfgoeddag van 2023 gelanceerd en voor het eerst gespeeld, maar kan met scholen of groepen ook op afspraak gespeeld worden. Hoe je een afspraak maakt, dat vind je op de website van het Scouts en Gidsen Museum.

Dit spel schopte het tot in een persbericht van Stad Leuven!

Pssssst, dit is niet het enige spel dat we voor Erfgoeddag 2023 maakten! Hier kan je alles leven over de Beestenqueeste, een ontwikkeling voor de Vrienden van Heverleesbos en Meerdaalwoud.


Meer over Talenten & Competenties

Samenwerking & Teambuilding

Speelse vormingen en vormende spelen

3 oktober 2022
Het nieuwe schooljaar is een dikke maand bezig, en dat betekent dat kinderen en jongeren steeds meer en meer broodnodige ontspanning vinden…