Ga verder naar de inhoud

Beestenqueeste: welk beest gaf de geest?

20.04.2023

Elk jaar heeft de Erfgoeddag een ander thema, en in 2023 was dat thema ‘Beestig’. Naar aanleiding daarvan wilden de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) daarom een spel lanceren – er zitten in die bossen namelijk heel wat beestjes. Daarom maakten we samen met hen en Erfgoedcel Leuven een spel om de dieren in en rond het Heverleebos en Meerdaalwoud beter te leren kennen: de 'Beestenqueeste'.

De hoofdrol in de Beestenqueeste wordt gespeeld door de collectie opgezette dieren van VHM, die bestaat uit inheemse vogels en zoogdieren en door hen werd opgezet. Eén van de dieren is echter verborgen en onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen. De spelers trekken in teams hun speurdersschoenen aan en proberen alle onopgeloste vragen over het dier te beantwoorden: wie is het, hoe is het dier omgekomen, wie is de dader…

De verschillende teams voeren opdrachten uit waarmee ze informatiekaarten over de bosdieren vrijspelen, en wat er met hen gebeurd is. Hoe uitdagender de opdracht, hoe groter de winst. Zo komen ze samen stap per stap dichterbij de waarheid en kunnen ze het mysterie van het verborgen beestje oplossen.

Tijdens het spel ontdekken spelers ook de antwoorden op andere vragen die betrekking hebben op de dierlijke inwoners van de lokale bossen. De dieren uit de collectie zijn namelijk allemaal in de buurt om hun leven gekomen, maar op welke manieren kan dat gebeuren? Er zijn namelijk manieren waarop wij als mensen ervoor kunnen zorgen dat er minder inheemse dieren sneuvelen door ons toedoen. Maar de welke?

Zelf op Beestenqueeste gaan?

Op 23 april kon De Beestenqueeste spelen in Streekhuis Dijleland om Erfgoeddag met ons mee te vieren, eb vraag via de website van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud kan je het spel aanvragen zodat je in het jouw school kan spelen.

De aandachtige ROBtv-kijker heeft dit spel wellicht zien passeren op het nieuws, maar voor de zekerheid kan je het segment over Erfgoeddag ook hier bekijken. Of lees erover op de website van Stad Leuven.

Pssssst, dit is niet het enige spel dat we voor Erfgoeddag 2023 maakten! Hier kan je alles leven over 'Misdaad op scoutskamp', het spel dat we ontwikkelden voor het Scouts en Gidsen Museum.


Meer over Duurzaamheid

Wereldburgerschap

De Aanstokerij voor een appel en een ei

22 mei 2023

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Duurzaamheid

Hoe plasticvrij is De Aanstokerij?

18 mei 2023

Als je ooit al een speldoos hebt vastgehad, weet je dat daar vaak wat plastic onderdelen inzitten. Als organisatie die spelen produceert en ook actief bezig is met duurzaamheid, is dat niet altijd even voor de hand liggend.

Onze grafische vormgevers zijn niet alleen keien in spelen mooi maken, maar staan ook in voor de productie van spelen. Zij zijn dus de perfecte personen om te interviewen over het plasticgebruik van De Aanstokerij.

Duurzaamheid

De Aanstokerij speelt het proper (én gratis)

23 maart 2023

Vorig jaar maakten we samen met Mooimakers 'Vuil Spel'. Dit jaar trakteert Mooimakers erkende jeugdwerkingen op een gratis begeleiding van dit spel, waarin leden grondig kennismaken met het onderwerp 'zwerfvuil' en hoe zij het kunnen vermijden.