Beestenqueeste: welk beest gaf de geest?
Elk jaar heeft de Erfgoeddag een ander thema, en in 2023 was dat thema ‘Beestig’. Naar aanleiding daarvan wilden de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) daarom een spel lanceren – er zitten in die bossen namelijk heel wat beestjes. Daarom maakten we samen met hen en Erfgoedcel Leuven een spel om de dieren in en rond het Heverleebos en Meerdaalwoud beter te leren kennen: de 'Beestenqueeste'.

De hoofdrol in de Beestenqueeste wordt gespeeld door de collectie opgezette dieren van VHM, die bestaat uit inheemse vogels en zoogdieren en door hen werd opgezet. Eén van de dieren is echter verborgen en onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen. De spelers trekken in teams hun speurdersschoenen aan en proberen alle onopgeloste vragen over het dier te beantwoorden: wie is het, hoe is het dier omgekomen, wie is de dader…

De verschillende teams voeren opdrachten uit waarmee ze informatiekaarten over de bosdieren vrijspelen, en wat er met hen gebeurd is. Hoe uitdagender de opdracht, hoe groter de winst. Zo komen ze samen stap per stap dichterbij de waarheid en kunnen ze het mysterie van het verborgen beestje oplossen.
Tijdens het spel ontdekken spelers ook de antwoorden op andere vragen die betrekking hebben op de dierlijke inwoners van de lokale bossen. De dieren uit de collectie zijn namelijk allemaal in de buurt om hun leven gekomen, maar op welke manieren kan dat gebeuren? Er zijn namelijk manieren waarop wij als mensen ervoor kunnen zorgen dat er minder inheemse dieren sneuvelen door ons toedoen. Maar de welke?
Zelf op Beestenqueeste gaan?
Op 23 april kon De Beestenqueeste spelen in Streekhuis Dijleland om Erfgoeddag met ons mee te vieren, eb vraag via de website van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud kan je het spel aanvragen zodat je in het jouw school kan spelen.
De aandachtige ROBtv-kijker heeft dit spel wellicht zien passeren op het nieuws, maar voor de zekerheid kan je het segment over Erfgoeddag ook hier bekijken. Of lees erover op de website van Stad Leuven.
Pssssst, dit is niet het enige spel dat we voor Erfgoeddag 2023 maakten! Hier kan je alles leven over 'Misdaad op scoutskamp', het spel dat we ontwikkelden voor het Scouts en Gidsen Museum.
Meer over Duurzaamheid

De Gouden Dobbelsteen: ontmoet de laureaten (deel 2)
Met de Gouden Dobbelsteen wil De Aanstokerij iedere fan van spel een duwtje in de rug geven. Op Spellenfest zullen 7 spelfanaten hun eigen educatief spel voorstellen aan jury spelexperts. Leer alvast Els, Maarten en de jongeren van Spring-Stof kennen!

Speelse versterking voor je jeugdwerking
Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Speel het duurzaam
Weet je wat nog duurzamer is dan als de knoop door te hakken en beslissen duurzamer te leven? Daar als jongere al voor gekozen te hebben! Zoek je een manier om duurzaamheid bespreekbaar te maken bij jongeren, dan zijn deze workshops en spelen vast interessant.