Ga verder naar de inhoud

Je talenten leren kennen? Bij TAJO is dat kinderspel!

05.04.2024

Het klinkt misschien vanzelfsprekend dat vrijetijdsbesteding een belangrijk aspect van opgroeien is, maar het doet geen kwaad dat te herhalen. Op die manier ontwikkelen jongeren namelijk talenten en sociale vaardigheden, en ontspanning is ook van belang voor hun mentaal welzijn. Helaas is vrijetijdsbesteding niet vanzelfsprekend voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

TAJO is een vzw die zich inspant om te voorkomen dat maatschappelijke kwetsbaarheid de kansen van jongeren ontneemt. Ze wakkeren hun motivatie aan en geven hen een inkijk in de toekomst zodat ze het belang van ‘hun best doen’ begrijpen. Daarom organiseren ze voor jongeren tussen 10 en 14 ateliers op zaterdag, waar ze met uiteenlopende beroepen en talenten kennismaken. Dit nieuwe spel hoort thuis binnen die gedachte.

De Aanstokerij maakte een nieuw spel voor TAJO om 8- tot 14-jarigen in kwetsbare stedelijke wijken te triggeren om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding in hun buurt. In het bijzonder richt TAJO zich met dit spel op 10- tot 12-jaringen die kunnen instromen bij TAJO – daarom bevat het spel ook informatie over de inhoudelijke werking van de organisatie.

Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, zal TAJO het spel spelen op verschillende locaties: schoolfeesten, op straat, buurtfeesten, etc.

Bij het opstellen zetten ze een grote werpschijf met gekleurde balletjes op. Nieuwsgierige kinderen en jongeren krijgen een talentenpas, waarmee ze iets kunnen winnen als ze in opdrachten minstens vijf sterren verdienen. Bij elke opdracht zullen ze andere vaardigheden en talenten moeten ontdekken en inzetten. Na afloop mogen ze de talentenpas houden, waarop ze uitgenodigd worden om de zaterdagateliers van TAJO bij te wonen.

Wil je dit spel zelf in actie zien? Dan zal je je ogen open moeten houden in de buurt van Gent en Kortrijk, want daar zal TAJO het meeste met dit spel aan de slag gaan.


Meer over Opvoeding & Ontwikkeling of Talenten & Competenties

Talenten & Competenties

Interview: De Aanstokerij ging weer 'in zee' met MDK

24 juni 2024

Wist je dat het op 25 juni Dag van de Zeevaarder is? De perfecte gelegenheid om eens wat te vertellen over onze spelen voor het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust! Tien jaar geleden maakten we voor hen al Are You Waterproof: een Boeiend Klasspel, maar onlangs werkten we een nieuw spel voor hen af. Tijd om eens met Katty Cypers van MDK te babbelen!

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Mediawijsheid

Safehaven: tot de metaverse veilig is voor jongeren

16 februari 2024

De metaverse maakt steeds meer deel uit van de online leefwereld van kinderen en jongeren. Helaas schuilen er ook online risico’s in deze digitale werelden. Daarom werkte De Aanstokerij mee aan het Roblox-spel SAFEHAVEN van Plan International. Dit spel sensibiliseert jongeren over hun gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag.