Ga verder naar de inhoud

De Aanstokerij voor een appel en een ei

22.05.2023

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt worden. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Provincie Oost-Vlaanderen: lokaal mondiaal beleid

De subsidie voor educatief en informatief aanbod ter ondersteuning van het lokaal en mondiaal beleid zet Oost-Vlaamse lokale besturen en actoren aan om het draagvlak voor mondiale solidariteit te vergroten.

Daarom voorziet de provincie elk jaar subsidies waarmee onder andere 21 verschillende spelen van De Aanstokerij aangevraagd kunnen worden over zoals thema's als wereldburgerschap of de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

Voor wie?

Oost-Vlaamse lokale besturen en actoren:

 • Lokale besturen en/of gemeentepersoneel
 • Lokale jeugd- en/of volwassenenorganisaties
 • Gemeentelijke bibliotheken
 • Scholen binnen de gemeente
 • Andere lokale organisaties zonder winstgevend doel (vzw’s/feitelijke verenigingen) in Oost-Vlaanderen

Hoe?

Download het aanvraagformulier op de website van Provincie Oost-Vlaanderen en mail het naar mondialegemeenten@oost-vlaanderen.be om de subsidie aan te vragen. Zij nemen dan contact met ons op.

Meer informatie?

Meer over de subsidie, het reglement, de voorwaarden waaraan je aanvraag moet voldoen, en het aanvraagformulier vind je op de website van Provincie Oost-Vlaanderen.

Cyber-Scan: anticyberpestbeleid vormgeven

Kan je school of organisatie wel een mediawijze snack gebruiken? Wil je een concreet anticyberpestbeleid uitwerken? Trakteer je medewerker dan op een gratis vorming Cyber-Scan via het Mediamenu van Mediawijs.

Voor wie?

 • Schoolteams
 • Professioneel jeugdwerk

Welk spel?

 1. Cyber-Scan

Hoe?

Vul het aanvraagformulier op de website van Mediawijs in. Zij sturen de aanvraag dan door naar ons, zodat wij contact met jullie kunnen opnemen.

Meer informatie?

Meer informatie over het Mediamenu vind je op de website van Mediawijs.

Komaf: vormingen rond diversiteit en toegankelijkheid

De Aanstokerij maakt deel uit van het vormingsnetwerk van Komaf, dus kunnen we onze vormingen rond diversiteit en toegankelijkheid tegen een verminderde prijs aanbieden aan het jeugdwerk. Vraag één van de vormingen aan en Komaf dekt een deel van de kosten.

Voor wie?

 • Lokale jeugdverenigingen

Welke spelen?

 1. Speel-O-Nauten
 2. Rafa Rafa
 3. Blauwland-Geelland
 4. Kwinkslag
 5. Diversidentiteit
 6. Coolturen!
 7. Open blik op diversiteit
 8. Samenwerkingsspelen Plus
 9. SoWhat?! The Gayme
 10. Weg uit dat web

Hoe?

Boek een van de bovenstaande spelen via onze webshop en stel een vormingsaanvraag aan via de website van Komaf. Zo krijgen jullie een voucher ter waarde van €150, en dat bedrag trekken we dan van jullie factuur af.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Komaf kan je terecht op hun website. Samen met hun partners willen zij dat kinderen en jongeren met een beperking en/of in maatschappelijk kwetsbare situaties zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan het jeugdwerk.

Vuil spel: verenigd tegen zwerfvuil

Wil je met je jeugdbeweging aan de slag rond zwerfvuil? In 'Vuil Spel', dat we samen met Mooimakers ontwikkelden, maken we de leden van je groep bewust van de impact die zwerfvuil heeft en van de oplossingen die bestaan. Om te tonen dat Mooimakers het meent, geeft de organisatie 50 gratis begeleidingen van het spel weg.

Voor wie?

 • Erkende jeugdverenigingen

Welk spel?

Hoe?

Vraag het spel gewoon aan via onze webshop, en wij regelen de factuur met Mooimakers. Zij nemen de kosten op zich.

Meer informatie?

Meer over dit spel vind je op de website van Mooimakers.

Weg uit dat web: over armoede en uitsluiting

Wil je met je schoolteam op een actieve manier aan de slag gaan rond het thema kansarmoede? Goed nieuws, want Sidekick Sam Academy biedt t.e.m. december 2023 tien gratis workshops 'Weg uit dat web' aan. In dit spel maak je kennis met verschillende vormen armoede en leer je hoe je thema toegankelijker kan maken.

Voor wie?

 • Schoolteams

Welk spel?

Hoe?

Maak een account op Sidekick Sam Academy en stel je kandidaat voor één van de tien gratis begeleidingen.

Meer informatie?

Meer over dit aanbod vind je op de website van Sidekick Sam Academy.

Areyouwaterproof: Een Boeiend Klasspel

De maritieme wereld is onvoldoende gekend en daar wil areyouwaterproof verandering in brengen! Met 'Een Boeiend Klasspel' brengen we de maritieme wereld naar de klas. Bovendien doen we dat volledig gratis dankzij de partners van areyouwaterproof.

Voor wie?

 • Leerlingen in de 3e graad lager onderwijs

Welk spel?

 1. Een Boeiend Klasspel

Hoe?

Leerkrachten kunnen het spel aanvragen via het inschrijvingsformulier op de website van Agentschap MDK.

Meer informatie?

Die vind je op de website van Agentschap MDK.


Meer over Wereldburgerschap of Democratie of Duurzaamheid of Mediawijsheid

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Wij stelden een lijst samen van onze leukste klasspelen. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Democratie

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30 mei 2023
Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei. Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan…
Democratie

't Is aan u!

22 mei 2023

In 2024 mogen maar liefst 1 miljoen jongeren voor het eerst gaan stemmen. Nu is 't aan hen!

Onlangs lanceerden we samen met De Ambrassade en heel wat andere organisaties 't Is aan u!, een groot project waarmee jongeren hun stempel kunnen drukken op de verkiezingen van 2024.

Wil je zelf aan de slag met 'first voters'? Ontdek hier welke speelse tools we voor jou in petto hebben!