Ga verder naar de inhoud

Ahoi! 'Visie in zicht' bij Ferm Kinderopvang

22.09.2023

De kinderbegeleiders van Ferm zetten zich elke dag in om kwaliteitsvolle kinderopvang te voorzien en laten zich daarbij leiden door de pedagogische visie van Ferm.

In het nieuwe ‘Visie in zicht’ (her)ontdekken kinderbegeleiders al spelend de acht ankers waaruit die visie bestaat.

Een ferm spel voor een Ferm netwerk

Ferm Kinderopvang vangt jaarlijks ongeveer 60.000 kinderen op en is daarmee de grootste organisator van kinderopvang in Vlaanderen. Binnen een netwerk van dat formaat is een sterke visie waar de kinderbegeleiders zich in kunnen vinden essentieel. Daarom ontwikkelden we samen met hen een methode om de ankers van Ferms pedagogische visie op een speelse manier te bespreken.

Op ontdekkingsreis naar de ankers van Ferm

Spelers maken in ‘Visie in zicht’ deel uit van de bemanning van een schip dat een nieuwe eilandengroep ontdekt heeft, maar een verschrikkelijk zeemonster zit hen op de zee-hielen. Elk eiland vertegenwoordigt een anker van Ferm Kinderopvang, dat via een opdracht onthuld wordt. Door de eilanden te ontdekken, ontdekken kinderbegeleiders de visie van hun netwerk.

Bovendien zijn er voor alle eilanden ook verdiepingsoefeningen voorzien: spelletjes om de ankers binnen het team levend te houden. Deze discussievormen, brainstormmethodieken en spelvormen zijn ideale manieren om een teamoverleg mee te beginnen of af te ronden.

Nog een leuk weetje over 'Visie in zicht': dit spel begon oorspronkelijk als coaching! Ze bedachten bij Ferm Kinderopvang zelf een spelidee en volgden enkele sessies met onze spelontwikkelaars om dat verder uit te denken. Het idee werd echter zo groot dat de coaching veranderde in een heuse ontwikkeling.

Benieuwd naar de spelen die we ontwikkeld hebben voor andere organisaties?


Meer over Organisatiecultuur & -management

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.