Ga verder naar de inhoud

Webinar: teamversterkende spelen

12.12.2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft met het antwoord op die vraag al tientallen teams aangestoken. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt.

We mogen gerust zeggen dat speltrainer Hendrik grote fan is van het teammodel van Lencioni om te werken aan een betere samenwerking. Hij baseerde zijn speelse aanpak op het model dat opgebouwd is als een piramide en demonstreerde al bij tientallen organisaties hoe je met je team de uitdagingen kan aangaan die van hen een goed draaiend geheel maken, zodat vervolgens niet alleen de sfeer, maar ook de resultaten zullen verbeteren.

In deze webinar doet hij zijn expertise uit de doeken en reikt hij je ook de speelse tools aan waarmee je zelf op een speelse manier kan bouwen aan een optimale teamfunctionering.

  1. Inleiding: De piramide van Lencioni
  2. Vertrouwen: de basis van elk team
  3. Productief conflict: de roos van Leary
  4. Verbindend communiceren
  5. Resultaat en vieren

1/ Inleiding: De piramide van Lencioni


De piramide van Lencioni is een theorie over de samenwerking van een team, bedacht door managementspecialist Patrick Lencioni. De piramide omvat vijf criteria die volgens hem nodig zijn voor een groep om als team samen te werken.

Elke laag van de piramide staat voor een van die criteria en legt de basis voor de volgende laag. Via nauwkeurig gekozen spelen kan je met je team op een speelse manier werken aan elke laag van de piramide, om uiteindelijk bij het topje uit te komen: resultaten.

2/ Vertrouwen: de basis van elk team

Vertrouwen is de basis van elk team. Een team waarin leden met elkaar durven en kunnen praten, is een team dat hun zwaktes en sterktes kan bespreken zonder zich te schamen. Zonder vertrouwen vindt een team het moeilijker om elkaar om hulp te vragen en advies te geven.

3/ Productief conflict: de roos van Leary

Conflicten hoeven geen gevechten te zijn. Integendeel, ze kunnen net productief zijn en een team helpen groeien. Veel moeilijke onderwerpen worden uit de weg gegaan in niet-confronterende teams totdat de emmer overloopt.

Belangrijk is dat teams weten hoe ze het gesprek met elkaar kunnen aangaan zonder dat het uitmondt in persoonlijke ruzies. De Roos van Leary helpt gedrag in kaart brengen, en de juiste manieren om met gedrag om te gaan.

4/ Verbindend communiceren

De theorie van Verbindende Communicatie (Nonviolent communication in het Engels) gaat over het omgaan met gevoelens en de behoeften die daarachter schuilgaan.

Gevoelens eerlijk uitspreken en openstaan voor die van anderen brengt mensen met elkaar op een empathische manier in verbinding.

5/ Resultaat en vieren


Het doel van de piramide van Lencioni is een team dat zich concentreert op een collectief resultaat. Individuele ambities en gedrag blijven op de achtergrond. Teamleden weten niet enkel wat hun verantwoordelijkheden zijn, maar ook waarom ze die hebben en uitvoeren.

En binnen een team dat geconcentreerd is op resultaten mag er ook ruimte gemaakt worden om die resultaten te vieren en elkaars werk uitdrukkelijk te waarderen.

Spelen om te werken aan vertrouwen

Spelen over productief conflict


Je eigen team via spel versterken?

Speltrainer Hendrik vertelt er je graag meer over!

Hendrik Bens

Senior speltrainer
'Tactische samenspeler!'

Meer over Spel als vormingsmethode of Organisatiecultuur & -management of Samenwerking & Teambuilding

Organisatiecultuur & -management

Productiecoaching: 'Ken je bedrijf, 24plus'

5 juli 2024

24+, het customer care center voor KBC aan hoog tempo groeien. Daarom ontwikkelden ze het spel 'Ken je bedrijf, 24plus', waarmee medewerkers hun bedrijf leren kennen. En voor de final touches deden ze beroep op een productiecoaching van De Aanstokerij.

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Samenwerking & Teambuilding

Zet de zomer teambuildend in

24 april 2024

Als je heel stil bent en héél goed luistert, hoor je het misschien al... De zomer die je roept!

Hoog tijd dus al een gezellig uitbol-momentje met je collega's in te plannen. En is er iets leuker dan samen spelen?