Ga verder naar de inhoud

Webinar: teamversterkende spelen

12.12.2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft met het antwoord op die vraag al tientallen teams aangestoken. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt.

We mogen gerust zeggen dat speltrainer Hendrik grote fan is van het teammodel van Lencioni om te werken aan een betere samenwerking. Hij baseerde zijn speelse aanpak op het model dat opgebouwd is als een piramide en demonstreerde al bij tientallen organisaties hoe je met je team de uitdagingen kan aangaan die van hen een goed draaiend geheel maken, zodat vervolgens niet alleen de sfeer, maar ook de resultaten zullen verbeteren.

In deze webinar doet hij zijn expertise uit de doeken en reikt hij je ook de speelse tools aan waarmee je zelf op een speelse manier kan bouwen aan een optimale teamfunctionering.

  1. Inleiding: De piramide van Lencioni
  2. Vertrouwen: de basis van elk team
  3. Productief conflict: de roos van Leary
  4. Verbindend communiceren
  5. Resultaat en vieren

1/ Inleiding: De piramide van Lencioni


De piramide van Lencioni is een theorie over de samenwerking van een team, bedacht door managementspecialist Patrick Lencioni. De piramide omvat vijf criteria die volgens hem nodig zijn voor een groep om als team samen te werken.

Elke laag van de piramide staat voor een van die criteria en legt de basis voor de volgende laag. Via nauwkeurig gekozen spelen kan je met je team op een speelse manier werken aan elke laag van de piramide, om uiteindelijk bij het topje uit te komen: resultaten.

2/ Vertrouwen: de basis van elk team

Vertrouwen is de basis van elk team. Een team waarin leden met elkaar durven en kunnen praten, is een team dat hun zwaktes en sterktes kan bespreken zonder zich te schamen. Zonder vertrouwen vindt een team het moeilijker om elkaar om hulp te vragen en advies te geven.

3/ Productief conflict: de roos van Leary

Conflicten hoeven geen gevechten te zijn. Integendeel, ze kunnen net productief zijn en een team helpen groeien. Veel moeilijke onderwerpen worden uit de weg gegaan in niet-confronterende teams totdat de emmer overloopt.

Belangrijk is dat teams weten hoe ze het gesprek met elkaar kunnen aangaan zonder dat het uitmondt in persoonlijke ruzies. De Roos van Leary helpt gedrag in kaart brengen, en de juiste manieren om met gedrag om te gaan.

4/ Verbindend communiceren

De theorie van Verbindende Communicatie (Nonviolent communication in het Engels) gaat over het omgaan met gevoelens en de behoeften die daarachter schuilgaan.

Gevoelens eerlijk uitspreken en openstaan voor die van anderen brengt mensen met elkaar op een empathische manier in verbinding.

5/ Resultaat en vieren


Het doel van de piramide van Lencioni is een team dat zich concentreert op een collectief resultaat. Individuele ambities en gedrag blijven op de achtergrond. Teamleden weten niet enkel wat hun verantwoordelijkheden zijn, maar ook waarom ze die hebben en uitvoeren.

En binnen een team dat geconcentreerd is op resultaten mag er ook ruimte gemaakt worden om die resultaten te vieren en elkaars werk uitdrukkelijk te waarderen.

Spelen om te werken aan vertrouwen

Spelen over productief conflict


Je eigen team via spel versterken?

Speltrainer Hendrik vertelt er je graag meer over!

Hendrik Bens

Senior speltrainer
'Tactische samenspeler!'

Meer over Spel als vormingsmethode of Organisatiecultuur & -management of Samenwerking & Teambuilding

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

30 januari 2024

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Spel als vormingsmethode

Toegankelijkheidstips van onze vormgevers

17 november 2023

Hoe zorgt De Aanstokerij ervoor dat onze spelen zo toegankelijk mogelijk zijn? Een deel van het antwoord op die vraag ligt bij onze vormgevers. Zij delen graag de tips over visuele accessibility die zij over de jaren heen verzamelden.