Word Spelmaker!
We zitten dagelijks op sociale media, lezen nieuwssites, en worden overspoeld door filmpjes met informatie. Maar waar komt die informatie vandaan en wie of wat mag je geloven?

We zijn dit jaar weer op zoek naar spelfanaten die overlopen van engagement om samen met ons een nieuw spel te maken over het thema ‘informatiewijsheid’. Dat spel willen we specifiek richten naar kinderen en jongeren tussen 10 en 14 jaar.
Op een speelse en actieve manier kunnen kinderen en jongeren beter bijleren over dit thema. We kiezen voor een korte en krachtige spelvorm zodat een begeleider snel en makkelijk aan de slag kan met zijn groep. Spel is interactief, ervaringsgericht en motiverend. De ideale vormingsmethode om een groep op een ongedwongen manier aan het denken te zetten.
Hoe pakken we dat aan?
Spelontwikkelaar Michiel en speltrainer Elise nemen je mee op expeditie naar de ‘spelwereld’, waar je het fijne leert over spel als vormingsmethode. Met die kennis werk je samen met de andere Spelmakers het spel uit. Concreet doorlopen we volgende stappen:
- We zoeken een inhoudelijke vorming over het thema ‘informatiewijsheid’ zodat we zelf goed weten wat we in het spel willen vertellen
- We laten je kennismaken met verschillende soorten informatief spel die we als inspiratie kunnen gebruiken
- We gaan samen op zoek naar de link tussen spel en het thema
- We brainstormen over de speelse methodieken die we kunnen gebruiken
- We testen het spel bij de doelgroep, zodat het zeker zijn doel niet mist
- We bereiken een resultaat waar we trots op zijn: een korte methodiek waarmee leerkrachten aan de slag kunnen gaan!
Hoe ziet jouw engagement eruit?
- We komen een zaterdagvoormiddag en enkele avonden samen met alle Spelmakers, waarvan de eerste keer op zaterdag 5 maart zal zijn.
- We verwachten dat je het hele traject mee kan volgen, dit zal lopen van maart tot juni.
- Als Spelmaker ga je actief te werk. Het is dé gelegenheid om al je creatieve spelideeën in de groep te gooien, maar je zal ook nu en dan kritisch stil moeten staan bij het spel in spe.
- Tijdens de sessies zal je brainstormen, testen, discussiëren, maar vooral plezier en voldoening hebben.
- We organiseren ook een test van het spel in een school, waaraan je kan deelnemen.
- Extra engagementen kunnen besproken worden: nalezen van handleidingen, extra opzoekwerk, …
Wat haal jij eruit?
- We bieden je een leerrijke ervaring in een professionele context. Je doorloopt onder professionele begeleiding het proces van ‘spelidee’ naar een concreet en bruikbaar spel.
- Je leert speelse methodieken kennen en hoe je die kan inzetten om een actuele thema's bespreekbaar te maken.
- Je ontmoet andere enthousiaste spelfanaten waarmee je over een korte periode nauw zal samenwerken.
- Je komt terecht in een leeromgeving waarin je elkaar motiveert en stimuleert om te groeien in je talenten.
- Je wordt uitgenodigd voor onze funactiviteiten (speelcafé, BBQ, kerstdrink...) met andere spelenthousiastelingen.
Praktisch
De eerste samenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 5 maart van 09u30 tot 15u00. Momenteel zijn we nog op zoek naar een inhoudelijke vormingen en is dit het mogelijke programma.
- 09u30 – 10u00: kennismaking
- 10u00 – 12u00: inhoudelijke vorming over informatiewijsheid
- 12u00 – 13u00: lunch
- 13u00-15u00: nemen we jullie mee in de wereld van verschillende spelvormen
De volgende vergaderingen leggen we samen in groep vast. Heb jij zin om je tanden te zetten in dit nieuwe project? Mail ons op vrijwilliger@aanstokerij.be.
Verwezenlijkingen van de Spelmakers



Meer over Mediawijsheid of Spel als vormingsmethode

De Aanstokerij voor een appel en een ei
Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Hoe plasticvrij is De Aanstokerij?
Als je ooit al een speldoos hebt vastgehad, weet je dat daar vaak wat plastic onderdelen inzitten. Als organisatie die spelen produceert en ook actief bezig is met duurzaamheid, is dat niet altijd even voor de hand liggend.
Onze grafische vormgevers zijn niet alleen keien in spelen mooi maken, maar staan ook in voor de productie van spelen. Zij zijn dus de perfecte personen om te interviewen over het plasticgebruik van De Aanstokerij.

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad
Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Dat betekent dat we natuurlijk ook al veel hebben moeten nadenken over het concept ‘gezin’. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.