Ga verder naar de inhoud

Pedagogische studiedag? Versterk je team met vorming via spel!

21.02.2025

Vanaf vandaag wordt het in elkaar puzzelen van je pedagogische studiedag een pleziertje.

De Aanstokerij biedt verschillende vormingen en trainingen aan die je lerarenteam versterken. En dat via spel: een interactieve en doeltreffende leermethode!

Onze vormingen en trainingen zijn gebouwd op tientallen jaren ervaring in spel als leermethode. Spelen is de meest natuurlijke manier van leren en maakt het mogelijk situaties te ervaren in een veilige omgeving, vrij van de beperkingen van de echte wereld.

Combineer die kennis met de speelgoesting van leerkrachten, en je ontdekt dat we een heel aanbod voor schoolteams hebben. Daarbij stemmen we af op verschillende thema's en onderwerpen waarvan we ervaren dat ze leven in Vlaamse en Brusselse basisscholen.

Is je lagere school bezig met pedagogische studiedagen in elkaar te puzzelen, dan reiken wij je graag de puzzelstukken aan om je studiedag mee in te vullen!

Dit kan op 2 manieren:

1/ Leer zelf spel(en) inzetten in de klas
2/ Via spel werken aan een sterker lerarenteam

1/ Leer zelf spel(en) inzetten in de klas

Zoek je naar manieren om complexe thema's op een veilige en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken met je leerlingen? In ons trainingsaanbod gaan we met speelse methodieken aan de slag die je als leerkracht ook zélf kan inzetten in je klas.

Het beste nieuws? Je krijgt er altijd een exemplaar van het getrainde spel bij. Zo kan je er een dag later al zelf mee aan de slag!

Dit zijn onze sessies:

  1. Stimuleer en motiveer samenwerking in de klas
  2. Aan de slag rond het (mentaal) welzijn van je leerlingen
  3. Activeer je leerlingen rond burgerschap

Stimuleer en motiveer samenwerking in de klas

Samenwerken: is dat ieder zijn deeltje doen of gaat dat verder? En hoe leg je dat dan uit aan je leerlingen? In deze sessie pakken we dat aan via samenwerkingsopdrachten.
De leerkrachten doen de opdrachten op hun niveau en ontdekken zo verschillende items i.v.m. samenwerken (helpen, feedback geven, duidelijke communicatie, overleg, afspraken maken …).
Na de oefening op hun niveau, gaan we samen op zoek hoe we dit met kinderen kunnen aanpakken zodat de leerkrachten aan het einde van de sessie naar huis gaan met een heleboel concrete ideeën om met hun leerlingen actief aan de slag te gaan.

Aan de slag rond het (mentaal) welzijn van je leerlingen

Pesten, sociale media, specifieke problemen thuis … zijn allemaal zaken die op de leerkracht afkomen. Daarom gaan we aan de slag met enkele concrete spelen die deze situaties bespreekbaar maken. In samenspraak met de deelnemers pikken we er enkele thema’s uit en gaan we actief aan de slag met spelen en activiteiten die het welzijn van de kinderen bevorderen.

Activeer je leerlingen rond burgerschap

“Mijn ouders zeggen dat stemmen geen zin heeft, klopt dat?”

Wel, laten we zelf eens uitzoeken hoe onze democratie in elkaar zit en vooral … dat het ook leuk kan zijn om je mening te geven en voorstellen te doen.
Via ‘G4’ een spel dat meer vertelt over (gemeente)politiek en 'Beste Burgemeester', een traject van 4 sessies waarin de leerlingen op participatieve wijze komen tot voorstellen voor de school of voor de gemeentepolitici werken we op een leuke manier aan burgerschap.

2/ Via spel werken aan een sterker lerarenteam

Wil je je team over een bepaald thema bijscholen of in één lijn krijgen rond een bepaald thema? Deze vormingen bieden je lerarenteam de kans om al spelend zelf aan het denken te gaan.

Door het thema in een spelomgeving te ervaren worden deelnemers er meer bij betrokken, en wordt de leerervaring des te waardevoller. Inhoudelijk sterk, en op een leuke manier gebracht!

Dit zijn onze sessies:

  1. Bouw laag per laag aan een sterker team
  2. Een goede relatie opbouwen met ouders
  3. Got your back: geef discriminatie geen kans

Bouw laag per laag aan een sterker team

In zijn piramidemodel legt P. Lencioni uit wat de bouwstenen zijn van een goede samenwerking. Op een actieve manier ontdekt het team hoe ze samen aan een ‘Next Level Team’ kunnen gaan werken via de 5 bouwstenen:

  1. Vertrouwen
  2. Productief conflict
  3. Betrokkenheid
  4. Verantwoordelijkheid
  5. Resultaat

Een goede relatie opbouwen met ouders

Als leerkracht weten we meestal wel hoe we omgaan met de leerlingen, maar de ontmoeting met de ouders loopt niet al te vlot.

In 'Meet the parents' bekijken we via concrete situaties hoe we met hen een waardevolle en efficiënte relatie opbouwen. Stap per stap komen we via de Roos van Leary tot inzichten en gedragingen die ons daarbij helpen.

Got Your Back: Geef discriminatie geen kans

“Doe ik het goed”? Daarover gaat de sessie ‘Got Your back’ met betrekking tot omgaan met racistische of discriminerende situaties vanuit een ‘bijstandersrol’. Hoe reageer je als je deze zaken ziet gebeuren en er zelf niet direct bij betrokken bent? Een vorming die vertrekt vanuit waargebeurde situaties en geen enkel taboe uit de weg gaat …

Heb je hét puzzelstuk voor je pedagogische studiedag gevonden?

Vraag dan hier vrijblijvend jouw sessie(s) aan! We nemen zo snel mogelijk contact me je op om te bevestigen dat de vorming/training officieel in je agenda mag.


Meer over Spel als vormingsmethode

Spel als vormingsmethode

De Gouden Dobbelsteen: ontmoet de laureaten (deel 2)

7 februari 2025

Met de Gouden Dobbelsteen wil De Aanstokerij iedere fan van spel een duwtje in de rug geven. Op Spellenfest zullen 7 spelfanaten hun eigen educatief spel voorstellen aan jury spelexperts. Leer alvast Els, Maarten en de jongeren van Spring-Stof kennen!

Spel als vormingsmethode

De Gouden Dobbelsteen: ontmoet de laureaten (deel 1)

27 januari 2025

Met de Gouden Dobbelsteen wil De Aanstokerij iedere fan van spel een duwtje in de rug geven. Op Spellenfest zullen 7 spelfanaten hun eigen educatief spel voorstellen aan jury spelexperts. Leer alvast nu al drie van de laureaten en hun spel kennen!

Spel als vormingsmethode

Spelontwikkelaar Marius | Aanstoker in de spotlight

6 november 2024

“Vorming via spel”. Dat houdt in dat De Aanstokerij zowel spelen begeleidt als ontwikkelt. En als je wist hoeveel spelen onze ontwikkelaars en vormgevers op hun bureau krijgen, versterking welkom is. De nieuwste versterking meet de gedaante aan van Marius, die sinds kort halftijds bij ons aan de slag is als spelontwikkelaar. Leer hem samen met ons wat beter kennen!