Ga verder naar de inhoud

Weg uit dat (armoede)web

17.10.2018

17 oktober, dag tegen armoede.

Binnen het Europese beleid worden 3 indicatoren naar voren geschoven om armoede te meten: monetaire armoede, ernstige materiële deprivatie en lage werkintensiteit.

Mensen die te maken krijgen met minstens 1 van de 3 indicatoren lopen meer risico op armoede of sociale uitsluiting. Volgens deze Europese armoede-indicator loopt 20,3% van de Belgische bevolking dit risico …

Voor velen is armoede dus de dagelijkse en harde realiteit. Het treft 1 op de 5 kinderen in ons land en is als een web, een ingewikkeld samenspel van oorzaken en gevolgen.

Bron: www.statistiekvlaanderen.be/metadata-armoede

Weg uit dat web

In opdracht van Welzijnszorg hebben we ‘Weg uit dat web’ ontwikkeld om leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs kennis te laten maken met de verschillende domeinen van dit armoedeweb: gezin, onderwijs, vrije tijd, huisvesting, gezondheid, inkomen, hulpverlening, justitie, sociale contacten, arbeid en tewerkstelling.

Het zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede tot sociale uitsluiting kan leiden. Want een leerling die leeft in een kansarm gezin leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën.

'Onderwijs' is een heel belangrijk domein binnen het armoedeweb. De school zelf kan dus een hefboom zijn om het armoedeweb te doorbreken.

Praktisch

Je kan 'Weg uit dat web' bij ons kopen voor € 25 (exclusief verzendingskosten) om zelf het thema van armoede te introduceren in je klas.

Ofwel laat je het spel begeleiden door één van onze speltrainers. Bij een begeleiding komt een speltrainer het spel ter plaatse spelen met je leerlingen. Nadien volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel. Een begeleiding van 'Weg uit dat web' in je klas komt op € 180 + € 0,40/km vervoers- en verplaatsingskosten.


Meer over Diversiteit of Social skills

Opvoeding & Ontwikkeling

Al spelend vaardigheden voor het leven ontwikkelen

7 juli 2023

Een aandachtig oog heeft het misschien al opgemerkt, al scrollend door ons aanbod op de webshop, de icoontjes van de '21st century skills' of 'life skills'. Met de icoontjes verwijzen we naar de specifieke life skills waaraan gewerkt wordt in de spelen in ons aanbod.

Diversiteit

Wat kan je leren van de boze wolf?

6 juli 2023

Er was eens... een ander perspectief op dat klassieke sprookje. Sprookjes zijn niet alleen vermakelijke verhaaltjes, ze herbergen ook vaak nuttige lessen. Draai je een sprookje echter om, dan ontdek je dat die wolf het misschien niet slecht bedoelde...

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.