Ga verder naar de inhoud

Weg uit dat (armoede)web

17.10.2018

17 oktober, dag tegen armoede.

Binnen het Europese beleid worden 3 indicatoren naar voren geschoven om armoede te meten: monetaire armoede, ernstige materiële deprivatie en lage werkintensiteit.

Mensen die te maken krijgen met minstens 1 van de 3 indicatoren lopen meer risico op armoede of sociale uitsluiting. Volgens deze Europese armoede-indicator loopt 20,3% van de Belgische bevolking dit risico …

Voor velen is armoede dus de dagelijkse en harde realiteit. Het treft 1 op de 5 kinderen in ons land en is als een web, een ingewikkeld samenspel van oorzaken en gevolgen.

Bron: www.statistiekvlaanderen.be/metadata-armoede

Weg uit dat web

In opdracht van Welzijnszorg hebben we ‘Weg uit dat web’ ontwikkeld om leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs kennis te laten maken met de verschillende domeinen van dit armoedeweb: gezin, onderwijs, vrije tijd, huisvesting, gezondheid, inkomen, hulpverlening, justitie, sociale contacten, arbeid en tewerkstelling.

Het zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede tot sociale uitsluiting kan leiden. Want een leerling die leeft in een kansarm gezin leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën.

'Onderwijs' is een heel belangrijk domein binnen het armoedeweb. De school zelf kan dus een hefboom zijn om het armoedeweb te doorbreken.

Praktisch

Je kan 'Weg uit dat web' bij ons kopen voor € 25 (exclusief verzendingskosten) om zelf het thema van armoede te introduceren in je klas.

Ofwel laat je het spel begeleiden door één van onze speltrainers. Bij een begeleiding komt een speltrainer het spel ter plaatse spelen met je leerlingen. Nadien volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel. Een begeleiding van 'Weg uit dat web' in je klas komt op € 180 + € 0,40/km vervoers- en verplaatsingskosten.


Meer over Diversiteit of Social skills

Wereldburgerschap

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!

2 mei 2024

Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Mediawijsheid

Safehaven: tot de metaverse veilig is voor jongeren

16 februari 2024

De metaverse maakt steeds meer deel uit van de online leefwereld van kinderen en jongeren. Helaas schuilen er ook online risico’s in deze digitale werelden. Daarom werkte De Aanstokerij mee aan het Roblox-spel SAFEHAVEN van Plan International. Dit spel sensibiliseert jongeren over hun gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag.