Ga verder naar de inhoud

Weg uit dat (armoede)web

17.10.2018

17 oktober, dag tegen armoede.

Binnen het Europese beleid worden 3 indicatoren naar voren geschoven om armoede te meten: monetaire armoede, ernstige materiële deprivatie en lage werkintensiteit.

Mensen die te maken krijgen met minstens 1 van de 3 indicatoren lopen meer risico op armoede of sociale uitsluiting. Volgens deze Europese armoede-indicator loopt 20,3% van de Belgische bevolking dit risico …

Voor velen is armoede dus de dagelijkse en harde realiteit. Het treft 1 op de 5 kinderen in ons land en is als een web, een ingewikkeld samenspel van oorzaken en gevolgen.

Bron: www.statistiekvlaanderen.be/metadata-armoede

Weg uit dat web

In opdracht van Welzijnszorg hebben we ‘Weg uit dat web’ ontwikkeld om leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs kennis te laten maken met de verschillende domeinen van dit armoedeweb: gezin, onderwijs, vrije tijd, huisvesting, gezondheid, inkomen, hulpverlening, justitie, sociale contacten, arbeid en tewerkstelling.

Het zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede tot sociale uitsluiting kan leiden. Want een leerling die leeft in een kansarm gezin leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën.

'Onderwijs' is een heel belangrijk domein binnen het armoedeweb. De school zelf kan dus een hefboom zijn om het armoedeweb te doorbreken.

Praktisch

Je kan 'Weg uit dat web' bij ons kopen voor € 25 (exclusief verzendingskosten) om zelf het thema van armoede te introduceren in je klas.

Ofwel laat je het spel begeleiden door één van onze speltrainers. Bij een begeleiding komt een speltrainer het spel ter plaatse spelen met je leerlingen. Nadien volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel. Een begeleiding van 'Weg uit dat web' in je klas komt op € 180 + € 0,40/km vervoers- en verplaatsingskosten.


Meer over Diversiteit of Social skills

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

25 januari 2023

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.

Economie en Financiën

Gratis 'Weg uit dat web' met de Sidekick Sam Academy

16 december 2022

Armoede op school is niets dat je zomaar kan oplossen. Het is een complex thema waar je als school bewust en voorzichtig mee moet omgaan. Om de kennis over het armoedeweb te vergroten, bieden we samen met Sidekick Sam Academy tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web' aan.

Diversiteit

Inclusief spelen

26 november 2022

De Verenigde Naties heeft 3 december uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking', een dag waarop gelijke kansen voor hen centraal staan. Als je aan het spelen wilt gaan met een diverse groep, of je spelers de leefwereld van mensen met een beperking wilt leren kennen, dan kunnen deze spelen je een handje helpen.