Ga verder naar de inhoud

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21.03.2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Rebel With A Cause, een samenwerking van jongerenactivisten van Amnesty International, heeft in samenwerking met De Aanstokerij het spel 'Op ‘t eerste gezicht' ontwikkeld. Het spel vergroot het begrip van de spelers over de gevolgen van discriminatie.

'Op ‘t eerste gezicht' is een stap richting een meer inclusieve samenleving, waarin discriminatie geen plaats heeft en waar begrip en respect voor diversiteit centraal staan.

Kinderen zijn de toekomst. Als je de wereld wilt veranderen, moet je dus bij hen beginnen.

Jongeren van Rebel With A Cause

Op ‘t eerste gezicht op Don Bosco Sint-Lambertus!

Op 19 maart konden de leerlingen uit het zesde leerjaar van de Don Bosco Sint-Lambertusschool in Heverlee het spel al uitproberen. Tijdens de eerste fase van het spel hadden de leerlingen de mogelijkheid om hun favoriete personage te kiezen, degene die ze het liefst zouden uitnodigen voor een verjaardagsfeestje of naast wie ze graag zouden zitten in de bus.

Opmerkelijk was dat de meerderheid in deze voornamelijk witte groep koos voor Tuur, een personage met een witte huidskleur. Tijdens de evaluatie achteraf bleek dat Tuur werd gezien als populair en vertrouwd, in vergelijking met de andere personages. Deze voorkeur werd snel duidelijk bij de meerderheid van de kinderen.

Na het spelen van 'Op ‘t eerste gezicht' deelden de leerlingen hun ervaringen: "Eerlijk gezegd, ik dacht altijd dat discriminatie iets eenvoudigs was, maar er zijn eigenlijk heel veel verschillende soorten", zei een leerling.

Een andere leerling vatte de essentie van het spel treffend samen: "Het gaat er eigenlijk om dat je je bewust wordt van de vooroordelen die je hebt over mensen, terwijl je daar misschien niet eens bij stilstaat. En dat begint allemaal tijdens het spelen van het spel."

Ook de leerkrachten reageren enthousiast: “Hoe mensen eruitzien, komt niet altijd overeen met de achtergrond of met wie zij te maken hebben. Het is een spel om zeker uit te testen!”

Discriminatie bespreekbaar maken op kindermaat

'Op ‘t eerste gezicht' biedt spelers de mogelijkheid om hun eigen vooroordelen te herkennen en in de schoenen van verschillende personages te stappen om de gevolgen van discriminatie te ervaren. Het spel biedt een veilige omgeving waarin bewustwording wordt gecreëerd over de impact van discriminatie op individuen en gemeenschappen.

Het initiatief voor dit spel kwam van jongeren zelf, die via deze aanpak maatschappelijke thema’s als racisme en discriminatie bespreekbaar willen maken. “Mijn wens voor het spel is om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en geesten te openen over wat discriminatie is,” aldus Ella van de Amnesty-jongerengroep.

Speel 'Op 't eerste gezicht' met je klas

Je kan het spel gratis downloaden. Gewoon printen, de spelstukken uitknippen en je kan aan de slag!


Meer over Diversiteit of Wereldburgerschap of Conflict & polarisering

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.