Ga verder naar de inhoud

'Toolbox leiderschapskompas': het noorden nooit meer kwijt

10.10.2022

De KU Leuven Personeelsdienst werkt met heel wat teams in KU Leuven samen. Uit die samenwerking leerden ze dat heel wat medewerkers en leidinggevers op zoek waren naar ondersteuning op vlak van hun leiderschap en hoe ze daarover kunnen spreken met elkaar. Daarom ontwikkelden we samen met een speelse toolbox om hen te helpen feedback te geven.

Binnen de KU Leuven wordt er veel gehecht aan leiderschapsontwikkeling. Goed leiderschap is namelijk een belangrijke hefboom om excellentie te realiseren en impact te generen. Het is dus belangrijk dat leidinggevenden zichzelf en anderen kunnen ontwikkelen en sturen.

De rode draad doorheen het KU Leuven-ontwikkelaanbod is het leiderschapskompas, een referentiekader dat concrete taal aanbiedt om gesprekken over leiderschap aan te kunnen gaan. Het kompas is ook de kern van deze toolbox. De toolbox helpt leidinggevenden om met hun team(leden) in interactie te gaan over hun leiderschap, en zo feedback te ontvangen. Op die manier gaan team en leidinggevende samen op zoek naar wat hete betekent wat het voor hen betekent om samen te werken in hun team.

Het leiderschapskompas

De 'Toolbox leiderschapskompas' bevat verschillende methodieken zodat leidinggevenden ermee aan de slag kunnen zoals ze willen. Of er nu één methodiek gebruikt wordt of een combinatie, of er veel of weinig tijd gemaakt wordt, in team of individueel… alles is mogelijk. Bovendien heeft elke tool een andere doelstelling, waardoor er zo gericht als gewild gewerkt kan worden. De behoeften van een team spelen bij die keuze een belangrijke rol.

Het leiderschapskompas, dat het hart van deze toolbox vormt, bevat de vijf dimensies die belangrijk zijn voor de invulling van leiderschap in de context van de KU Leuven. In combinatie met de kaartenset, die 52 leiderschapskenmerken bevat, nodigt mensen uit om na te denken en de spreken over verschillende leiderschapsaspecten.

Gebruik van de laagdrempelige tools verhoogt de mate van betrokkenheid van de teamleden bij de reflectie en dialoog, die nodig zijn bij het geven en ontvangen van feedback. Bovendien is het op een speelse manier veel simpeler om feedback op elkaar te geven, aangezien de regels van de methodieken een kader aanbieden waarin dat makkelijker kan.

Aan het einde van een methodiek zijn er waarschijnlijk heel wat mogelijke acties in de groep gegooid. Deze ideeën mogen niet vergeten worden, dus worden ze best omgezet in een concreet actieplan, waaruit er een selectie gemaakt kan worden om scherp te stellen. Om dat proces extra toegankelijk te maken staat er bovendien bij elke tool of er gekozen wordt voor een individueel actieplan of voor een teamactieplan.

De Aanstokerij ontwikkelde en produceerde deze tool voor de KU Leuven Personeelsdienst. Bijgevolg kan deze toolbox enkel intern bij de KU Leuven gebruikt worden.


Meer over Communicatie & Feedback of Organisatiecultuur & -management

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.