Ga verder naar de inhoud

Toegankelijkheidstips van onze vormgevers

17.11.2023

De Aanstokerij ontwikkelt heel wat spelen vanaf het eerste idee tot aan de laatste speldoos die samengesteld wordt. Want dat hoort ook bij spelen: spelmateriaal. En als jij ervoor wilt zorgen dat iedereen je spel kan spelen, moet je ervoor zorgen dat je spel niet alleen inhoudelijk, maar ook visueel toegankelijk is.

De uitersten: het kernprincipe

Het allerbelangrijkste voor de toegankelijkheid van je spel is rekening houden met de uitersten. Als je rekening houdt met de meest uiteenlopende mogelijkheden, is je spel voor des te meer mensen speelbaar.

Dat noemen ze universal design. Denk bijvoorbeeld aan mensen die helemaal doof zijn: maak een spel dat zij kunnen spelen, en mensen zonder auditieve beperking kunnen het ook spelen.

Kleurgebruik

Kleurgebruik is een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden voor de visuele toegankelijkheid van je spel. Zo zijn er vier verschillende vormen van aangeboren kleurenblindheid om rekening mee te houden. Andere visuele beperkingen, of cognitieve en situationele aandachtsstoornissen halen ook voordeel uit bewust kleurgebruik.

  • Vermijd moeilijke kleurencombinaties (zie bovenstaande voorbeelden).
  • Kies ook voor verschillen in contrast. Mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen bepaalde kleuren kunnen wél het verschillende contrast zien.
  • Gebruik NOOIT alleen kleur om te differentiëren. Onderlijn hyperlinks, en gebruik ook verschillende vormen, zoals groene vinkjes voor ‘juist’ en rode kruisjes voor ‘fout’.
  • Gebruik naast kleuren ook verschillende texturen of patronen.
  • Donkere tekst op een pastel- of crèmekleurige achtergrond is beter leesbaar voor mensen met dyslexie.
  • Lichte tekst op een donkere achtergrond is beter voor mensen met cataract of een gelijkaardige aandoening.

Tip: wil je weten hoe een bepaalde kleurencombinatie of afbeelding eruitziet voor iemand met een vorm van kleurenblindheid? Gebruik dan deze gratis online tool die dat simuleert.

Tekst en typografie

Naast de kleuren die je gebruikt in het spel, is het ook belangrijk hoe de tekst eruitziet. Dyslexie is hierboven al even aangehaald, maar de onderstaande tips maakt de tekst in je spelhandleiding voor iedereen makkelijker leesbaar (want dat is eigenlijk de bedoeling).

  • Highlight tekst op een uitgesproken manier die meteen opvalt. Zet tekst niet gewoon in een andere kleur, maar in het vet, of gebruik een gekleurde tekstmarkering.
  • Kies altijd voor uitlijnen aan de linkerkant. Variërende witruimte tussen woorden bemoeilijkt het lezen.
  • Vermijd grote stukken tekst in ALL CAPS of cursief.
    Wil je visueel duidelijk maken dat een bepaald stuk tekst voorgelezen moet worden? Duid het dan aan met een kader, ingesprongen tekst, of een andere manier.
  • Let op met uitroeptekens! Die kunnen bij dyslectische lezers voor verwarring zorgen in combinatie met de letters i, I, l, en j.

In het kort!

Volg bovenstaande tips en je kan er zeker van zijn dat niemand struikelt over visuele drempels bij je spel of waar je ook aan bezig bent. We vatten ze nog even héél kort samen, zodat je ze extra makkelijk kan onthouden.

  • Creëer je product voor gebruikers met de meest uiteenlopende mogelijkheden en in de meest uiteenlopende situaties.
  • Gebruik kleur nooit als de enige manier om verschillen te markeren. Gebruik ook contrast, patronen, en typografische markeringen.
  • Houd je tekst visueel relatief simpel om hem leesbaar te houden: ga zuinig om met cursief en hoofdletters, en lijn links uit.
  • Onthoud: toegankelijkheid is geen optie. Het is een recht.

Wil je je spel ook inhoudelijk toegankelijk maken voor diverse groepen? Download onze publicatie 'Iedereen Wint!', waarmee je zorgt dat spel bij superdiverse groepen blijft plakken.


Meer over Spel als vormingsmethode

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Communicatie & Feedback

Top tien vormingen en teambuildings voor jeugdwerkers

12 juni 2023

Ben je nog op zoek naar een toffe vorming of teambuilding om het team van je jeugdvereniging deze zomer te verwennen, maar zijn er gewoon té veel opties? Daarom maakten we een lijst met onze favoriete spelen voor jeugdwerkers!

Duurzaamheid

Hoe plasticvrij is De Aanstokerij?

18 mei 2023

Als je ooit al een speldoos hebt vastgehad, weet je dat daar vaak wat plastic onderdelen inzitten. Onze grafische vormgevers zijn niet alleen keien in spelen mooi maken, maar staan ook in voor de productie van spelen. Zij zijn dus de perfecte personen om te interviewen over het plasticgebruik van De Aanstokerij.