Ga verder naar de inhoud

Top tien vormingen en teambuildings voor jeugdwerkers

12.06.2023

Ben je nog op zoek naar een toffe vorming of teambuilding om het team van je jeugdvereniging deze zomer te verwennen, maar zijn er gewoon té veel opties? Geen zorgen, want speciaal voor dit soort situaties maakten we een top tien met onze favoriete spelen en vormingen voor jeugdwerkers!

Nu ja, we zeggen top tien, maar na uren kibbelen over de volgorde van de spelen, hebben we toch maar besloten om gewoon onze tien favorietjes op te sommen. De volgorde wil niets zeggen, liefste collega’s.

Mobile Escape Game

Wat is er praktischer dan een escape game die je lekker bij jullie op locatie kan spelen? Geen idee, maar de 'Mobile Escape Game' is praktisch én leuk. De groep wordt in twee gesplitst en moeten zo samen één mysterie stap per stap oplossen. Er kan na dit spel ingezoomd worden op hoe jullie in het algemeen samenwerken.

Meet the parents

Een goede relatie opbouwen met de ouders van je leden, hoe doe je dat? Want dat is eigenlijk wel belangrijk. Vroeg of laat botsen je begeleiders met ouders, of willen ouders net bijdragen aan de jeugdwerking. De tool ‘Meet the parents’ behandelt heel wat mogelijke situaties waarin er met ouders gecommuniceerd moet worden, en zet je groep in de juiste richting om een concreet actieplan uit te werken.

Creactiveren

Hot take: elke leider of animator is eigenlijk ook een beetje spelontwikkelaar, want ze bereiden hopelijk allerlei spelen en activiteiten voor. De usual suspects zoals stratego’s, cluedo’s en laddercompetities kennen we allemaal. Een helemaal nieuw spel bedenken is niet zo eenvoudig en wordt vaak bestempeld als ‘te veel moeite’ of ‘vergezocht’.

DAT IS VERLEDEN TIJD. GELOOF IN JEZELF

In 'Creactiveren' verkennen we tools en methodieken die animatoren helpen hun eigen creativiteit te ontdekken en durven in te zetten, maar die ook de creativiteit van de hele groep kunnen bevorderen bij het bedenken van nieuwe spelen.

Spelen met taal

Iedereen houdt van spelen, maar niet iedereen spreekt thuis dezelfde taal. ‘Spelen met taal’ is een vorming voor animatoren die ze leert en inspireert om inclusief met meertaligheid om te gaan en een veilige taalomgeving zonder taaldrempels te creëren.

Omgaan met moeilijke situaties via de Roos van Leary

Een jeugdwerking zou geen jeugdwerking zijn als er niet nu en dan een pittige situatie uit het niets opduikt: meningsverschillen tussen animatoren, een planning die door slecht weer in het honderd loopt waardoor er geïmproviseerd moet worden ... De vorming 'Omgaan met moeilijke situaties via de Roos van Leary' stimuleert deelnemers om zelfs in conflictsituaties te gaan voor verbindende communicatie door verder na te denken over het effect dat gedrag heeft op anderen.

Samenwerkingsspelen

De naam van deze teambuilding spreekt boekdelen. In de 'Samenwerkingsspelen' sturen we ‘competitie’ even de kamer uit, en gaan aan de slag met spelen waarin het groepsdoel centraal staat. Samenwerken is waar het om draait, ook ná we klaar zijn met spelen. Want wat zegt jullie aanpak over hoe jullie als groep samenwerken? Dat ontdekken we in de nabespreking!

Eigen-Aardig

Een team jeugdwerkers is een team jeugdsterkers als ze elkaar goed kennen. 'Eigen-Aardig' gebruikt de Roos van Leary (een beetje de Axenroos, maar zonder de dieren) om spelers met stellingen en opdrachten te confronteren waardoor ze elkaar, maar ook zichzelf beter leren kennen. Door die kennis zullen ze verbindender met elkaar kunnen communiceren in de toekomst.

Sierra Oscar Lima

Jeugdwerk kan soms vermoeiend zijn, maar het is gelukkig niet zo stressvol als matroos zijn op een zinkende kernonderzeeër. Die rol nemen spelers namelijk in bij 'Sierra Oscar Lima', een groepsspel rond groepsdynamica. Proberen ze ieders hachje te redden, of focussen ze zich op dat van zichzelf? Tijdens dit spel komen thema’s als solidariteit, groepsdruk, communicatie … vanzelf bovendrijven.

Vuil Spel

Deze smokkelen we er beetje tussen, dat geven we toe. Dit spel is eigenlijk voor de leden van een jeugdvereniging. Waarom we ‘Vuil Spel’ dan toch op deze lijst hebben gezwierd? Mooimakers trakteert erkende jeugdverenigingen helemaal gratis op dit begeleid spel! Het zou toch zonde zijn om dit spel niet op de lijst te zetten – en het is goed voor de natuur!

PLAI: evalueer jullie zomer

Wat goed dat je tot het laatste item op deze lijst bent geraakt! Hoedje af!

Net als deze lijst is het fijn om de zomer van je jeugdwerking op een positieve en opbouwende manier af te sluiten. Met 'PLAI' kan je aan het einde van de rit samen met alle leiders en animatoren de afgelopen zomer evalueren op een creatieve en interactieve manier. Waardering staat centraal!

Ons hele aanbod vormingen en teambuildings

Stond er op deze lijst niets voor jouw groep? Dan heb je geluk, want we hebben nog heel wat vormingen die deze lijst niet gehaald hebben! Die vind je allemaal in onze webshop.


Meer over Communicatie & Feedback of Samenwerking & Teambuilding of Spel als vormingsmethode

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Samenwerking & Teambuilding

Zet de zomer teambuildend in

24 april 2024

Als je heel stil bent en héél goed luistert, hoor je het misschien al... De zomer die je roept!

Hoog tijd dus al een gezellig uitbol-momentje met je collega's in te plannen. En is er iets leuker dan samen spelen?

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

30 januari 2024

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.