Ga verder naar de inhoud

Samen veerkrachtig via spel

20.09.2023

Van 1 tot 10 oktober zetten we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid het belang van een goede geestelijke gezondheid én van veerkracht in de verf.

Stress en tegenslag horen bij het leven, maar zet bij velen een enorme druk op hun mentaal welbevinden. Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op zulke druk? Door veerKRACHTIG te zijn, en dat doen we samen!

Om te voorkomen dat er pas over geestelijke gezondheid wordt gesproken wanneer er problemen verschijnen, schenken we dus best preventief al aandacht aan de veerkracht van jezelf en die van anderen. Met spel breng je dat thema op een laagdrempelige manier aan voor elke doelgroep.

VeerKRACHTversterkende spelen

We hebben bij De Aanstokerij heel wat veerkracht versterkende spelen in ons aanbod waarbij de spelers het belang van veerkracht ontdekken en hoe ze het kunnen versterken zoals je een spier traint. Ze leren al spelend hoe ze kunnen omgaan met moeilijke momenten om zich beter in hun vel te voelen.

Op donderdag 7 december 2023 organiseren we bovendien i.s.m. Te Gek!? een vormingsdag over mentaal welzijn waar we het spel 'Ben je gek!?' voorstellen. Verwacht je aan boeiende dag met interactieve sessies en interessante sprekers zoals kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens!

Ben je gek!? Een spel én een vormingsdag!?

Een spel dat niet in dit lijstje mag ontbreken, is 'Ben je gek!?' dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. Dit klasspel zet jongeren aan het denken over hoe ze omgaan met moeilijke situaties, op welke minder helpende reacties ze kunnen botsen en wat ze kunnen doen om zich beter in hun vel te voelen.

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Ze kunnen heel wat vragen hebben over hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag en over die van anderen. Toch is hierover praten moeilijk. Met het spel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

Vormingsdag over mentaal welzijn

Wil je 'Ben je gek!?' spelen met je leerlingen op school én ben je op zoek naar meer tools en inspiratie hoe je hun veerkracht kan versterken?

Op donderdag 7 december 2023 organiseren we in samenwerking met Te Gek!? een vormingsdag over mentaal welzijn voor leerkrachten, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren en directie van de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Tijdens de vormingsdag kan je 'Ben je gek!?' zelf uittesten en krijg je van Te Gek!? praktische tips en tricks hoe je geestelijke gezondheid (nog meer) onder de aandacht kan brengen op jouw school en in de klas.

We starten de dag met boeiende sprekers: kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Alwin Ritstier die 'Gek van mezelf, het mentale gezondheidsspel' maakte op basis van zijn eigen ervaring met omgaan met angsten.

Daarnaast laten we ook enkele jongeren en leerkrachten aan het woord in een panelgesprek om te weten te komen welke noden rond mentaal welzijn er bij hen spelen.

De veerkracht versterken van kinderen & jongeren

Volgens onderzoek begint 80% van de psychische problemen tussen de 15 en 25 jaar. Dat betekent niet dat je niet best al eerder aan de slag gaat rond geestelijke gezondheid.

Met deze spelen en workshops kan je op een laagdrempelige en interactieve manier aan veerkracht werken bij kinderen en jongeren.

Opgekikkerd

€ 75,00

Mentaal welbevinden bespreekbaar maken onder volwassenen

Afhankelijk van je omstandigheden kan een focus op een bepaald aspect van veerkracht je een eind verder helpen.

Voor toekomstige ouders kan 'Veerkrachtverhalen' een opstapje naar veerkrachtig ouderschap zijn. De spelen 'Doe je mee?' en 'Een Steekje Los?' helpen spelers op een opbouwende manier praten over mentale kwetsbaarheid en het stigma errond.

Doe je mee?

€ 39,90

Meer over Mentaal welzijn

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.