Ga verder naar de inhoud

Vormingsdag: Ben je gek!?

Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we samen met Te Gek!? lanceren!

Het klasspel 'Ben je gek!?' zet leerlingen aan het denken over hoe ze omgaan met moeilijke situaties, op welke minder helpende reacties ze kunnen botsen en wat ze kunnen doen om zich beter in hun vel te voelen.

Nog straffer is de vormingsdag over mentaal welzijn die we samen met Te Gek!? organiseren op donderdag 7 december 2023 voor leerkrachten, leerlingenbegeleiders en zorgcoördinatoren in de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Deze activiteit is afgelopen
  • 7 december 2023 (09u30 - 16u00)
  • Standaardprijs: €50
  • Jongere < 30 jaar of student: €35
  • Solidariteitsprijs: €65

De Nieuwe Vrede
Vredestraat 16-22
2600 Antwerpen-Berchem

(Hoe er te geraken?)
De vormingsdag is toegankelijk voor personen met verminderde mobiliteit.

Schrijf je in vóór 1 december

  • Scholen en leerkrachten

Ben je gek!? Een spel én een vormingsdag?

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Ze kunnen heel wat vragen hebben over hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag en over die van anderen. Toch is hierover praten moeilijk. Met het spel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

Tijdens de vormingsdag op 7 december kan je het spel zelf uittesten en krijg je van Te Gek!? praktische tips en tricks hoe je geestelijke gezondheid onder de aandacht kan brengen op jouw school en in de klas.

Vormingsdag over mentaal welzijn op donderdag 7 december

Programma

Tip: Koop je 'Ben je gek!?' op de vormingsdag, dan spaar je niet alleen verzendingskosten uit, maar krijg je er ook nog eens €5 korting bovenop!

Voor

  • Leerkrachten
  • Pedagogische begeleiders
  • Zorgcoördinatoren
  • (Leerlingen)begeleiders
  • Directie

In de 2de en 3de graad secundair onderwijs

Stand

Gedurende de hele dag kan je aan ons standje de spelen 'Ben je gek!?' (dan uitzonderlijk te koop voor €30) en 'Gek van mezelf, het mentale gezondheidsspel' inkijken, aankopen én meteen meenemen naar huis.

Een initiatief van De Aanstokerij en Te Gek!? Met steun van de Vlaamse Overheid.

Ben je er graag bij?

Schrijf je in voor de vormingsdag op donderdag 7 december 2023.

Wat mag je verwachten?

We starten de dag met boeiende sprekers: kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Alwin Ritstier, de maker van 'Gek van mezelf, het mentale gezondheidsspel'.

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Caroline Vrijens staat sinds 2019 aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat, dat opkomt voor de rechten van kinderen en jongeren in Vlaanderen. Als kinderrechtencommissaris verdedigt ze de belangen van kinderen en jongeren. In haar keynote zal ze hun stem vertolken.

In hun advies 'Code Zwart voor mentaal welzijn' maakt het Kinderrechtencommissariaat een staat op van de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren: een op de vijf jongeren kampt met een psychische stoornis. Daarom geeft het aanbevelingen om de barometer zo snel mogelijk richting groen te brengen.

Het onderwijs is voor Caroline een essentiële partner. Scholen kunnen immers mee aan preventie doen en vroeg signalen oppikken wanneer het niet goed gaat. Het is belangrijk om te (blijven) luisteren naar wat kinderen en jongeren te vertellen hebben over hun mentaal welzijn. Iedereen die dichtbij kinderen en jongeren staat, zoals leerkrachten, heeft hierin een cruciale rol te vervullen.

Aan de slag met 'Ben je gek!?'

Je kan het spel kopen in onze webshop of bij Te Gek!?
Laat je de begeleiding van het spel liever over aan één van onze speltrainers? Dat kan ook!

Neem zeker ook eens een kijkje naar het aanbod dat Te Gek!? aanbiedt aan scholen: Scholenaanbod - Te Gek!? maakt van het hoofd een zaak

Ben je gek!?

€ 35,00

Alwin Ritstier - 'Gek van mezelf, het mentale gezondheidsspel'

In 2014 richtte Alwin 'Vet Gezellig' op, een multimedia bedrijf met als missie het doorbreken van het taboe rondom mentale gezondheid. In 2019 bracht hij de documentaire 'Zo Voelt Extreme Angst' uit, die meer dan 165 duizend keer werd bekeken. Het succes van de documentaire gaf hem de kans om het boek 'Gek van Mezelf' te schrijven, dat zijn leven met mentale uitdagingen beschrijft.

In 2020 ontmoette Alwin Ghislaine, een getalenteerde grafisch vormgever met dezelfde missie. Samen maakten ze in 2021 de documentaire 'Autisme bij Vrouwen', die meer dan een half miljoen kijkers en veel reacties trok. Geïnspireerd hierdoor ontwikkelden ze 'Gek van Mezelf: het mentale gezondheid spel', om openheid rondom mentale gezondheid te stimuleren en anderen te inspireren om erover te praten. In zijn keynote zal Alwin vanuit zijn ervaringen met het spel vertellen wat er bij leerkrachten en jongeren naar boven is gekomen.

Panelgesprek met jongeren en leerkrachten

Daarnaast laten we in een panelgesprek ook enkele jongeren en leerkrachten aan het woord over hun ervaringen en polsen we naar welke noden er nog spelen rond mentaal welzijn binnen de klas- en schoolcontext.

Sessies

Na de middag splitsen we de groep op in twee en krijg je van De Aanstokerij en Te Gek!? concrete tips en tools om aan de slag te gaan met het mentaal welzijn van je leerlingen.

1/ Proeven van 'Ben je gek!?' - De Aanstokerij

Speeltijd! Een speltrainer van De Aanstokerij neemt je mee in het spelverhaal van 'Ben je gek!?'. Door enkele spelfases in actie te zien, kan je je er een beter beeld van vormen én blijft het langer bij.

We beantwoorden met plezier al je vragen over het spel en hoe je het spel het beste kan begeleiden. Na deze sessie ben je helemaal speelklaar en sta je hopelijk te popelen om 'Ben je gek!?' zelf te begeleiden bij je leerlingen!

2/ Maak je school Te Gek!? - Te Gek!?

De medewerkers van Te Gek!? doen in hun 'Maak je school Te Gek!?'-sessie uit de doeken hoe je op je school aan de slag kan met het geestelijk gezondheidsbeleid.

Te Gek!? heeft een uitgebreid scholenaanbod om geestelijke gezondheid bij je leerlingen bespreekbaar te maken en taboes te verminderen. Tijdens hun sessie lichten ze toe hoe ze je hierin kunnen ondersteunen en geven ze jou tips en tricks.