Ga verder naar de inhoud

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12.05.2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Dat betekent dat we natuurlijk ook al veel hebben moeten nadenken over het concept ‘gezin’. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.

Wat is een gezin?

De geschiedenis van het woord ‘gezin’ kunnen we terugleiden naar het Middelnederlands, ongeveer 500 jaar geleden. Het woord ‘gesinde’ had toen nog niets te maken met familie, maar betekende zoiets als ‘reisgezelschap’. Dat idee dragen wij met ons mee. We volgen niet de enge definitie die vaak aan ‘gezin’ wordt gegeven: ouder(s) en kinderen. Iedereen heeft een thuiscontext en mensen rond hen, of dat nu familie is of niet. Om terug te gaan naar de etymologie: wie is je gezelschap op het levenspad dat je aflegt? Dat is je gezin.

Wie ‘jouw mensen’ zijn staat ook los van biologie of juridische regelingen. Daarom zijn 'recht op familie' en 'recht om samen te komen' ook mensenrechten (en is “niet eenzaam hoeven te zijn” een essentieel onderdeel van het “recht op gezondheid”. De Surgeon General in de VS benoemde enkele weken geleden nog de eenzaamheidsepidemie als een public health crisis. Deze mensenrechten genieten is (onvoldoende maar) noodzakelijk om menswaardig te leven.

Hoe De Aanstokerij verschillende samenlevingsvormen aanpakt

Elk lid van De Aanstokerij bevindt zich buiten het werk ook in een bepaald ‘gezinsverband', dat bij iedereen net wat anders is. Als werkgever respecteren we uiteraard alle regelgeving voor gezinnen in strikt juridische zin, zoals regels over geboorteverlof. We proberen ons in dat kader ook bewust niet te laten beïnvloeden door het – helaas – geautomatiseerde beeld van een ‘gezin’ dat in de cultuur heerst. Een gezin kan veel zijn: één ouder met kinderen, één kind dat meer dan twee ouderfiguren heeft… Voor ons is dat vanzelfsprekend.

Iemands gezin (in ruime zin) heeft bovendien sowieso impact op wie die persoon is (zowel in het algemeen als in teamverband) en op hoe die persoon zich voelt van dag tot dag. Daarom is het voor ons als organisatie ook belangrijk om zo begripvol en soepel mogelijk om te gaan met de belangrijke gebeurtenissen, mijlpalen en (nood)situaties die onze teamleden samen met hun levensreisgenoten tegenkomen. Iedereen verdient de nodige ruimte en tijd om zulke zaken een plaats in hun leven te kunnen geven. Wat in het belang van onze teamleden is, is namelijk haast altijd ook in het belang van de organisatie: het team is de organisatie.

Over ons aanbod voor en over gezinnen

Op De Aanstokerij gaan we dag in, dag uit aan de slag met spel, een bijzonder dankbaar medium voor dit onderwerp. Specifiek aan gezinnen is dat er vaak verschillende generaties samenleven. Spel is iets intergenerationeel; jong en oud kunnen naast samen leven ook samen spelen. Daarom nemen we in ons aanbod ook spelen op die in die ruime gezinscontext gespeeld kunnen worden, zoals Buitenbeentjes of Het Spel van de Verbeelding.
En we hebben natuurlijk Goed Gezin(d) voor wie specifiek rond diverse gezinssamenstellingen wil spelen.

Samen spelen brengt mensen met elkaar in verbinding, en dat ligt nauw aan het hart van De Aanstokerij!


Meer over Diversiteit of Mentaal welzijn of Spel als vormingsmethode

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Wij stelden een lijst samen van onze leukste klasspelen. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Duurzaamheid

Hoe plasticvrij is De Aanstokerij?

18 mei 2023

Als je ooit al een speldoos hebt vastgehad, weet je dat daar vaak wat plastic onderdelen inzitten. Als organisatie die spelen produceert en ook actief bezig is met duurzaamheid, is dat niet altijd even voor de hand liggend.

Onze grafische vormgevers zijn niet alleen keien in spelen mooi maken, maar staan ook in voor de productie van spelen. Zij zijn dus de perfecte personen om te interviewen over het plasticgebruik van De Aanstokerij.

Mentaal welzijn

Binnenkort: Ben je gek!?

9 mei 2023

Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we binnenkort samen met Te Gek!? lanceren!

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.