Ga verder naar de inhoud

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12.05.2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Dat betekent dat we natuurlijk ook al veel hebben moeten nadenken over het concept ‘gezin’. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.

Wat is een gezin?

De geschiedenis van het woord ‘gezin’ kunnen we terugleiden naar het Middelnederlands, ongeveer 500 jaar geleden. Het woord ‘gesinde’ had toen nog niets te maken met familie, maar betekende zoiets als ‘reisgezelschap’. Dat idee dragen wij met ons mee. We volgen niet de enge definitie die vaak aan ‘gezin’ wordt gegeven: ouder(s) en kinderen. Iedereen heeft een thuiscontext en mensen rond hen, of dat nu familie is of niet. Om terug te gaan naar de etymologie: wie is je gezelschap op het levenspad dat je aflegt? Dat is je gezin.

Wie ‘jouw mensen’ zijn staat ook los van biologie of juridische regelingen. Daarom zijn 'recht op familie' en 'recht om samen te komen' ook mensenrechten (en is “niet eenzaam hoeven te zijn” een essentieel onderdeel van het “recht op gezondheid”. De Surgeon General in de VS benoemde enkele weken geleden nog de eenzaamheidsepidemie als een public health crisis. Deze mensenrechten genieten is (onvoldoende maar) noodzakelijk om menswaardig te leven.

Hoe De Aanstokerij verschillende samenlevingsvormen aanpakt

Elk lid van De Aanstokerij bevindt zich buiten het werk ook in een bepaald ‘gezinsverband', dat bij iedereen net wat anders is. Als werkgever respecteren we uiteraard alle regelgeving voor gezinnen in strikt juridische zin, zoals regels over geboorteverlof. We proberen ons in dat kader ook bewust niet te laten beïnvloeden door het – helaas – geautomatiseerde beeld van een ‘gezin’ dat in de cultuur heerst. Een gezin kan veel zijn: één ouder met kinderen, één kind dat meer dan twee ouderfiguren heeft… Voor ons is dat vanzelfsprekend.

Iemands gezin (in ruime zin) heeft bovendien sowieso impact op wie die persoon is (zowel in het algemeen als in teamverband) en op hoe die persoon zich voelt van dag tot dag. Daarom is het voor ons als organisatie ook belangrijk om zo begripvol en soepel mogelijk om te gaan met de belangrijke gebeurtenissen, mijlpalen en (nood)situaties die onze teamleden samen met hun levensreisgenoten tegenkomen. Iedereen verdient de nodige ruimte en tijd om zulke zaken een plaats in hun leven te kunnen geven. Wat in het belang van onze teamleden is, is namelijk haast altijd ook in het belang van de organisatie: het team is de organisatie.

Over ons aanbod voor en over gezinnen

Op De Aanstokerij gaan we dag in, dag uit aan de slag met spel, een bijzonder dankbaar medium voor dit onderwerp. Specifiek aan gezinnen is dat er vaak verschillende generaties samenleven. Spel is iets intergenerationeel; jong en oud kunnen naast samen leven ook samen spelen. Daarom nemen we in ons aanbod ook spelen op die in die ruime gezinscontext gespeeld kunnen worden, zoals Buitenbeentjes of Het Spel van de Verbeelding.
En we hebben natuurlijk Goed Gezin(d) voor wie specifiek rond diverse gezinssamenstellingen wil spelen.

Samen spelen brengt mensen met elkaar in verbinding, en dat ligt nauw aan het hart van De Aanstokerij!


Meer over Diversiteit of Mentaal welzijn of Spel als vormingsmethode

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.