Ga verder naar de inhoud

'Liv€ Your Lif€': een fun-ancieel ervaringsspel

03.02.2023

Om jongeren financiële geletterdheid bij te brengen, waren het departement bedrijf en organisatie en de lerarenopleiding aan HOGent op zoek naar een actieve en leerzame methodiek. Ze kwamen bij De Aanstokerij aankloppen voor een spelconcept, en we gingen aan de slag. Het resultaat is ‘Liv€ your lif€’, een educatief spel om financiële beslissingen te ervaren.

Binnen het HOGent docententeam van de richting ‘financiën en verzekeringen’ leefde al langer het idee om een project te ondernemen rond de financiële geletterdheid van jongeren. Het is namelijk een thema dat maatschappelijk voor iedereen, en voor altijd, relevant is. Bovendien is het voor leerlingen in de derde graad secundair onderwijs éxtra relevant, omdat zij op het punt staan naar een nieuwe levensfase over te stappen.

De moeilijkheid was dat er bij financiële geletterdheid behoorlijk wat complexe materie komt kijken: budgetteren, verzekeringen, kredieten… Daarom moesten we tijdens de ontwikkeling van het spelconcept erop waken dat de balans tussen inhoud, educatieve context en spelelementen goed bleef zitten. Daarnaast waren we ook verantwoordelijk voor de vormgeving van het spel.

Het spelverloop

Tijdens 'Liv€ your lif€' kruipen de spelers in de huid van verschillende personages, en doorlopen ze drie verschillende levensfasen (een studentenfase en twee werkfasen). De spelers krijgen verschillende keuzes, verplichtingen en verrassingen voorgeschoteld die elk (financiële) gevolgen zullen hebben op korte en op lange termijn. De bedoeling van het spel is ervoor zorgen dat de spelers voldoende inkomsten hebben om al hun uitgaven te kunnen betalen. Maken ze de juiste keuzes om voorbereid te zijn op de roet die het leven in het spel kan gooien?

Door in speelse context zelf budgettaire beslissingen te maken, ontwikkelen de leerlingen inzicht in de verschillende aspecten van budgetten beheren, en zullen ze in de ‘echte’ wereld minder verrast worden door de financiële addertjes die in het gras des levens kruipen. Met de inbegrepen richtvragen kan je als leerkracht bovendien ingaan op specifieke concepten en problemen in de nabespreking, moest je merken dat je klas het met bepaalde onderdelen moeilijker heeft.

Het spel spelen

Wil je 'Liv€ your lif€' in je klas spelen? Bezoek dan de project-pagina op de website van HOGent. Je vindt er meer informatie over het spel, en kan er de gratis printbare versie van het spel downloaden!

Dit spel was niet mogelijk geweest zonder de financiële steun van ‘Koning Boudewijnstichting’ (KBS), het ‘Alliantiefonds HOGENT-EhB’ en ‘Cera’, of de betrokkenheid van de HOGENT- docenten, het onderzoekscentrum Sustainable Organizations, ‘Erasmushogeschool Brussel EhB’ en de secundaire scholen waar het spel getest werd.


Meer over Economie en Financiën

Economie en Financiën

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

2 maart 2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

Economie en Financiën

Gratis 'Weg uit dat web' met de Sidekick Sam Academy

16 december 2022

Armoede op school is niets dat je zomaar kan oplossen. Het is een complex thema waar je als school bewust en voorzichtig mee moet omgaan. Om de kennis over het armoedeweb te vergroten, bieden we samen met Sidekick Sam Academy tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web' aan.