Ga verder naar de inhoud

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

02.03.2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!

Waarom een spel over begroten?

Er gaat geen week voorbij zonder dat je ergens in de kranten wel een stuk leest over begrotingen. Bij zo’n artikels komen er vaak heel wat begrippen bij kijken waar je misschien het fijne niet van kent. En al zeker niet als je rond je tiende de krant bent beginnen lezen. Brussel Financiën en Begroting wilt transparant zijn over de financiën van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de begroting toegankelijker maken voor het brede publiek.

Dit spel maakt deel uit van die ambitie; de bedoeling is ervoor zorgen dat ook de jongsten begrijpen wat een begroting is. En de beste manier om de jongsten iets bij te leren is op een speelse en ervaringsgerichte manier. ‘Begroting op de weegschaal’ (of ‘Le Budget en Balance’) neemt leerlingen in de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs stapsgewijs mee langs de verschillende begrotingsbegrippen, de werking van een begroting, en de gevolgen van gemaakte beslissingen.

Van zakgeld tot het gewest

Om de eerste drempel zo laag mogelijk te maken, begint ‘Begroting op de weegschaal’ bij de leefwereld van jongeren: zakgeld. Waar willen zij hun zakgeld aan uitgeven, en hoe kunnen ze zakgeld bijverdienen? Vanuit die denkoefening wordt dan de lijn doorgetrokken naar gewesten, want die moeten net als zij op hun geld letten.

Wanneer de spelers bij de gewesten zijn toegekomen, is het aan hen. Ze kruipen in de rol van ministers die elk hun eigen bevoegdheid hebben, en moeten zelf een begroting opmaken. Daarbij moeten ze niet enkel rekening houden met hun budgetten, maar ook met de stem van het volk. Eerst doen ze dat samen, maar daarna in kleine groepjes. De resultaten van de begrotingen worden berekend in een digitale applicatie, die duidelijk maakt hoe fijn de beslissingen zijn voor de portemonnee, maar ook voor de mensen. Is alles in balans, en hoe hebben ze die beslissingen gemaakt?

Aan het einde van de workshop hebben de spelers niet enkel de belangrijkste begrotingsbegrippen leren kennen, maar zijn ze er ook proefondervindelijk mee aan de slag geweest, en is al dat nieuws over begrotingen net wat makkelijker te begrijpen.

'Begroting op de weegschaal' werd door ons ontwikkeld, op initiatief van Brussel Financiën en Begroting en met de steun van de minister van Financiën en Begroting van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

Wil je de begroting met je klas op de weegschaal leggen?

Je kan 'Begroting op de weegschaal' gratis bestellen door een mail te sturen naar bfb.communicatie@gob.brussels, met vermelding van een contactpersoon, het onderwijsniveau (lager/secundair), afleveradres en telefoonnummer.


Meer over Economie en Financiën of Democratie

Wereldburgerschap

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15 maart 2023

In dit traject krijgen kinderen uit jouw gemeente of stad de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken en mee na te denken over hun stad of gemeente. Het traject bestaat uit 3 sessies van 2 uur met telkens ongeveer 10 deelnemers. Schrijf je je in vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject.

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

Economie en Financiën

'Liv€ Your Lif€': een fun-ancieel ervaringsspel

3 februari 2023

Om jongeren financiële geletterdheid bij te brengen, waren het departement bedrijf en organisatie en de lerarenopleiding aan HOGent op zoek naar een actieve en leerzame methodiek. Ze kwamen bij De Aanstokerij aankloppen voor een spelconcept, en we gingen aan de slag. Het resultaat is ‘Liv€ your lif€’, een educatief spel om financiële beslissingen te ervaren.