Ga verder naar de inhoud

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

02.03.2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!

Waarom een spel over begroten?

Er gaat geen week voorbij zonder dat je ergens in de kranten wel een stuk leest over begrotingen. Bij zo’n artikels komen er vaak heel wat begrippen bij kijken waar je misschien het fijne niet van kent. En al zeker niet als je rond je tiende de krant bent beginnen lezen. Brussel Financiën en Begroting wilt transparant zijn over de financiën van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de begroting toegankelijker maken voor het brede publiek.

Dit spel maakt deel uit van die ambitie; de bedoeling is ervoor zorgen dat ook de jongsten begrijpen wat een begroting is. En de beste manier om de jongsten iets bij te leren is op een speelse en ervaringsgerichte manier. ‘Begroting op de weegschaal’ (of ‘Le Budget en Balance’) neemt leerlingen in de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs stapsgewijs mee langs de verschillende begrotingsbegrippen, de werking van een begroting, en de gevolgen van gemaakte beslissingen.

Van zakgeld tot het gewest

Om de eerste drempel zo laag mogelijk te maken, begint ‘Begroting op de weegschaal’ bij de leefwereld van jongeren: zakgeld. Waar willen zij hun zakgeld aan uitgeven, en hoe kunnen ze zakgeld bijverdienen? Vanuit die denkoefening wordt dan de lijn doorgetrokken naar gewesten, want die moeten net als zij op hun geld letten.

Wanneer de spelers bij de gewesten zijn toegekomen, is het aan hen. Ze kruipen in de rol van ministers die elk hun eigen bevoegdheid hebben, en moeten zelf een begroting opmaken. Daarbij moeten ze niet enkel rekening houden met hun budgetten, maar ook met de stem van het volk. Eerst doen ze dat samen, maar daarna in kleine groepjes. De resultaten van de begrotingen worden berekend in een digitale applicatie, die duidelijk maakt hoe fijn de beslissingen zijn voor de portemonnee, maar ook voor de mensen. Is alles in balans, en hoe hebben ze die beslissingen gemaakt?

Aan het einde van de workshop hebben de spelers niet enkel de belangrijkste begrotingsbegrippen leren kennen, maar zijn ze er ook proefondervindelijk mee aan de slag geweest, en is al dat nieuws over begrotingen net wat makkelijker te begrijpen.

'Begroting op de weegschaal' werd door ons ontwikkeld, op initiatief van Brussel Financiën en Begroting en met de steun van de minister van Financiën en Begroting van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

Wil je de begroting met je klas op de weegschaal leggen?

Je kan 'Begroting op de weegschaal' gratis bestellen door een mail te sturen naar bfb.communicatie@gob.brussels, met vermelding van een contactpersoon, het onderwijsniveau (lager/secundair), afleveradres en telefoonnummer.


Meer over Economie en Financiën of Democratie

De Aanstokerij in de stemming

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30 mei 2023
Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei. Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan…
De Aanstokerij in de stemming

't Is aan u!

22 mei 2023

In 2024 mogen maar liefst 1 miljoen jongeren voor het eerst gaan stemmen. Nu is 't aan hen!

Onlangs lanceerden we samen met De Ambrassade en heel wat andere organisaties't Is aan u!, een groot project waarmee jongeren hun stempel kunnen drukken op de verkiezingen van 2024.

Wil je zelf aan de slag met 'first voters'? Ontdek hier welke speelse tools we voor jou in petto hebben!

Wereldburgerschap

De Aanstokerij voor een appel en een ei

22 mei 2023

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!