Ka-Ching in de klas
Sinds enkele jaren krijgen leerlingen in het katholiek secundair onderwijs het vak MEAV, dat staat voor Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming. Economie is niet voor iedereen even interessant, en dan kan een speelse leermethode je leerlingen helpen betrekken!
Omdat het van 17 tot 23 maart de Week van het Geld is in Vlaanderen – en de week erna in Nederland! – zetten we enkele spelen in de kijker waarmee je je leerlingen in de tweede graad meekrijgt in de lessen economie. Al doende leert men, zeggen ze!
Spelen over geld
- Budget aan zet: in dit inleefspel leven de leerlingen zich in in de rol van een pas afgestudeerde die elke maand een vast budget heeft, maar wanneer dat budget krimpt, wordt het nadenken.
- Klant is Koning: een downloadbaar spel dat spelers laat stilstaan bij hun consumptiegedrag en de impact die dat heeft op economisch en sociaal vlak
- Macht breekt wet: een workshop waarin spelers onderling met elkaar handelen om punten te verdienen, maar hoe langer, hoe groter de kloof tussen arm en rijk groeit. Daarna kunnen ze samen zoeken naar oorzaken en oplossingen
- Papier hier, schaar daar: dit simulatiespel laat spelers ervaren hoe wereldhandel werkt, en doet ze inzien hoe de verhoudingen zitten tussen landen met grondstofproducerende landen en industrielanden zonder grondstoffen
- Spin the economy: een spel over circulaire economie waarin leerlingen bedrijven zo goed mogelijk runnen, maar ze geconfronteerd worden met de economische gevolgen van de industrie. Focussen ze op winst of duurzaamheid? Die keuze is aan hen om te maken. Dit spel is ook als download beschikbaar om zelf te begeleiden





Meer over Duurzaamheid of Economie en Financiën

Speelse versterking voor je jeugdwerking
De zomervakantie nadert gestaag, klaar om volgespeeld te worden in jeugdwerkingen over het hele land. Heeft de jouwe nog een paar gaatjes in de agenda? Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

De Gouden Dobbelsteen: ontmoet de laureaten (deel 2)
Met de Gouden Dobbelsteen wil De Aanstokerij iedere fan van spel een duwtje in de rug geven. Op Spellenfest zullen 7 spelfanaten hun eigen educatief spel voorstellen aan jury spelexperts. Leer alvast Els, Maarten en de jongeren van Spring-Stof kennen!

Speel het duurzaam
Weet je wat nog duurzamer is dan als de knoop door te hakken en beslissen duurzamer te leven? Daar als jongere al voor gekozen te hebben! Zoek je een manier om duurzaamheid bespreekbaar te maken bij jongeren, dan zijn deze workshops en spelen vast interessant.