Ga verder naar de inhoud

Lancering jongerenspel over mentaal welzijn: MindMaze

06.07.2021

Op dinsdag 6 juli lanceerden we samen met de jongerenwerking van Speelplein Takaro in Etterbeek en in het bijzijn van Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd, Benjamin Dalle, het samenwerkingsspel over mentaal welzijn: MindMaze!

‘MindMaze’ helpt jongeren op een creatieve manier omgaan met uitdagende situaties. Via een speelse zoektocht komen thema’s als durven praten, leren luisteren, hulp vragen en hulp bieden aan bod. Want het is oké om je niet altijd oké te voelen.

De spelers leren tijdens het spel ook verschillende hulporganisaties kennen, zodat mentale problemen niet alleen bespreekbaar worden gemaakt, maar het spel ook bijdraagt aan de preventie ervan.

Met dank aan Speelplein Takaro om samen met ons het startschot te geven voor 'MindMaze' en aan minister Dalle om het belang van mentaal welzijn bij jongeren te onderstrepen!

Bruzz heeft er een mooie reportage over gemaakt!

Jeugdwerkbevraging

Joost Capiau (speltrainer bij De Aanstokerij) vertelt: “We ontwikkelden ‘MindMaze’ naar aanleiding van de bevraging die we in het najaar van 2020 hebben afgenomen bij 152 jeugdwerkers. We polsten er naar hun interesses en vormingsnoden. Meer dan de helft (59%) bleek nood te hebben aan een spel over mentaal welzijn. Geen verrassing uiteraard, gezien de uitdagingen waarmee jongeren te maken kregen in de Coronacrisis en de prioriteit die het thema krijgt in het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan.”

Ook De Aanstokerij kan en wil absoluut haar steentje bijdragen in dit verhaal. Als erkende vereniging informatie en participatie zetten we bij De Aanstokerij spel in als krachtige vormingsmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Een speelse aanpak van zo’n ‘zwaar’ thema lijkt misschien tegenstrijdig, maar niets is minder waar. Spel kan een belangrijke rol spelen in het doorbreken van taboes, in het oefenen van sociale vaardigheden, in het verlagen van drempels om het gesprek met elkaar aan te gaan … Samen spelen, sterke ervaringen bieden en in gesprek gaan, het maakt van spel een uitstekende methode voor het ontwikkelen van attitudes.

Versterk de mentale veerkracht van jongeren

‘MindMaze’ kan zowel gespeeld worden in jeugdwerkcontext als in het onderwijs met jongeren tussen 12 en 15 jaar.

Elk team is verantwoordelijk voor een personage dat zich niet goed in zijn vel voelt. De oorzaak of omstandigheden kennen ze nog niet, die ontdekken ze doorheen het spel. De innerlijke zoektocht van de personages wordt visueel voorgesteld door een doolhof. Het is aan de teams om samen de uitgang van het doolhof te bereiken via opdrachten rond de thema’s: durven praten, luisteren naar elkaar, hulp vragen en hulp bieden.

Na elke opdracht wordt een deel van het doolhof vrijgespeeld. Tijdens hun tocht door het doolhof verzamelen de teams informatie over hun personages en ontdekken ze bij welke organisaties ze terecht kunnen met hun problemen of vragen.

Lukt het de teams om de uitgang te bereiken en de onzekerheden van de personages te benoemen?

'MindMaze' is ontwikkeld door De Aanstokerij en werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid.

Praktisch: hoe spelen?

We bieden ‘MindMaze’ aan als workshop. Dit heeft als voordeel dat één van onze speltrainers het spel en de nabespreking in goede banen kan leiden, waardoor de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel.

Vraag je begeleiding aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Ideaal voor: 12- tot 15-jarigen in het jeugdwerk en het onderwijs
  • Aantal spelers: 8 - 25
  • Speelduur: 100 - 180 minuten

Meer over Mentaal welzijn

Mentaal welzijn

'Ben je gek!?' is een te gek spel

7 september 2023

Ben je Gek!?’ is een klasspel dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. In dit spel voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs doorbreken we het stigma rond geestelijke gezondheid, en dagen we jongeren uit zichzelf te versterken.

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.