Ga verder naar de inhoud

Kraak de DNA-code: een genetica-spel met kosmische proporties

22.10.2022

Menselijke genetica neemt steeds een grotere plaats in onze maatschappij in, en is een van de snelst groeiende takken binnen de geneeskunde. Om de kennis over dit onderwerp bij kinderen te vergroten, lieten het Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven) en het Centrum Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven) ons dit spel ontwikkelen.

Het verhaal

Onrust en consternatie op planeet Bolygo. Op een dag werden de Elaniké, de vredelievende inwoners van de planeet, opgeschud door een natuurramp. Aardbevingen scheurden het land in stukken en verspreidden families over de planeet. Gelukkig zorgden de Elanié voor elkaars kinderen alsof het de hunne waren.

Jaren later is het eindelijk mogelijk om de grote afstanden tussen de eilanden te overbruggen, maar nu is er een nieuw probleem. De baby's zijn intussen prille tieners geworden die graag hun ouders willen ontmoeten, maar dat is niet zo eenvoudig. De enige aanwijzing die ze hebben is hun DNA!

Genetica via spel

'Kraak de DNA-code' is een klasspel voor de derde graag lager onderwijs dat het Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven) en het Centrum Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven) door ons heeft laten ontwikkelen. Met dit spel willen ze de kennis over genetica op een speelse en vereenvoudigde manier verspreiden.

In het spel proberen leerlingen de families te herenigen, en dat doen ze door op zoek te gaan naar welke tiener welk genetisch kenmerk van welke ouder heeft meegekregen. Die informatie kunnen ze echter alleen verdienen door allerlei opdrachten tot een goed einde te brengen.

Wat valt eruit te leren?

Al spelend leren spelers de basis van wat DNA is en hoe het werkt: wat is dominant en recessief, hoe ziet DNA eruit, uit wat bestaat het, etc.

Tijdens de tussen- en nabespreking wordt de link gelegd naar de werkelijkheid. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hoe DNA hun eigen leven beïnvloed, en het belang van de studie over genetica.


Over wat?

Meer over Gezondheid

Gezondheid

Voorschrift: 100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een apotheekketen zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.