Kraak de DNA-code: een genetica-spel met kosmische proporties
Menselijke genetica neemt steeds een grotere plaats in onze maatschappij in, en is een van de snelst groeiende takken binnen de geneeskunde. Om de kennis over dit onderwerp bij kinderen te vergroten, lieten het Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven) en het Centrum Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven) ons dit spel ontwikkelen.

Het verhaal
Onrust en consternatie op planeet Bolygo. Op een dag werden de Elaniké, de vredelievende inwoners van de planeet, opgeschud door een natuurramp. Aardbevingen scheurden het land in stukken en verspreidden families over de planeet. Gelukkig zorgden de Elanié voor elkaars kinderen alsof het de hunne waren.
Jaren later is het eindelijk mogelijk om de grote afstanden tussen de eilanden te overbruggen, maar nu is er een nieuw probleem. De baby's zijn intussen prille tieners geworden die graag hun ouders willen ontmoeten, maar dat is niet zo eenvoudig. De enige aanwijzing die ze hebben is hun DNA!
Genetica via spel
'Kraak de DNA-code' is een klasspel voor de derde graag lager onderwijs dat het Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven) en het Centrum Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven) door ons heeft laten ontwikkelen. Met dit spel willen ze de kennis over genetica op een speelse en vereenvoudigde manier verspreiden.
In het spel proberen leerlingen de families te herenigen, en dat doen ze door op zoek te gaan naar welke tiener welk genetisch kenmerk van welke ouder heeft meegekregen. Die informatie kunnen ze echter alleen verdienen door allerlei opdrachten tot een goed einde te brengen.
Wat valt eruit te leren?
Al spelend leren spelers de basis van wat DNA is en hoe het werkt: wat is dominant en recessief, hoe ziet DNA eruit, uit wat bestaat het, etc.
Tijdens de tussen- en nabespreking wordt de link gelegd naar de werkelijkheid. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hoe DNA hun eigen leven beïnvloed, en het belang van de studie over genetica.
Meer over Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'
Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid
De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'
Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.