Ga verder naar de inhoud

Op een warm & verbindend 2023!

21.12.2022

Bedankt voor het spetterend 2022!

2022 was een jaar vol verandering op De Aanstokerij. Net zoals we onze spelen soms moeten aanpassen om ze up-to-date te houden, kan het geen kwaad om ook eens naar onze organisatie zelf te kijken. Wat er veranderd is, dat lees je hieronder!

Sommige dingen veranderen evenwel nooit op De Aanstokerij. Zo vonden we het weer fantastisch om met jullie aan het spelen te gaan en voelen we ons trots op wat we dit jaar aan jullie mochten voorstellen.


In 2022 ...

/ Ontwikkelden we in samenwerking met onze verschillende partners heel wat nieuwe spelen:

 • 'Spic & Span – printversie': een gratis bundel met 25 methoden om groepsgesprekken efficiënter en leuker te maken
 • 'Alleskunners': een inleefspel dat helpt denken over mogelijkheden in het leven met beperkingen, i.s.m. Groep INTRO gemaakt
 • 'Kraak de DNA-code': een klasspel over genetica met kosmische proporties dat we maakten voor de KU Leuven
 • 'Spelen met Taal': een begeleiding voor animatoren over meertaligheid in het jeugdwerk i.s.m. VGC-Speelpleinen en het Onderwijscentrum Brussel
 • 'Nognito': een workshop met speelse klasgesprekken over alcohol in opdracht van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs
 • 'Sterker als jezelf': een co-creatie met FOS Open Scouting over mentaal welzijn
 • 'Max 24/7': een samenwerkingsspel voor Chil Focus over het zoeken van een vertrouwenspersoon
 • 'Op weg naar kinderopvang': een spel om te zoektocht naar kinderopvang in Brussel makkelijker te maken, dat we maakten voor... Kinderopvang in Brussel
 • 'TEAMinclusie(f)’: toolkit i.s.m. Karel de Grote Hogechool om te komen tot een sterk divers team waar inclusief samenwerken centraal staat
 • 'Cirkelspel': een workshop om jongeren bewust te maken van hun impact op de planeet, ontwikkeld in opdracht van Mensen en Wetenschap, Muntpunt, huisvandeMens Brussel.
 • ...

/ Kreeg onze website een grondige make-over, waardoor je de informatie die je zoekt lekker makkelijk kan vinden. En mooi is die nieuwe website ook! Met speciale dank aan Statik.

/ Ontpopte onze spelenwinkel zich iets meer tot expertisecentrum. De winkel kan je nu op afspraak bezoeken, zodat we je nóg beter kunnen helpen.

/ Verwelkomden we 5 nieuwe aanstokers in ons team: Annelies, Bart, Fiona, Jef en Robin, en namen we afscheid van andere trouwe collega’s. Maar eens een Aanstoker, altijd een Aanstoker!

/ Werd het spel 'WEGWIJS', dat we samen met de Gentse Wijkgezondheidscentra ontwikkelden, genomineerd voor de Wablieft-prijs voor duidelijke taal. Dikke proficiat aan Kei-Jong vzw!

/ Leverden de Spelmakers het gratis spel 'True or False' af. Dit spel voor het secundair onderwijs leert spelers kritisch kijken naar al dan niet fake nieuws.

/ Sloot De Aanstokerij zich aan bij 11.11.11, waardoor we nu ook officieel met hen mee voor duurzame verandering vechten.

/ Waren we vaak te vinden in het Vlaams Parlement via De Kracht van je Stem om de jeugd via spel meer bij te leren over democratie en inspraak en volgend jaar vind je ons er opnieuw.

/ Werkten we nieuwe trajecten uit over diversiteit op de werkvloer en hoe conflicten productief aan te pakken. In maart stellen we ‘Gelijkwaardige Stemmen’ en ‘Work it out’ voor op gratis ontbijtsessies, waarvoor je je nu al kan inschrijven.

/ Trokken onze speltrainers en vrijwilligers 813 keer op spelpad en verkochten we maar liefst 2.402 spelen voor kinderen, jongeren en hun begeleiders.

Vooruitblik naar 2023

De Aanstokerij wil bijdragen tot een samenleving waarin iedereen zich welkom en thuis voelt.

Voel je welkom…

In 2022 werkten we aan een visie rond diversiteit en inclusie, en in 2023 willen we die visie toepassen op heel onze werking:

 • We ontwikkelen en begeleiden spelen die doen nadenken over wat het betekent om uitgesloten te worden omdat je niet-wit bent, tot de LGBTQI+-gemeenschap behoort, in een niet-traditionele gezinsvorm leeft …
 • We doen een toegankelijkheidscheck in onze grafische vormgeving.
 • We herwerken onze bestaande spelen, zodat zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen zich erin kunnen terugvinden.

Ten slotte zoeken we met ons hele team naar manieren om ook in onze eigen organisatie te zorgen dat iedereen zich welkom voelt – of iemand nu neurodivers is of niet, tot generatie Z behoort of de babyboomers, van vergaderen houdt of net niet …

… en voel je thuis!

Zoals jullie hierboven al lazen, zijn er heel wat nieuwe collega’s komen binnenwaaien in het voorbije jaar. Elk van hen merkte al op dat De Aanstokerij een warm en zorgzaam nest is, met oog voor het mentaal welzijn van allen. Daar gaan we in 2023 nog uitdrukkelijker mee aan de slag, zowel in onze organisatie als in ons aanbod. Hoe kunnen we een kader creëren waarbinnen iedereen in ons team zich thuis voelt en met plezier kan meewerken?

Hoe kunnen we daarnaast mentaal welzijn als prioritair thema in onze kernactiviteiten naar voren schuiven? Hoe kan je het via spel hebben over de emoties die komen opborrelen bij kinderen die een ouder met kanker hebben? Wat betekent mentaal welzijn voor mijn rol als leiding in een jeugdbeweging? Op zulke vragen zoeken we volgend jaar de antwoorden.

Dat is wat wij bij De Aanstokerij jullie allen willen wensen: dat 2023 een jaar wordt waarin iedereen zich welkom en thuis mag voelen!

Aaron // Annelies // Bart // Cecilia // Elise // Elsy // Fiona // Georre // Heidi // Hendrik // Ines // Jef // Joost // Kato // Marc // Marike // Michiel // Mieke // Milan // Robin // Sara // Silke // Stan // Steven


Ook interessante artikels

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Spel als vormingsmethode

Toegankelijkheidstips van onze vormgevers

17 november 2023

Hoe zorgt De Aanstokerij ervoor dat onze spelen zo toegankelijk mogelijk zijn? Een deel van het antwoord op die vraag ligt bij onze vormgevers. Zij delen graag de tips over visuele accessibility die zij over de jaren heen verzamelden.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.