Inzichten & nieuws
We schrijven bijna even graag over spelen als dat we ze ontwikkelen en begeleiden. Hier vind je alle Aanstokerij-nieuwtjes, onze speltips, blogs van Aanstokers ...

Wat zoek je?

Bedank de leerkracht met een spel
Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Wij stelden een lijst samen van onze leukste klasspelen. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

't Is aan u!
In 2024 mogen maar liefst 1 miljoen jongeren voor het eerst gaan stemmen. Nu is 't aan hen!
Onlangs lanceerden we samen met De Ambrassade en heel wat andere organisaties 't Is aan u!, een groot project waarmee jongeren hun stempel kunnen drukken op de verkiezingen van 2024.
Wil je zelf aan de slag met 'first voters'? Ontdek hier welke speelse tools we voor jou in petto hebben!

De Aanstokerij voor een appel en een ei
Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Binnenkort: Ben je gek!?
Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we binnenkort samen met Te Gek!? lanceren!
Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

Mysterie in het Scouts en Gidsen Museum
In het kader van Erfgoeddag anno 2023 ontwikkelde De Aanstokerij samen met het Scouts en Gidsen Museum en Erfgoedcel Leuven een mysterieus misdaadspel. In ‘Misdaad op scoutskamp’ gaan spelers tussen 9 en 14 jaar in groep op zoek naar een misdadiger, en leren ze gaandeweg de collectie van het museum kennen.

Beestenqueeste: welk beest gaf de geest?
De Erfgoeddag anno 2023 had als thema: ‘Beestig’. De perfecte gelegenheid om kinderen in het Leuvense wat bij te leren over de lokale fauna, vonden de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Daarom maakten ze samen met ons en Erfgoedcel Leuven een spel om de dieren in en rond het Heverleebos en Meerdaalwoud te leren kennen.

De pet op tegen kanker in 'Kan'k er iets aan doen?'
Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Samen met Kom Op Tegen Kanker maakten we het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Spelen (is goed) voor je gezondheid
Op 7 april 2023 blaast de Wereldgezondheidsorganistie 75 spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, waarbij er elk jaar een ander thema centraal staat. Dit jaar is dat thema 'gezondheid voor iedereen'.
Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Spelen met grenzen tijdens de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.

Werken aan een Leuven zonder racisme met 'Got Your Back'
Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in 2023 lanceerde Stad Leuven onze ontwikkeling 'Got Your Back'. In dit spel ervaren spelers vanaf 16 jaar zelf hoe racisme kan voelen, en worden ze gestimuleerd om zelf een actieve omstandershouding aan te nemen wanneer ze getuige zijn van discriminerend gedrag.

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten
Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!