Spelen over mensenrechten
Op 10 december 1948 ondertekenden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en dat vieren we elk jaar.
Er is geen enkel ander officieel document ter wereld dat naar zoveel verschillende talen vertaald is, om te verzekeren dat de Verklaring door iedereen begrepen kan worden. #HumanRightsDay


De mensenrechten, een belangrijk en actueel thema
Er hangt een schaduw over de Dag van de Mensenrechten. Uit de verslaggeving van Amnesty International blijkt dat de mensenrechten van Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever niet gerespecteerd worden. Toch woedt de oorlog er ongestraft verder en hebben verschillende landen zich uitgesproken tegen de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof.
Op momenten als deze blijkt hoe actueel de Universele Mensenrechten nog steeds zijn, meer dan 75 jaar nadat de Verklaring ondertekend werd. Wat moeten we doen als een land de mensenrechten zo openlijk schendt?
Licht de mensenrechten toe via spel
Wat wij kunnen doen, is ervoor zorgen dat we allemaal weten wat de mensenrechten inhouden en waarom ze zo belangrijk zijn. Best een moeilijk en zwaar onderwerp om over te beginnen, dus de drempel kan hoog zijn.
Maar met deze selectie spelen heb je een perfecte insteek om bepaalde mensenrechten op een toegankelijke manier aan bod te laten komen op school, jeugdwerk, of op de werkvloer!
TIP: Wil je je extra inzetten voor mensenrechten? De Aanstokerij is lid van Mundia, dat van 4 tot en met 13 december de 'Week van de Mensenrechten' organiseert in Leuven, want Leuven is een mensenrechtenstad. Bekijk de hele planning op hun website.
Artikel 1: Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren
Dit eerste artikel houdt in dat je het recht hebt om gelijk behandeld te worden, los van je geslacht, gender, afkomst, rijkdom, etc. Deze spelen stimuleren het diversiteitsdenken in verschillende dimensies bij de spelers.
Artikel 2: De mensenrechten gelden voor wie je maar bent, waar je ook bent.
Hoewel de mensenrechten voor iedereen gelden, is er toch nog steeds veel ongelijkheid in de wereld. Habitat maakt mensen bewust van die ongelijkheid, en de rol die we er elk in kunnen spelen.

HABITAT bordspel
Artikel 12: Je hebt recht op privacy en bescherming van je goede naam
Het is niet makkelijk om te weten hoe je je gegevens digitaal kan beschermen. Verantwoord internetgebruik en mediawijsheid staan daarom centraal in #FlashTag.

Artikel 16: Je mag trouwen met wie je wilt en een gezin stichten
Veel mensen worden geconfronteerd met opeenvolgende gezinstransities, en gezinsvormen zijn tegenwoordig complexer dan voordien. Goed Gezin(d) is een toolbox om aandacht te vestigen op de diversiteit aan hedendaagse gezinnen.

Artikel 23: Je hebt recht op werk naar keuze, met een eerlijk loon
Hoewel iedereen recht heeft op een eerlijk loon, worden er wereldwijd ontzettend veel arbeiders uitgebuit. In de onderstaande spelen ervaar je de gevolgen van oneerlijke handel, en de kracht van duurzame handel.




Artikel 24: je hebt recht op rust, vrije tijd en betaalde vakantie
Spel is één van de leukste manieren om te ontspannen, en iedereen heeft het recht om te kunnen spelen; dat leer je in Iedereen Speelvogel. In onze publicatie Iedereen wint! leer je dan weer hoe je ervoor zorgt dat iedereen mee kan spelen.


Artikel 25: Je hebt recht op voldoende inkomen, zo nodig moet de staat voor je zorgen
Weg uit dat web behandelt het armoedeweb in zijn verschillende domeinen en hoe die met elkaar verbonden zijn. Met dit spel maak je je leerlingen bewust van wat armoede betekent, en op welke manieren armoede tot sociale uitsluiting kan leiden.

Weg uit dat web

Artikel 26: Je hebt recht op onderwijs
Kwaliteitsvol onderwijs is de motor van een duurzame maatschappij. In E(du)quality leren jongeren de wereldwijde uitdagingen op vlak van financiering van onderwijs, en begrijpen ze de manier waarop dat bijdraagt tot een duurzamere en rechtvaardigere wereld.

Artikel 28: Alle regeringen moeten ervoor zorgen dat de mensenrechten worden nageleefd
In deze spelen beleven de spelers de ongelijke (handels)verhoudingen tussen landen en welke rol regeringen spelen bij die scheeftrekking. Dit vormt het startpunt om stil te staan bij mogelijke oplossingen op zowel macro- (door internationale en lokale overheden en organisaties) als microniveau (wijzelf).






Artikel 29: De wetten en de democratie moeten de mensenrechten beschermen
Omdat wetten onze mensenrechten moeten beschermen, is het ook geen slecht idee om te weten hoe ons politiek systeem werkt, en hoe je er zelf actief in kan zijn.
Zin in meer spel?
Meer over Wereldburgerschap

Menselijkheid is geen spelletje

De Aanstokerij voor een appel en een ei
Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!
Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...