Ga verder naar de inhoud

Een sterk en divers team met TEAMinclusie(f)

05.01.2023

Steeds meer organisaties streven naar inclusief samenwerken. Teams komen immers tot innovatievere en creatievere oplossingen voor concrete uitdagingen als ze beroep kunnen doen op verschillende ervaringen en inzichten.

We werkten daarom mee aan het ESF-project van het expertisecentrum Publieke Impact (Karel de Grote Hogeschool) om een kit te ontwikkelen voor het versterken en meer inclusief maken van de samenwerking in een team. Met 22 speelse en ervaringsgerichte teamactiviteiten is 'TEAMinclusie(f)' de ideale tool hiervoor.

Meer inclusie op de werkvloer en een sterk(er) divers team

Een divers team is een sterk team. Het is altijd handig om over verschillende perspectieven te beschikken wanneer je organisatie met een vraagstuk of obstakel zit. Dit in de praktijk omzetten is niet altijd even makkelijk. Als teamleader zorg je er best voor dat iedereen zich even gezien en gehoord voelt.

‘TEAMinclusie(f)’ is een tool waarmee je leert bouwen aan sterk teamwerk, en wat er nodig is om van inclusief teamwerk te kunnen spreken. Teamleaders hebben onder andere de verantwoordelijkheid om de visie van hun organisatie te vertalen naar praktijk. Om iedereen hierbij te betrekken, kan je spel gebruiken - en daar komt onze expertise van pas!

22 teamactiviteiten over 6 bouwstenen

Voor dit project werkte De Aanstokerij 22 verschillende ervaringsgerichte activiteiten uit die teamleaders kunnen inzetten om te bouwen aan een sterker, inclusiever team.

Ze zijn onderverdeeld over de 6 bouwstenen van een sterk team (cfr. de piramide van Lencioni):

  1. aandacht
  2. vertrouwen
  3. productieve conflicten
  4. betrokkenheid
  5. verantwoordelijkheid
  6. resultaat

De activiteiten kunnen in elk team gespeeld worden, en met een bespreking achteraf garandeer je dat iedereen de kans krijgt aan het woord te komen over de ervaring.

Op het resultaat mogen we trots zijn! De ESF-jury gaf 'TEAMinclusie(f)' de maximum-score van 4/4, dus je kan er 110% op rekenen dat het werkt.

‘TEAMinclusie(f) – sterk samenwerken in een divers team’ is het resultaat van een tweejarig ESF-project (2021 – 2022) en werd uitgevoerd door het expertisecentrum Publieke Impact (Karel de Grote Hogeschool) in samenwerking met Event Confederation, Sociaal Fonds Podiumkunsten, Untitled Workers Club, De Aanstokerij vzw, Society in Motion (NL) en 3C Lab (IT). Dit onderzoeksproject werd gerealiseerd met steun van het Europees Sociaal Fonds.

De tool TEAMinclusie(f) is zeer bruikbaar en nuttig voor de finale doelgroep. [...] Het materiaal is makkelijk om in te zetten, toegankelijk en zeer visueel. Ook de positieve geluiden vanuit de testers zelf bevestigen de relevantie ervan.

ESF-jury

'TEAMinclusie(f)' laten begeleiden

Wil je deze speelse tool inzetten om te bouwen aan je team, maar wil je een externe partij om het in goede banen te leiden? Dat kan! Vraag een offerte aan op onze webshop en één van onze speltrainers gaat met jullie aan de slag.


Meer over Samenwerking & Teambuilding of Diversiteit

Samenwerking & Teambuilding

Zet de zomer teambuildend in

24 april 2024

Als je heel stil bent en héél goed luistert, hoor je het misschien al... De zomer die je roept!

Hoog tijd dus al een gezellig uitbol-momentje met je collega's in te plannen. En is er iets leuker dan samen spelen?

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

30 januari 2024

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.