Ga verder naar de inhoud

Raar is zo raar nog niet. Spelen over mentaal welzijn

13.04.2021

Wat is raar en wat niet? Iedereen voelt zich wel eens raar, en wat dan?

De Bagagedrager uit Nederland wil op creatieve, opbouwende en positieve manieren stigma rondom mentale kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Met korte trainingen en workshops, maar ook langere projecten, verspreiden ze positieve bagage en verlichten ze zware bagage.

Het doel van De Bagagedrager is om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen, zodat ze elkaar leren kennen en wederzijdse vooroordelen minder worden. Om de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren. Daarbij omarmen zij de visie van Positieve Gezondheid.

Om dit te verwezenlijken, hebben ze verschillende spelen ontwikkeld. Hoewel alle spelen verschillend zijn, is het doel altijd hetzelfde: op een speelse en laagdrempelige manier mentaal welzijn en kwaliteit van leven bespreekbaar maken.

Wij zijn fan! Daarom zijn we er ook trots op dat wij de spelen mogen verspreiden in Vlaanderen. Ontdek ze hier!

Is dat RAAR?

'Is dat RAAR?' is een educatief en dynamisch bordspel om mentale kwetsbaarheid, beperkingen en diversiteit bespreekbaar te maken. Voor kinderen van 7 tot 13 jaar die in aanraking komen met deze thema's.

Evenzeer ruimer in te zetten om kinderen met elkaar in gesprek te laten gaan over hun leven, vooroordelen, gevoelens enzovoort. Je leert jezelf en elkaar beter begrijpen en ontdekt dat raar zo raar nog niet is ...

TIP
  1. Schaf jullie eigen exemplaar van 'Is dat RAAR?' aan en boek ons voor een train-the-trainer tijdens je pedagogische studiedag!
  2. We bieden ook de Vlaamse uitbreidingsset aan. Deze set kan worden toegevoegd om 'Is dat RAAR?' goed te laten aansluiten op spelers uit Vlaanderen.
  3. Laat je de begeleiding van 'Is dat RAAR?' liever over aan onze speltrainers? Vraag je offerte aan voor een workshop in je klas!

Een steekje LOS?

In 'Een steekje LOS?' ga je spelenderwijs in gesprek over mentale gezondheid en kwaliteit van leven. Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar, met én zonder mentale problemen.

Het is te gebruiken voor elke groep die zich wil openstellen voor verdieping en bewustwording omtrent mentaal welzijn en kwaliteit van leven. Verrassend, openhartig, educatief, verhelderend, taboedoorbrekend én met humor.

TIP
  1. Er zijn ook extra uitbreidingssets beschikbaar die kunnen worden toegevoegd aan dit spel (zoals AD(H)D, Autismespectrumstoornis, Transgender, Zelfregie, Verslaving, Depressie ...). De uitbreidingssets van elk 110 kaarten kunnen ook los van het bordspel worden gebruikt, bijvoorbeeld als kaartspel, gespreksstarter of als communicatietool bij voorlichtingsbijeenkomsten, psycho-educatie, gespreksgroepen of voor thuisgebruik.
  2. We bieden ook de Vlaamse uitbreidingsset aan. Deze set vragen kunnen ter vervanging of als extra vragen aan de originele Nederlandse basisversie van 'Een steekje LOS?' worden toegevoegd om het meer te doen aansluiten bij spelers uit Vlaanderen.

Doe je mee?

'Doe je mee?' is een spel met inhoud, verrassingen, gezelligheid en humor, speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking en hun omgeving.

Je kunt het thuis spelen met familie of vrienden of op het werk. Ga op een leuke manier met elkaar in gesprek over kwaliteit van leven en meedoen in de samenleving. Je praat over dingen waar je het anders niet zo snel over hebt en je leert elkaar op een andere manier kennen. Het is gewoon gezellig!

Het spel is dynamisch op te bouwen met verschillende spelborden. Elk spelbord heeft een eigen onderwerp: gezondheid, ondersteuning, wonen, ontmoeten, vrije tijd, leren en werken, relatie, wensen.

Bekijk alle spelen van De Bagagedrager

Is dat RAAR?

€ 59,90

Doe je mee?

€ 25,00

Meer over Mentaal welzijn

Mentaal welzijn

'Ben je gek!?' is een te gek spel

7 september 2023

Ben je Gek!?’ is een klasspel dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. In dit spel voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs doorbreken we het stigma rond geestelijke gezondheid, en dagen we jongeren uit zichzelf te versterken.

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.