Raar is zo raar nog niet. Spelen over mentaal welzijn
Wat is raar en wat niet? Iedereen voelt zich wel eens raar, en wat dan?
De Bagagedrager uit Nederland wil op creatieve, opbouwende en positieve manieren stigma rondom mentale kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Met korte trainingen en workshops, maar ook langere projecten, verspreiden ze positieve bagage en verlichten ze zware bagage.

Het doel van De Bagagedrager is om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen, zodat ze elkaar leren kennen en wederzijdse vooroordelen minder worden. Om de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren. Daarbij omarmen zij de visie van Positieve Gezondheid.
Om dit te verwezenlijken, hebben ze verschillende spelen ontwikkeld. Hoewel alle spelen verschillend zijn, is het doel altijd hetzelfde: op een speelse en laagdrempelige manier mentaal welzijn en kwaliteit van leven bespreekbaar maken.
Wij zijn fan! Daarom zijn we er ook trots op dat wij de spelen mogen verspreiden in Vlaanderen. Ontdek ze hier!
Is dat RAAR?
'Is dat RAAR?' is een educatief en dynamisch bordspel om mentale kwetsbaarheid, beperkingen en diversiteit bespreekbaar te maken. Voor kinderen van 7 tot 13 jaar die in aanraking komen met deze thema's.
Evenzeer ruimer in te zetten om kinderen met elkaar in gesprek te laten gaan over hun leven, vooroordelen, gevoelens enzovoort. Je leert jezelf en elkaar beter begrijpen en ontdekt dat raar zo raar nog niet is ...

TIP
- Schaf jullie eigen exemplaar van 'Is dat RAAR?' aan en boek ons voor een train-the-trainer tijdens je pedagogische studiedag!
- We bieden ook de Vlaamse uitbreidingsset aan. Deze set kan worden toegevoegd om 'Is dat RAAR?' goed te laten aansluiten op spelers uit Vlaanderen.
- Laat je de begeleiding van 'Is dat RAAR?' liever over aan onze speltrainers? Vraag je offerte aan voor een workshop in je klas!

Een steekje LOS?
In 'Een steekje LOS?' ga je spelenderwijs in gesprek over mentale gezondheid en kwaliteit van leven. Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar, met én zonder mentale problemen.
Het is te gebruiken voor elke groep die zich wil openstellen voor verdieping en bewustwording omtrent mentaal welzijn en kwaliteit van leven. Verrassend, openhartig, educatief, verhelderend, taboedoorbrekend én met humor.
TIP
- Er zijn ook extra uitbreidingssets beschikbaar die kunnen worden toegevoegd aan dit spel (zoals AD(H)D, Autismespectrumstoornis, Transgender, Zelfregie, Verslaving, Depressie ...). De uitbreidingssets van elk 110 kaarten kunnen ook los van het bordspel worden gebruikt, bijvoorbeeld als kaartspel, gespreksstarter of als communicatietool bij voorlichtingsbijeenkomsten, psycho-educatie, gespreksgroepen of voor thuisgebruik.
- We bieden ook de Vlaamse uitbreidingsset aan. Deze set vragen kunnen ter vervanging of als extra vragen aan de originele Nederlandse basisversie van 'Een steekje LOS?' worden toegevoegd om het meer te doen aansluiten bij spelers uit Vlaanderen.

Doe je mee?
'Doe je mee?' is een spel met inhoud, verrassingen, gezelligheid en humor, speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking en hun omgeving.
Je kunt het thuis spelen met familie of vrienden of op het werk. Ga op een leuke manier met elkaar in gesprek over kwaliteit van leven en meedoen in de samenleving. Je praat over dingen waar je het anders niet zo snel over hebt en je leert elkaar op een andere manier kennen. Het is gewoon gezellig!
Het spel is dynamisch op te bouwen met verschillende spelborden. Elk spelbord heeft een eigen onderwerp: gezondheid, ondersteuning, wonen, ontmoeten, vrije tijd, leren en werken, relatie, wensen.
Bekijk alle spelen van De Bagagedrager

Is dat RAAR?


Een steekje LOS?




Doe je mee?

Meer over Mentaal welzijn

Inclusief spelen
De Verenigde Naties heeft 3 december uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking', een dag waarop gelijke kansen voor hen centraal staan. Als je aan het spelen wilt gaan met een diverse groep, of je spelers de leefwereld van mensen met een beperking wilt leren kennen, dan kunnen deze spelen je een handje helpen.

Impact op (maat)werk: interactief leren als brug naar organisatiegroei

Speelse versterking voor je jeugdwerking
Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.