Ga verder naar de inhoud

Het grote emotiekwartet

03.09.2021

Bang, boos, verrast of blij ... In het gratis downloadbaar spel ‘Het Grote Emotiekwartet’ leren je leerlingen van de 2de en 3de graad lager onderwijs emoties herkennen en benoemen én hoe ze erop kunnen reageren.

Doelstellingen

De spelers leren emoties herkennen en benoemen én hoe ze kunnen reageren op deze emoties.

De emoties in het spel zijn: bang, bood, verrast, walgend, blij, verdrietig, enthousiast, trots, beschaamd en vriendelijk.

Spelomschrijving

De spelers verzamelen in teams één of twee kwartetten. Deze kwartetten behandelen een fictief personage die een situatie meemaakt en hierop reageert met een bepaalde emotie.

Nadien bespreken de spelers de situaties en emoties in de kwartetten en zoeken ze uit hoe ze deze emoties herkennen en hoe ze zelf zouden reageren in die situaties.

Ontwikkeld en vormgegeven door De Aanstokerij i.s.m. de Spelmakers, geëngageerde spelfanaten die jaarlijks samen met De Aanstokerij op vrijwillige basis een nieuw spel over een maatschappelijk relevant thema uit de grond stampen.

Gebruik

Via de downloadlink vind je zowel de handleiding van het spel als het materiaal dat je zelf kan printen.

Het is voor jou gemaakt, dus gebruik het naar believen! In ruil vragen we een duidelijke vermelding van onze organisatie en website als je ons materiaal gebruikt in een cursus, vorming, opleidingsonderdeel …

Veel speelplezier!


Meer over Mentaal welzijn of Social skills of Verbindend communiceren

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Wereldburgerschap

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!

2 mei 2024

Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.