Ga verder naar de inhoud

Het grote emotiekwartet

03.09.2021

Bang, boos, verrast of blij ... In het gratis downloadbaar spel ‘Het Grote Emotiekwartet’ leren je leerlingen van de 2de en 3de graad lager onderwijs emoties herkennen en benoemen én hoe ze erop kunnen reageren.

Doelstellingen

De spelers leren emoties herkennen en benoemen én hoe ze kunnen reageren op deze emoties.

De emoties in het spel zijn: bang, bood, verrast, walgend, blij, verdrietig, enthousiast, trots, beschaamd en vriendelijk.

Spelomschrijving

De spelers verzamelen in teams één of twee kwartetten. Deze kwartetten behandelen een fictief personage die een situatie meemaakt en hierop reageert met een bepaalde emotie.

Nadien bespreken de spelers de situaties en emoties in de kwartetten en zoeken ze uit hoe ze deze emoties herkennen en hoe ze zelf zouden reageren in die situaties.

Ontwikkeld en vormgegeven door De Aanstokerij i.s.m. de Spelmakers, geëngageerde spelfanaten die jaarlijks samen met De Aanstokerij op vrijwillige basis een nieuw spel over een maatschappelijk relevant thema uit de grond stampen.

Gebruik

Via de downloadlink vind je zowel de handleiding van het spel als het materiaal dat je zelf kan printen.

Het is voor jou gemaakt, dus gebruik het naar believen! In ruil vragen we een duidelijke vermelding van onze organisatie en website als je ons materiaal gebruikt in een cursus, vorming, opleidingsonderdeel …

Veel speelplezier!


Meer over Mentaal welzijn of Social skills of Verbindend communiceren

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.

Gezondheid

Spelen met grenzen

22 februari 2024

Tijdens de Week van Lentekriebels staan relationele en seksuele vorming centraal over heel Vlaanderen. Wat bij beide thema's komt kijken is het stellen en respecteren van persoonlijke grenzen. Speltrainer Marike maakte een selectie van speelse methodieken om het over grenzen te hebben.