Ga verder naar de inhoud

'Ben je gek!?' is een te gek spel

07.09.2023

Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we net samen met Te Gek!? gelanceerd hebben.

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

De organisatie Te Gek!? wil het stigma rond geestelijke gezondheid en psychische problemen doorbreken, en jongeren zijn een groep waarbij dat bijzonder moeilijk is. Het is nochtans heel belangrijk, want 80% van de psychische problemen begint tussen 15 en 25 jaar.

Het rollenspel ‘Ben je gek!?daagt jongeren uit om toch na te denken over hun gedachten, gevoelens en gedrag en over dat van anderen. Hen stimuleren om op een goede manier met moeilijkheden om te gaan maakt hen de rest van hun leven weerbaarder.

Tijdens het spel leren groepen leerlingen fictieve personages in verschillende moeilijke situaties kennen en worden ze aan het denken gezet: waarom voelen de personages zich niet goed in hun vel, en wat kunnen ze doen om zich opnieuw beter te voelen.

Helaas is dat niet zo simpel; acties ondernemen om jezelf of vrienden te helpen kost energie, en niet elke reactie is even helpend. “Dat gaat wel over” is vaak niet wat iemand die zich slecht voelt wil horen. Gelukkig zijn er ook hulporganisaties waarbij jongeren terecht kunnen, en die elk op een andere manier kunnen helpen.

Tegen het einde van het spel hebben leerlingen kennisgemaakt met hoe het is om hulp te zoeken als ze zich niet goed in hun vel voelen, en hebben ze ook de kans gekregen om hun ervaringen en frustraties met elkaar te delen.

Zelf dit Te Gekke spel spelen?

Je kan 'Ben Je Gek!?' laten begeleiden door een speltrainer van De Aanstokerij die het gesprek in goede banen leidt, of zelf een exemplaar voor je school aanschaffen via onze webshop of via de website van Te Gek?!.

Ben je gek!?

€ 35,00

Meer over Mentaal welzijn of Opvoeding & Ontwikkeling

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Opvoeding & Ontwikkeling

Je talenten leren kennen? Bij TAJO is dat kinderspel!

5 april 2024

De missie van TAJO vzw is om maatschappelijk kwetsbare jongeren te motiveren om de kansen die ze krijgen te grijpen. Met dit nieuwe spel dat De Aanstokerij samen met hen maakte, triggeren ze jongeren om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding, en leren zij ook TAJO kennen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.