Ga verder naar de inhoud

'Ben je gek!?' is een te gek spel

07.09.2023

Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we net samen met Te Gek!? gelanceerd hebben.

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

De organisatie Te Gek!? wil het stigma rond geestelijke gezondheid en psychische problemen doorbreken, en jongeren zijn een groep waarbij dat bijzonder moeilijk is. Het is nochtans heel belangrijk, want 80% van de psychische problemen begint tussen 15 en 25 jaar.

Het rollenspel ‘Ben je gek!?daagt jongeren uit om toch na te denken over hun gedachten, gevoelens en gedrag en over dat van anderen. Hen stimuleren om op een goede manier met moeilijkheden om te gaan maakt hen de rest van hun leven weerbaarder.

Tijdens het spel leren groepen leerlingen fictieve personages in verschillende moeilijke situaties kennen en worden ze aan het denken gezet: waarom voelen de personages zich niet goed in hun vel, en wat kunnen ze doen om zich opnieuw beter te voelen.

Helaas is dat niet zo simpel; acties ondernemen om jezelf of vrienden te helpen kost energie, en niet elke reactie is even helpend. “Dat gaat wel over” is vaak niet wat iemand die zich slecht voelt wil horen. Gelukkig zijn er ook hulporganisaties waarbij jongeren terecht kunnen, en die elk op een andere manier kunnen helpen.

Tegen het einde van het spel hebben leerlingen kennisgemaakt met hoe het is om hulp te zoeken als ze zich niet goed in hun vel voelen, en hebben ze ook de kans gekregen om hun ervaringen en frustraties met elkaar te delen.

Zelf dit Te Gekke spel spelen?

Je kan 'Ben Je Gek!?' laten begeleiden door een speltrainer van De Aanstokerij die het gesprek in goede banen leidt, of zelf een exemplaar voor je school aanschaffen via onze webshop of via de website van Te Gek?!.

Ben je gek!?

€ 35,00

Meer over Mentaal welzijn of Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling

Al spelend vaardigheden voor het leven ontwikkelen

7 juli 2023

Een aandachtig oog heeft het misschien al opgemerkt, al scrollend door ons aanbod op de webshop, de icoontjes van de '21st century skills' of 'life skills'. Met de icoontjes verwijzen we naar de specifieke life skills waaraan gewerkt wordt in de spelen in ons aanbod.

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.