Ga verder naar de inhoud

'Ben je gek!?' is een te gek spel

07.09.2023

Weet je wat pas te gek is? Het nieuwe spel over geestelijke gezondheid dat we net samen met Te Gek!? gelanceerd hebben.

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Soms botsen ze op minder helpende reacties. Hierover praten is moeilijk, maar met het rollenspel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen.

De organisatie Te Gek!? wil het stigma rond geestelijke gezondheid en psychische problemen doorbreken, en jongeren zijn een groep waarbij dat bijzonder moeilijk is. Het is nochtans heel belangrijk, want 80% van de psychische problemen begint tussen 15 en 25 jaar.

Het rollenspel ‘Ben je gek!?daagt jongeren uit om toch na te denken over hun gedachten, gevoelens en gedrag en over dat van anderen. Hen stimuleren om op een goede manier met moeilijkheden om te gaan maakt hen de rest van hun leven weerbaarder.

Tijdens het spel leren groepen leerlingen fictieve personages in verschillende moeilijke situaties kennen en worden ze aan het denken gezet: waarom voelen de personages zich niet goed in hun vel, en wat kunnen ze doen om zich opnieuw beter te voelen.

Helaas is dat niet zo simpel; acties ondernemen om jezelf of vrienden te helpen kost energie, en niet elke reactie is even helpend. “Dat gaat wel over” is vaak niet wat iemand die zich slecht voelt wil horen. Gelukkig zijn er ook hulporganisaties waarbij jongeren terecht kunnen, en die elk op een andere manier kunnen helpen.

Tegen het einde van het spel hebben leerlingen kennisgemaakt met hoe het is om hulp te zoeken als ze zich niet goed in hun vel voelen, en hebben ze ook de kans gekregen om hun ervaringen en frustraties met elkaar te delen.

Zelf dit Te Gekke spel spelen?

Je kan 'Ben Je Gek!?' laten begeleiden door een speltrainer van De Aanstokerij die het gesprek in goede banen leidt, of zelf een exemplaar voor je school aanschaffen via onze webshop of via de website van Te Gek?!.

Ben je gek!?

€ 35,00

Meer over Mentaal welzijn of Opvoeding & Ontwikkeling

Mediawijsheid

Safehaven: tot de metaverse veilig is voor jongeren

16 februari 2024

De metaverse maakt steeds meer deel uit van de online leefwereld van kinderen en jongeren. Helaas schuilen er ook online risico’s in deze digitale werelden. Daarom werkte De Aanstokerij mee aan het Roblox-spel SAFEHAVEN van Plan International. Dit spel sensibiliseert jongeren over hun gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag.

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.