Ga verder naar de inhoud

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30.05.2023

Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei.

Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan de gemeenteraadsleden hun ideeën voor, die ze bedachten tijdens het 'Beste burgemeester ...'-project van De Aanstokerij

'Beste burgemeester ...'

Met 'Beste burgemeester ...' willen we jonge tieners hun stem laten gebruiken om invloed te kunnen uitoefenen op het beleid in hun gemeente.

De naam van het project is tweeledig: zowel de aanspreking 'Beste burgemeester ...' als het compliment, aangezien de burgemeester die rekening houdt met de belangen van kinderen en jongeren de beste burgemeester is.

Een tiental 11- en 12-jarigen van de VBS Sint-Joris-Weert kwam deze maand enkele keren samen om, onder begeleiding van speltrainers van De Aanstokerij, op een speelse manier na te denken over de thema's die zij in hun gemeente willen aanpakken. Thema's als welzijn, klimaat, mobiliteit, de invulling van vrije ruimte en vrijetijdsmogelijkheden kwamen aan bod.

Joost Capiau, speltrainer bij De Aanstokerij: "We willen met dit project kinderen prikkelen om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 na te denken over waar ze wakker van liggen.

Ze weten goed waar ze zich goed voelen, wat ze willen veranderen en waar de pijnpunten in hun (school)omgeving liggen. Kinderen hebben dromen en kunnen wegen op het beleid."

"Alle wonderen starten met verbeelding en dit was al een hele goede start!"

Adinda Claessen, voorzitter gemeenteraad

Wij zijn verheugd dat de gemeenteraad van Oud-Heverlee de kinderen de kans geeft om hun ideeën voor te stellen en bereid is om met een fris perspectief te kijken naar én te luisteren naar hun voorstellen.

Hopelijk volgen andere Vlaamse steden en gemeenten, want het enthousiasme van de kinderen werkt heel aanstekelijk!

'Beste burgemeester ...' is een proefproject dat derdejaarsstudent sociaal-cultureel werk van de UCLL Hanneke Sysmans (21) uitrolde in het kader van haar stageproject.

Meer info

Wil je ook graag een 'Beste burgemeester ...'-project opstarten in jouw stad of gemeente in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? Speltrainer Joost licht het project graag aan je toe.

Joost Capiau

Speltrainer
'Enthousiaste speler'

Meer over De Aanstokerij in de stemming of Democratie of Wereldburgerschap

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

De Aanstokerij in de stemming

't Is aan u!

22 mei 2023

In 2024 mogen maar liefst 1 miljoen jongeren voor het eerst gaan stemmen. Nu is 't aan hen!

Onlangs lanceerden we samen met De Ambrassade en heel wat andere organisaties't Is aan u!, een groot project waarmee jongeren hun stempel kunnen drukken op de verkiezingen van 2024.

Wil je zelf aan de slag met 'first voters'? Ontdek hier welke speelse tools we voor jou in petto hebben!

Wereldburgerschap

De Aanstokerij voor een appel en een ei

22 mei 2023

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!