Ga verder naar de inhoud

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30.05.2023

Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei.

Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan de gemeenteraadsleden hun ideeën voor, die ze bedachten tijdens het 'Beste burgemeester ...'-project van De Aanstokerij

'Beste burgemeester ...'

Met 'Beste burgemeester ...' willen we jonge tieners hun stem laten gebruiken om invloed te kunnen uitoefenen op het beleid in hun gemeente.

De naam van het project is tweeledig: zowel de aanspreking 'Beste burgemeester ...' als het compliment, aangezien de burgemeester die rekening houdt met de belangen van kinderen en jongeren de beste burgemeester is.

Een tiental 11- en 12-jarigen van de VBS Sint-Joris-Weert kwam deze maand enkele keren samen om, onder begeleiding van speltrainers van De Aanstokerij, op een speelse manier na te denken over de thema's die zij in hun gemeente willen aanpakken. Thema's als welzijn, klimaat, mobiliteit, de invulling van vrije ruimte en vrijetijdsmogelijkheden kwamen aan bod.

Joost Capiau, speltrainer bij De Aanstokerij: "We willen met dit project kinderen prikkelen om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 na te denken over waar ze wakker van liggen.

Ze weten goed waar ze zich goed voelen, wat ze willen veranderen en waar de pijnpunten in hun (school)omgeving liggen. Kinderen hebben dromen en kunnen wegen op het beleid."

Wij zijn verheugd dat de gemeenteraad van Oud-Heverlee de kinderen de kans geeft om hun ideeën voor te stellen en bereid is om met een fris perspectief te kijken naar én te luisteren naar hun voorstellen.

Hopelijk volgen andere Vlaamse steden en gemeenten, want het enthousiasme van de kinderen werkt heel aanstekelijk!

"Alle wonderen starten met verbeelding en dit was al een hele goede start!"

Adinda Claessen, voorzitter gemeenteraad

Meer info & traject opstarten

Wil je ook graag een 'Beste burgemeester ...'-project opstarten in jouw stad of gemeente in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? Speltrainer Joost licht het project graag aan je toe.

Joost Capiau

Speltrainer
'Enthousiaste speler'

'Beste burgemeester ...' is een proefproject dat derdejaarsstudent sociaal-cultureel werk van de UCLL Hanneke Sysmans (21) uitrolde in het kader van haar stageproject.


Meer over De Aanstokerij in de stemming of Democratie of Wereldburgerschap

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.