Ga verder naar de inhoud

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15.03.2023

Kinderen zijn de kiezers van de toekomst. Op de basisschoolleeftijd worden de eerste zaadjes geplant voor hun politieke keuzes en gaan kinderen beseffen wat die keuzes voor hen persoonlijk betekenen.

In oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en hoewel ze zelf nog niet kunnen stemmen, kunnen kinderen wel een duidelijke mening hebben over maatschappelijke vraagstukken die hen aangaan zoals veilig verkeer, sportinfrastructuur enz. Maar hoe kan je hen precies betrekken bij het gemeentebestuur?

Kinderen betrekken bij politiek, hoe doe je dat?

Wil je weten welke thema’s spelen (of welke thema’s juist niet) bij 11- tot 12-jarigen in jouw gemeente? Of ben je gewoon benieuwd wat deze groep kan betekenen voor het beleid van jouw gemeente?

Ben je al lang op zoek naar iets rond beleidsparticipatie, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Heb je als jeugdconsulent grote dromen over actief burgerschap, maar weinig tijd om hiermee bezig te zijn?

Redenen genoeg om in te stappen in ons pilootproject rond beleidsparticipatie!

Op een speelse manier aan de slag met actief burgerschap

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Hanneke, een enthousiaste derdejaarsstudent sociaal-cultureel werk in Leuven. Sinds februari loop ik stage in de wondere spelwereld van De Aanstokerij.

Mijn keuze voor De Aanstokerij was meteen heel duidelijk, omdat ik ervan houd om dingen in beweging te zetten of dingen te veranderen door middel van spel. Op een speelse manier aan de slag gaan met actief burgerschap is daar een voorbeeld van.

Daarom zet ik in het kader van mijn stage een pilootproject op poten rond beleidsparticipatie en actief burgerschap met 11- tot 12-jarige kinderen.

In dit traject krijgen kinderen de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken, mee na te denken over hun stad of gemeente. Het zijn tenslotte de wereldburgers van de toekomst.

Het traject bestaat uit 3 sessies die steeds 2 uur duren met telkens ongeveer 10 deelnemers en loopt van eind maart tot midden mei.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid.

Doe mee!

Heb je interesse om aan dit pilootproject deel te nemen? Schrijf je in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Reageer je vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject!

Heb je nog vragen? Dan kan je terecht op hanneke@aanstokerij.be of 0498 037 128.


Meer over Wereldburgerschap of Democratie of De Aanstokerij in de stemming

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.