Ga verder naar de inhoud

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15.03.2023

Kinderen zijn de kiezers van de toekomst. Op de basisschoolleeftijd worden de eerste zaadjes geplant voor hun politieke keuzes en gaan kinderen beseffen wat die keuzes voor hen persoonlijk betekenen.

In oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en hoewel ze zelf nog niet kunnen stemmen, kunnen kinderen wel een duidelijke mening hebben over maatschappelijke vraagstukken die hen aangaan zoals veilig verkeer, sportinfrastructuur enz. Maar hoe kan je hen precies betrekken bij het gemeentebestuur?

Kinderen betrekken bij politiek, hoe doe je dat?

Wil je weten welke thema’s spelen (of welke thema’s juist niet) bij 11- tot 12-jarigen in jouw gemeente? Of ben je gewoon benieuwd wat deze groep kan betekenen voor het beleid van jouw gemeente?

Ben je al lang op zoek naar iets rond beleidsparticipatie, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Heb je als jeugdconsulent grote dromen over actief burgerschap, maar weinig tijd om hiermee bezig te zijn?

Redenen genoeg om in te stappen in ons pilootproject rond beleidsparticipatie!

Op een speelse manier aan de slag met actief burgerschap

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Hanneke, een enthousiaste derdejaarsstudent sociaal-cultureel werk in Leuven. Sinds februari loop ik stage in de wondere spelwereld van De Aanstokerij.

Mijn keuze voor De Aanstokerij was meteen heel duidelijk, omdat ik ervan houd om dingen in beweging te zetten of dingen te veranderen door middel van spel. Op een speelse manier aan de slag gaan met actief burgerschap is daar een voorbeeld van.

Daarom zet ik in het kader van mijn stage een pilootproject op poten rond beleidsparticipatie en actief burgerschap met 11- tot 12-jarige kinderen.

In dit traject krijgen kinderen de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken, mee na te denken over hun stad of gemeente. Het zijn tenslotte de wereldburgers van de toekomst.

Het traject bestaat uit 3 sessies die steeds 2 uur duren met telkens ongeveer 10 deelnemers en loopt van eind maart tot midden mei.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid.

Doe mee!

Heb je interesse om aan dit pilootproject deel te nemen? Schrijf je in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Reageer je vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject!

Heb je nog vragen? Dan kan je terecht op hanneke@aanstokerij.be of 0498 037 128.


Voor wie?

Meer over Wereldburgerschap of Democratie

Economie en Financiën

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

2 maart 2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

Economie en Financiën

Gratis 'Weg uit dat web' met de Sidekick Sam Academy

16 december 2022

Armoede op school is niets dat je zomaar kan oplossen. Het is een complex thema waar je als school bewust en voorzichtig mee moet omgaan. Om de kennis over het armoedeweb te vergroten, bieden we samen met Sidekick Sam Academy tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web' aan.