Ga verder naar de inhoud

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15.03.2023

Kinderen zijn de kiezers van de toekomst. Op de basisschoolleeftijd worden de eerste zaadjes geplant voor hun politieke keuzes en gaan kinderen beseffen wat die keuzes voor hen persoonlijk betekenen.

In oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en hoewel ze zelf nog niet kunnen stemmen, kunnen kinderen wel een duidelijke mening hebben over maatschappelijke vraagstukken die hen aangaan zoals veilig verkeer, sportinfrastructuur enz. Maar hoe kan je hen precies betrekken bij het gemeentebestuur?

Kinderen betrekken bij politiek, hoe doe je dat?

Wil je weten welke thema’s spelen (of welke thema’s juist niet) bij 11- tot 12-jarigen in jouw gemeente? Of ben je gewoon benieuwd wat deze groep kan betekenen voor het beleid van jouw gemeente?

Ben je al lang op zoek naar iets rond beleidsparticipatie, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Heb je als jeugdconsulent grote dromen over actief burgerschap, maar weinig tijd om hiermee bezig te zijn?

Redenen genoeg om in te stappen in ons pilootproject rond beleidsparticipatie!

Op een speelse manier aan de slag met actief burgerschap

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Hanneke, een enthousiaste derdejaarsstudent sociaal-cultureel werk in Leuven. Sinds februari loop ik stage in de wondere spelwereld van De Aanstokerij.

Mijn keuze voor De Aanstokerij was meteen heel duidelijk, omdat ik ervan houd om dingen in beweging te zetten of dingen te veranderen door middel van spel. Op een speelse manier aan de slag gaan met actief burgerschap is daar een voorbeeld van.

Daarom zet ik in het kader van mijn stage een pilootproject op poten rond beleidsparticipatie en actief burgerschap met 11- tot 12-jarige kinderen.

In dit traject krijgen kinderen de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken, mee na te denken over hun stad of gemeente. Het zijn tenslotte de wereldburgers van de toekomst.

Het traject bestaat uit 3 sessies die steeds 2 uur duren met telkens ongeveer 10 deelnemers en loopt van eind maart tot midden mei.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid.

Doe mee!

Heb je interesse om aan dit pilootproject deel te nemen? Schrijf je in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Reageer je vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject!

Heb je nog vragen? Dan kan je terecht op hanneke@aanstokerij.be of 0498 037 128.


Meer over Wereldburgerschap of Democratie of De Aanstokerij in de stemming

Mentaal welzijn

Bedank de leerkracht met een spel

7 juni 2023

Nog op zoek naar een leuke manier om de leerkracht van je kroost te bedanken voor het fijne schooljaar? Met een spel van De Aanstokerij zit je zeker goed en kan de leerkracht in kwestie volgend schooljaar lekker aan het spel met de nieuwe klas. Talloze lesuren speelplezier gegarandeerd!

De Aanstokerij in de stemming

Aanstekelijke kinderen wegen op het beleid in Oud-Heverlee

30 mei 2023
Een ongewoon beeld op de gemeenteraad van Oud-Heverlee dinsdagavond 30 mei. Kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert stelden aan…
De Aanstokerij in de stemming

't Is aan u!

22 mei 2023

In 2024 mogen maar liefst 1 miljoen jongeren voor het eerst gaan stemmen. Nu is 't aan hen!

Onlangs lanceerden we samen met De Ambrassade en heel wat andere organisaties't Is aan u!, een groot project waarmee jongeren hun stempel kunnen drukken op de verkiezingen van 2024.

Wil je zelf aan de slag met 'first voters'? Ontdek hier welke speelse tools we voor jou in petto hebben!