Ga verder naar de inhoud

Werken rond duurzaamheid met het 'Cirkelspel'

08.12.2022

Hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze natuurlijke bronnen? Want per slot van rekening is de wereld eigendom van alle mensen, de huidige én toekomstige generaties. Om jongeren zich bewust te maken van hun impact - positief of negatief - op de planeet en op volgende generaties ontwikkelden we in opdracht van Mensen & Wetenschap het 'Cirkelspel'.

Een beetje achtergrond

Mensen & Wetenschap is een vzw die doet aan wetenschapscommunicatie en -dialoog. Ze proberen de twee dimensies van wetenschapscommunicatie met elkaar te verbinden; het is niet alleen belangrijk om mensen kennis bij te brengen over wetenschap, maar ook om ze aan te sporen die kennis te gebruiken in hun keuzes, in functie van een goed doel, een betere wereld. Om zulke communicatie over de klimaatproblematiek uit te voeren, kwamen ze bij De Aanstokerij terecht.

Workshop in de klas over onze impact op de planeet en toekomstige generaties

Het 'Cirkelspel' is een workshop in de klas voor jongeren vanaf 16 jaar dat hen het verband laat zien tussen hun acties en de impact ervan op zichzelf, anderen en toekomstige generaties. Die impact kan negatief zijn, maar het is belangrijk om duidelijk te maken dat iedereen ook een actief positieve impact op het klimaat kan maken.

Tijdens het spel worden de spelers opgedeeld in twee groepen: ondernemers en gezinshoofden. Deze groepen zitten niet altijd op dezelfde golflengte; gezinshoofden moeten terecht bij de producten en diensten van ondernemers, maar die zijn uit op zo'n hoog mogelijk opbrengsten. De manieren waarop met die spanning wordt omgegaan, hebben bovendien ook gevolgen voor de planeet en haar toekomstige bewoners. Enkel door samen te werken kunnen ze hun gezamenlijke impact onder controle houden.

Dit spel is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners. Mensen & Wetenschap vzw gaf de opdracht voor de ontwikkeling, De Aanstokerij (wij dus) werkten het spel uit, Muntpunt stond in voor de visuele identiteit, en de Instelling Morele Dienstverlening van Brussel en Demens.nu hebben het spel helpen financieren.

Het 'Cirkelspel' spelen in je klas?

Wil je je leerlingen leren denken in ethische cirkels? Schakel dan één van onze speltrainers in om het spel te komen begeleiden met jouw leerlingen.


Meer over Duurzaamheid

Duurzaamheid

De Aanstokerij trekt het zich aan

26 januari 2024

Een dikke trui aandoen volstaat niet voor het klimaat: tijd voor wat drastischere klimaatacties! De Aanstokerij trekt het zich alvast aan met klimaatvriendelijke duurzaamheidsspelen waarmee je kleine verschillen voor het klimaat maakt.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.