Ga verder naar de inhoud

Werken aan een Leuven zonder racisme met 'Got Your Back'

20.03.2023

In 2022 lanceerde Stad Leuven 'Got Your Back', een sensibiliseringscampagne om bewustzijn rond discriminatie te creëren. Centraal in de campagne staat de rol van omstanders die getuige zijn van discriminerend gedrag.

Op 21 maart 2023, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceerden we samen het nieuwste onderdeel van de campagne: het spel 'Got Your Back'.

Toekijken of reageren? Nieuw spel tegen racisme

Elk jaar lanceert Stad Leuven op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een campagne om bewustzijn rond racisme te creëren. Vorig jaar was die campagne 'Got Your Back/Ik Sta Op', waarin gefocust werd op de rol van de omstander. Want hoe reageer je nu eigenlijk wanneer je getuige bent van discriminatie?

Dit jaar krijgt die campagne een staartje. Stad Leuven vroeg ons namelijk om een speelse methodiek te ontwikkelen waarin mensen ervaren hoe racisme kan voelen en ook een actieve omstandershouding bij elkaar stimuleren. Dat spel is vernoemd naar de campagne: 'Got Your Back'.

Hoe het spel verloopt

'Got Your Back' is ontwikkeld voor spelers vanaf 16 jaar, en is flexibel genoeg om in groepen van 4 tot 25 spelers inzetbaar te zijn. Het spel bestaat uit twee grote onderdelen, die elk met een bespreking worden afgesloten waarin spelers hun meningen over en ervaringen met discriminerend gedrag kunnen delen, hetzij binnen of buiten het spel.

In het eerste deel kruipen spelers in de huid van personages die zoveel mogelijk punten moeten scoren in verschillende levensdomeinen. Punten scoren hangt voor een groot deel van geluk af, maar sommige spelers zullen systematisch minder geluk hebben. Dat is frustrerend, maar zal hen ook aan het denken zetten over oneerlijke systemen.

De actieve omstandershouding staat centraal in het tweede deel van 'Got Your Back'. Tijdens deze spelronde krijgen de spelers verschillende situaties van discriminerend gedrag voorgeschoteld, en moeten ze een reactie kiezen die zo goed mogelijk is. Ze mogen echter alleen kiezen uit de reacties die ze in hun handen hebben gekregen, waardoor ze soms reacties zullen moeten kiezen waar ze minder achter staan.

Tijdens het spelen van dit spel ervaren de deelnemers zelf hoe frustrerend oneerlijke systemen kunnen zijn en gaan ze met elkaar in discussie over reacties op discriminerend gedrag. Door die actieve betrokkenheid bij het onderwerp leren ze niet alleen meer bij over de impact van racisme en discriminatie, maar zullen ze ook sneller optreden. Hoe kunnen ze veilig reageren wanneer ze getuige zijn van racistische incidenten en uitspraken?

Wil je 'Got Your Back' spelen?

Als je een leerkracht in het Leuvens bent, goed nieuws: je school heeft misschien al een gratis exemplaar!

Ben je dat niet, dan kan je het spel door De Aanstokerij laten begeleiden. Vraag het spel gewoon via onze webshop aan, en dan komen onze speltrainers langs!

'Got your back' is ook gratis uitleenbaar in een Leuvense bibliotheek.


Meer over Diversiteit

Diversiteit

Wat kan je leren van de boze wolf?

6 juli 2023

Er was eens... een ander perspectief op dat klassieke sprookje. Sprookjes zijn niet alleen vermakelijke verhaaltjes, ze herbergen ook vaak nuttige lessen. Draai je een sprookje echter om, dan ontdek je dat die wolf het misschien niet slecht bedoelde...

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.