Ga verder naar de inhoud

Werken aan een Leuven zonder racisme met 'Got Your Back'

20.03.2023

In 2022 lanceerde Stad Leuven 'Got Your Back', een sensibiliseringscampagne om bewustzijn rond discriminatie te creëren. Centraal in de campagne staat de rol van omstanders die getuige zijn van discriminerend gedrag.

Op 21 maart 2023, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceerden we samen het nieuwste onderdeel van de campagne: het spel 'Got Your Back'.

Toekijken of reageren? Nieuw spel tegen racisme

Elk jaar lanceert Stad Leuven op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een campagne om bewustzijn rond racisme te creëren. Vorig jaar was die campagne 'Got Your Back/Ik Sta Op', waarin gefocust werd op de rol van de omstander. Want hoe reageer je nu eigenlijk wanneer je getuige bent van discriminatie?

Dit jaar krijgt die campagne een staartje. Stad Leuven vroeg ons namelijk om een speelse methodiek te ontwikkelen waarin mensen ervaren hoe racisme kan voelen en ook een actieve omstandershouding bij elkaar stimuleren. Dat spel is vernoemd naar de campagne: 'Got Your Back'.

Hoe het spel verloopt

'Got Your Back' is ontwikkeld voor spelers vanaf 16 jaar, en is flexibel genoeg om in groepen van 4 tot 25 spelers inzetbaar te zijn. Het spel bestaat uit twee grote onderdelen, die elk met een bespreking worden afgesloten waarin spelers hun meningen over en ervaringen met discriminerend gedrag kunnen delen, hetzij binnen of buiten het spel.

In het eerste deel kruipen spelers in de huid van personages die zoveel mogelijk punten moeten scoren in verschillende levensdomeinen. Punten scoren hangt voor een groot deel van geluk af, maar sommige spelers zullen systematisch minder geluk hebben. Dat is frustrerend, maar zal hen ook aan het denken zetten over oneerlijke systemen.

De actieve omstandershouding staat centraal in het tweede deel van 'Got Your Back'. Tijdens deze spelronde krijgen de spelers verschillende situaties van discriminerend gedrag voorgeschoteld, en moeten ze een reactie kiezen die zo goed mogelijk is. Ze mogen echter alleen kiezen uit de reacties die ze in hun handen hebben gekregen, waardoor ze soms reacties zullen moeten kiezen waar ze minder achter staan.

Tijdens het spelen van dit spel ervaren de deelnemers zelf hoe frustrerend oneerlijke systemen kunnen zijn en gaan ze met elkaar in discussie over reacties op discriminerend gedrag. Door die actieve betrokkenheid bij het onderwerp leren ze niet alleen meer bij over de impact van racisme en discriminatie, maar zullen ze ook sneller optreden. Hoe kunnen ze veilig reageren wanneer ze getuige zijn van racistische incidenten en uitspraken?

Wil je 'Got Your Back' spelen?

Als je een leerkracht in het Leuvens bent, goed nieuws: je school heeft misschien al een gratis exemplaar!

Ben je dat niet, dan kan je het spel door De Aanstokerij laten begeleiden. Vraag het spel gewoon via onze webshop aan, en dan komen onze speltrainers langs!

'Got your back' is ook gratis uitleenbaar in een Leuvense bibliotheek.


Meer over Diversiteit

Wereldburgerschap

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!

2 mei 2024

Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.