Ga verder naar de inhoud

Wegwijs in gezondheidszorg met 'WEGWIJS'

29.03.2022

De wereld van gezondheidszorg leer je kennen in ‘WEGWIJS in zorg en gezondheid’, dat we samen met de Gentse Wijkgezondheidscentra ontwikkelden. Het spel maakt deel uit van hun project om de Gentse bevolking gezondheidsvaardiger te maken.

Lang geleden, in 1997, ontwierpen gezondheidspromotoren van de Gentse Wijkgezondheidscentra ‘Gezond en wel’, een ganzenbord om noden en knelpunten te detecteren bij spelers. Intussen werd het stilaan tijd om het concept te vernieuwen, en zo kwamen ze bij De Aanstokerij terecht.

Het resultaat is ‘WEGWIJS in zorg en gezondheid’, een grondig herwerkte en moderne versie van het spel. Inhoudelijk is het spel helemaal geactualiseerd en uitgebreid. Doordat het spel bestaat uit verschillende modules kan WEGWIJS bovendien net zo kort of zo lang duren als de begeleider wilt.

Vind al spelend je weg in het gezondheidslandschap

Spelers maken kennis met verschillende personages, die elk met verschillende (gezondheids)problemen zitten, en op zoek zijn naar hulp. De taak van de spelers is ervoor te zorgen dat de personages bij de juiste organisatie terechtkomen. Om daar honderd procent zeker van te zijn, moeten ze eerst de verschillende organisaties bezoeken en er informatie over vrijspelen.

Onderweg verwerven ze inzichten in het gezondheidssysteem en hun rechten, en leren ze zelf waar ze met hun vragen terechtkunnen. Leiden ze een personage naar de juiste organisatie, dan verdienen ze punten. En die informatie die ze tijdens het spel opsteken kunnen ze na het spel ook nog gebruiken!

Je kan beroep doen op één van onze speltrainers om het spel te spelen met jouw groep.

Genomineerd voor de Wablieft-prijs 2022

Leuk weetje nog! 'WEGWIJS in zorg en gezondheid' is een van de drie genomineerden voor de Wablieft-prijs 2022, die elk jaar wordt uitgereikt aan een organisatie die zich het afgelopen jaar éxtra inzette voor duidelijke taal. De prijsuitreiking is op 6 december, maar we kruisen onze vingers alvast.


Meer over Gezondheid

Gezondheid

100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een patiëntencoöperatie zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.