Ga verder naar de inhoud

Publicatie: Iedereen wint!

09.09.2020

Hoe kan je ervoor zorgen dat spel bij je diverse groep 'blijft plakken'? Kom er meer over te weten in onze visienota over spel en diversiteit: 'Iedereen wint!'.

Een handige gids boordevol tips en handvaten over hoe je diverse groepen kan bereiken via spel.

Bij De Aanstokerij merken we dat onze klanten en deelnemers meer en meer divers worden: spelers met een verschillende culturele achtergrond, een andere moedertaal, met een mentale of fysieke handicap enz. Daarom bogen we ons over de vraag hoe wij kunnen inspelen op de reële superdiversiteit.

Onze ervaring leert dat spel bij heel uiteenlopende groepen werkt. Waar ons klassieke onderwijssysteem of de traditionele informatieoverdracht soms ontoereikend is om ieder individu te betrekken, zet spel wel altijd iets in beweging. Hier zijn we trots op.

Maar hoe kan je met spel als vormingsmethode aan de slag in onze superdiverse samenleving? Gaan we voor inclusie of maatwerk of kunnen we beide zoveel mogelijk met elkaar laten rijmen?

Visie op spel en diversiteit

We verkenden het evenwicht binnen dit spanningsveld en penden onze bevindingen en ervaringen neer in de visienota ‘Iedereen wint!’.

Een handige gids die je stapsgewijs begeleidt van bij de uitwerking van een spelconcept, naar het ontwerpen van het spelmateriaal, het schrijven van de spelhandleiding tot de eigenlijke begeleiding van het spel. Boordevol tips en handvaten waaraan spel moet voldoen om bij diverse spelers 'te blijven plakken'. Want hoe meer verschillende individuen betrokken zijn bij het spel, hoe groter de meerwaarde die het spel kan bieden.

Wil je je nóg meer verdiepen in deze materie? Vraag dan onze online vorming aan. Verwacht je aan een interactieve, speelse vormingssessie waarna je vooral veel goesting zal hebben om je diverse groep in beweging te zetten via spel, zodat iedereen wint!


Meer over Diversiteit of Spel als vormingsmethode

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Spel als vormingsmethode

Toegankelijkheidstips van onze vormgevers

17 november 2023

Hoe zorgt De Aanstokerij ervoor dat onze spelen zo toegankelijk mogelijk zijn? Een deel van het antwoord op die vraag ligt bij onze vormgevers. Zij delen graag de tips over visuele accessibility die zij over de jaren heen verzamelden.