Ga verder naar de inhoud

Plezier tot hier, en niet verder!

22.12.2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Elk jaar verzamelt De Aanstokerij een hoop vrijwilligers met een hart voor spel, de Spelmakers. Samen met hen ontwikkelen we een gratis spel waarmee (onder andere) leerkrachten aan de slag kunnen.

Dit jaar konden we rekenen op de input en ervaring van vrijwilligers van de jeugdwerkorganisatie Jonge Helden. Samenwerken met een organisatie die staat voor creatief jeugdwerk, dat kon niet anders dan goed aflopen. Geen spel zonder creativiteit!

Grenzen aangeven en respecteren

Het resultaat van de samenwerking is ‘Plezier tot hier’. Jongeren krijgen situaties voorgeschoteld waarin hun persoonlijke grens misschien zou worden overschreden. Maar dan moeten ze met anderen op zoek naar een 'groepsgrens' zonder te zeggen waar de eigen grens ligt. Snel wordt duidelijk dat niet iedereen de grens op hetzelfde punt trekt, en dan blijkt dat er nog grotere verschillen zijn bij bepaalde soorten grenzen!

In een volgende spelfase ontdekken de deelnemers gelukkig hoe ze hun grenzen duidelijk kunnen aangeven. Als er in de toekomst een grens wordt overschreden, kunnen ze terecht bij een van de hulporganisaties uit het spel.

Ideaal voor jongeren vanaf 12 jaar, zowel in het jeugdwerk als in het onderwijs.

Wil je aan de slag met ‘Plezier tot hier’?

Goed nieuws, je kan het spel helemaal gratis downloaden op onze website!

Druk het spel af en haal je schaar even boven. Wil je het spel verschillende keren spelen? Dan raden we het aan om het spelmateriaal te lamineren.


Meer over Social skills of Mentaal welzijn of Wereldburgerschap

Mediawijsheid

Safehaven: tot de metaverse veilig is voor jongeren

16 februari 2024

De metaverse maakt steeds meer deel uit van de online leefwereld van kinderen en jongeren. Helaas schuilen er ook online risico’s in deze digitale werelden. Daarom werkte De Aanstokerij mee aan het Roblox-spel SAFEHAVEN van Plan International. Dit spel sensibiliseert jongeren over hun gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag.

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

30 januari 2024

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.