Ga verder naar de inhoud

Plezier tot hier, en niet verder!

22.12.2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Elk jaar verzamelt De Aanstokerij een hoop vrijwilligers met een hart voor spel, de Spelmakers. Samen met hen ontwikkelen we een gratis spel waarmee (onder andere) leerkrachten aan de slag kunnen.

Dit jaar konden we rekenen op de input en ervaring van vrijwilligers van de jeugdwerkorganisatie Jonge Helden. Samenwerken met een organisatie die staat voor creatief jeugdwerk, dat kon niet anders dan goed aflopen. Geen spel zonder creativiteit!

Grenzen aangeven en respecteren

Het resultaat van de samenwerking is ‘Plezier tot hier’. Jongeren krijgen situaties voorgeschoteld waarin hun persoonlijke grens misschien zou worden overschreden. Maar dan moeten ze met anderen op zoek naar een 'groepsgrens' zonder te zeggen waar de eigen grens ligt. Snel wordt duidelijk dat niet iedereen de grens op hetzelfde punt trekt, en dan blijkt dat er nog grotere verschillen zijn bij bepaalde soorten grenzen!

In een volgende spelfase ontdekken de deelnemers gelukkig hoe ze hun grenzen duidelijk kunnen aangeven. Als er in de toekomst een grens wordt overschreden, kunnen ze terecht bij een van de hulporganisaties uit het spel.

Ideaal voor jongeren vanaf 12 jaar, zowel in het jeugdwerk als in het onderwijs.

Wil je aan de slag met ‘Plezier tot hier’?

Goed nieuws, je kan het spel helemaal gratis downloaden op onze website!

Druk het spel af en haal je schaar even boven. Wil je het spel verschillende keren spelen? Dan raden we het aan om het spelmateriaal te lamineren.


Meer over Social skills of Mentaal welzijn of Wereldburgerschap

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Gezondheid

Interview: Spelend Pyjamadag in met Bednet!

15 maart 2024

Hoe bereid je een klas voor op een leerling die de lessen een tijdje digitaal zal moeten volgen? Samen met Bednet maakten we het Bednet Klasspel, dat leerlingen in het lager onderwijs aan het denken zet over wat er zoal bij komt kijken en wat het effect van zo'n afwezigheid is op de klas.