Ga verder naar de inhoud

Plezier tot hier, en niet verder!

22.12.2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Elk jaar verzamelt De Aanstokerij een hoop vrijwilligers met een hart voor spel, de Spelmakers. Samen met hen ontwikkelen we een gratis spel waarmee (onder andere) leerkrachten aan de slag kunnen.

Dit jaar konden we rekenen op de input en ervaring van vrijwilligers van de jeugdwerkorganisatie Jonge Helden. Samenwerken met een organisatie die staat voor creatief jeugdwerk, dat kon niet anders dan goed aflopen. Geen spel zonder creativiteit!

Grenzen aangeven en respecteren

Het resultaat van de samenwerking is ‘Plezier tot hier’. Jongeren krijgen situaties voorgeschoteld waarin hun persoonlijke grens misschien zou worden overschreden. Maar dan moeten ze met anderen op zoek naar een 'groepsgrens' zonder te zeggen waar de eigen grens ligt. Snel wordt duidelijk dat niet iedereen de grens op hetzelfde punt trekt, en dan blijkt dat er nog grotere verschillen zijn bij bepaalde soorten grenzen!

In een volgende spelfase ontdekken de deelnemers gelukkig hoe ze hun grenzen duidelijk kunnen aangeven. Als er in de toekomst een grens wordt overschreden, kunnen ze terecht bij een van de hulporganisaties uit het spel.

Ideaal voor jongeren vanaf 12 jaar, zowel in het jeugdwerk als in het onderwijs.

Wil je aan de slag met ‘Plezier tot hier’?

Goed nieuws, je kan het spel helemaal gratis downloaden op onze website!

Druk het spel af en haal je schaar even boven. Wil je het spel verschillende keren spelen? Dan raden we het aan om het spelmateriaal te lamineren.


Meer over Social skills of Mentaal welzijn of Wereldburgerschap

Wereldburgerschap

De Aanstokerij voor een appel en een ei

10 mei 2024

Weet je wat nóg leuker is dan een speelse begeleiding van De Aanstokerij? Een speelse begeleiding waarvan de kosten door iemand anders gedekt wordt. Tal van organisaties en instanties geloven net als wij in de kracht van spel en maken het mogelijk om bepaalde spelen aan verlaagde prijs, of zelfs helemaal gratis, te spelen!

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Wereldburgerschap

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!

2 mei 2024

Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...