Ga verder naar de inhoud

'Meet the Parents' - speelse tool voor jeugdwerk­begeleiders

30.03.2019

Op dinsdag 30 april werd 'Meet the Parents' officieel aan het jeugdwerk voorgesteld. Met dit speels reflectie-instrument kunnen begeleiders in het jeugdwerk in team uitzoeken hoe hun jeugdwerking toegankelijk kan zijn voor ouders en hoe ze een positieve relatie met hen kunnen uitbouwen.

Omgaan met ouders? Geen kinderspel

Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee schakelde ons in om samen met hen een speels reflectie-instrument te ontwikkelen en vorm te geven dat inzoomt op het contact en de communicatie van begeleiders in het jeugdwerk met ouders.

Want een goede relatie met ouders opbouwen, hoe doe je dat? 'De vraag is wat in het jeugdwerk de plaats van ouders is. Het blijft iets van jongeren voor jongeren, maar toch hebben ook ouders hun plek. Soms wil je ze meer betrekken, soms wil je ze net een beetje afremmen ... Dat is een moeilijke oefening, zeker voor jongeren van soms amper 16 jaar.', zegt Evelyn Morreel, onderzoekster aan het Kenniscentrum.

'Meet the Parents' staat de begeleiders van speelpleinen, vakantiekampen, jeugdbewegingen, jeugdhuizen, jeugdwerkkoepels, jeugddiensten ... hierin bij.

De tool kwam tot stand in samenwerking met tal van jeugdwerkactoren waaronder Chirojeugd Vlaanderen, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en met steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Leer de speelse tool kennen tijdens één van de train-the-trainers

Krijg je graag tips over hoe dit in goede banen te leiden? In de train-the-trainer sessies doen we je de tool uit de doeken. Bovendien krijgt elke deelnemer een gratis exemplaar van de tool en een goodiebag mee naar huis!

Dit voorjaar vinden de TTT's plaats in Brussel, Leuven en Gent. Op woensdag 12 juni, in de voormiddag, kan je bij ons kennismaken met 'Meet the Parents'.

Data TTT's

VOORJAAR 2019

NAJAAR 2019

  • Woensdag 11 december 2019, 10u-12u30, De Aanstokerij (Naamsesteenweg 130, 3001 Leuven)

Begeleiding

Je kan ook één van onze speltrainers inschakelen om het spel te begeleiden bij jouw groep.

Voor meer informatie, mail naar begeleiding@aanstokerij.be. We helpen je graag verder bij eventuele vragen!

Meer info

  • Kan je niet naar de sessies komen, maar wil je wel de tool ontvangen?
  • Wil je graag een organisatiespecifieke train-the-trainer op maat?
  • Of wil je liever deelnemen aan één van de volgende train-the-trainers?

Neem contact op met evelyn.morreel@odisee.be.

// Meer info over 'Meet the Parents'
// 'Meet the Parents' in De Standaard: 'Omgaan met ouders? Geen kinderspel'


Meer over Communicatie & Feedback of Social skills

Gezondheid

De meest romantische spelen van De Aanstokerij

7 februari 2023

Rond 14 februari hangt er meer dan genoeg liefde in de lucht. Men zegt wel eens dat liefde een werkwoord, maar het kan ook een speelwoord zijn. Met deze selectie doorloop je op speelse wijze elke fase van de romantiek.

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

25 januari 2023

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

25 november 2022

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.