KOPLR, online spel voor mensen met een beperking om hun eigen netwerk te versterken
Personen met een verstandelijke beperking hebben vaak weinig vriendschapsrelaties en voelen zich dan eenzaam. Ze nemen weinig deel aan (sociale) activiteiten in de samenleving en ze ervaren een tekort aan betekenisvolle en gevarieerde contacten.


Het vormen en ondersteunen van het sociale netwerk rondom personen met een beperking is dan ook een uitdaging.
Daarom ontwikkelden we in opdracht van SPOND vzw, Cera en de Academische Werkplaats -Inclusie Ondersteuning samen met personen met een verstandelijke beperking een online spel: www.KOPLR.nu.

Nieuwe ontwikkeling in opdracht van SPOND vzw
KOPLR biedt een virtuele en sociale experimenteerruimte waarin je als speler zelf ervaring met netwerken opdoet. Je doet in een veilige omgeving allerlei sociale dingen en leert daarover nadenken. Dit zet je aan tot kleine stappen om erbij te horen en om aan te sluiten bij een netwerk in een diverse samenleving.
KOPLR is bedacht door en voor mensen met een mentale beperking en hun begeleiders. Het resultaat is een leuk en begrijpelijk spel voor iedereen die wil werken aan een sociaal netwerk.
KOPLR is gratis te vinden op www.KOPLR.nu. Het is speelbaar op alle computersystemen, smartphones en tablets.
Een gratis online spel voor iedereen die wil werken aan zijn sociale netwerk, een tool voor begeleiders, teams en organisaties om hun cliënten daarbij te ondersteunen.
KOPLR wordt aangeboden door SPOND vzw en werd ontwikkeld in het kader van de Academische werkplaats Inclusie Ondersteuning in samenwerking met De Aanstokerij en Cera. (Meer info over de Academische Werkplaats Inclusie Ondersteuning via: www.spond.be).
SPOND vzw is een Vlaamse netwerkorganisatie van organisaties die ambulante en mobiele begeleiding bieden. Deze organisaties ondersteunen mensen met een beperking die zelfstandig wonen, met als doel de kwaliteit van hun leven te verbeteren of te behouden.
Naast KOPLR wordt ook KOPLR Support ter beschikking gesteld, een bundel van reflectie-oefeningen voor begeleiders rond sociale netwerken.
Al spelend een sociaal netwerk opbouwen
KOPLR bestaat uit drie spelfases:
- In de eerste fase link je als speler mensen met elkaar en benoem je hun relaties. Het doel is hierbij kennis over sociale netwerken te verwerven.
- In de volgende fase krijg je inzicht in de eigen competenties. Voor je het weet, heb je in het spel 45 talenten bij jezelf geëvalueerd.
- In de laatste fase bouw je dan het netwerk uit dat je zélf wil. Dit door in te gaan op uitdagingen die doen ervaren dat wat je zelf doet effect heeft op je relaties met anderen. Het gaat om kleine opdrachten, op basis van de talenten uit spelfase 2, die je in de werkelijke wereld uitvoert.
Daarnaast kan je virtuele spelletjes spelen om te werken aan jouw sociale vaardigheden.
12 december werd KOPLR voorgesteld aan het publiek
Enkele eerste reacties:
- “Door het spel mee te maken en het uit te proberen, heb ik al kunnen werken aan mijn relaties” - Carina De Graef
- “Een opdracht was om iemand op te bellen die ik al lang niet had gehoord. Er was iemand die ik al 5 jaar niet had gezien. Dit was voor mij een erg moeilijke opdracht, maar ik heb die persoon toch opgebeld. De week nadien zijn we een koffie gaan drinken. Dat was de moeite!” - Tine De Rache
- “Zelfvertrouwen was voor mij heel moeilijk. Ik heb daar opdrachten rond gedaan. Ik moest bijvoorbeeld mensen een hand gegeven en dat gaat nu veel gemakkelijker. Nu zit ik hier zelfs op het podium te praten over mijn ervaringen!” - Mimi Bongers
- “Het co-creatieteam heeft alles mee mogen beslissen: o.a. de opzet, opdrachten, naam en look. De participatie van de doelgroep was bij dit project duidelijk hoger dan we gewent zijn.” - Silke Wouters, ontwikkelaar, De Aanstokerij
- “Wat voor de ene een moeilijke opdracht is, is voor de andere een makkelijke” -Ellen Schryvers, onderzoeker Academische Werkplaats, ontwikkelaar KOPLR
- “Als begeleiding is het soms erg moeilijk om met cliënten, personen met een vaak verstandelijke beperking, uit te zoeken wat voor hen werkt. Ik begeleid bijvoorbeeld iemand die chaotisch is, zich moeilijk kan concentreren en zijn verhalen zijn meestal onsamenhangend. Soms voelt hij zich dan onbegrepen en wordt hij boos. Zijn huidig netwerk bestaat vooral uit zijn naaste familie en vrienden die hij niet echt bij naam kan noemen. Hij heeft moeilijkheden om op tijd te komen, heeft weinig structuur en kan niet lezen of schrijven. Hij dwaalt al wel eens rond waar hij dan de verkeerde vrienden tegenkomt. Het begeleiden van deze persoon vraagt veel geduld, herhaling en veel erkenning geven in de dingen die hem wel goed lukken. Stapje voor stapje begint zijn netwerk te groeien. Je merkt dat er vertrouwen en veiligheid is. Als begeleider ben ik ervan overtuigd dat we met deze mensen een andere tool moeten zoeken om hun sociaal netwerk verder uit te breiden dan datgene dat we al in onze rugzak hebben. Ik sta samen met de andere begeleiders nieuwsgierig klaar om te bekijken wat het netwerkspel voor hen kan betekenen!” - Sandra Frederickx, begeleidster Ondo
- “Het zijn de kleine interventies waar de begeleiders in uitblinken: samen met de persoon met een beperking bijvoorbeeld een bezoek voorbereiden en dan nadien die dingen opnieuw bespreken, duiden, evalueren enz. Die kleine interventies maken een groot verschil. - Evy Meys, Gezins- en Orthopedagogiek KUL
- “Ik heb al teveel meegemaakt om nog contacten te kunnen of durven maken. Ik wil verder en naar de toekomst kijken. Hopelijk helpt dit spel mij daarbij.” - Beau
Wil je graag meer weten of KOPLR? SPOND vzw staat je graag te woord!
Tina Kennes
Stafmedewerker SPOND vzw
T 0487 359 814
tina.kennes@spond.be
Sociale netwerkontwikkeling voor personen met een beperking
Meer over Mentaal welzijn of Communicatie & Feedback

'Ben je gek!?' is een te gek spel
‘Ben je Gek!?’ is een klasspel dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. In dit spel voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs doorbreken we het stigma rond geestelijke gezondheid, en dagen we jongeren uit zichzelf te versterken.

Al spelend vaardigheden voor het leven ontwikkelen
Een aandachtig oog heeft het misschien al opgemerkt, al scrollend door ons aanbod op de webshop, de icoontjes van de '21st century skills' of 'life skills'. Met de icoontjes verwijzen we naar de specifieke life skills waaraan gewerkt wordt in de spelen in ons aanbod.

Top tien vormingen en teambuildings voor jeugdwerkers
Ben je nog op zoek naar een toffe vorming of teambuilding om het team van je jeugdvereniging deze zomer te verwennen, maar zijn er gewoon té veel opties? Daarom maakten we een lijst met onze favoriete spelen voor jeugdwerkers!