Ga verder naar de inhoud

Inclusieve spelen

03.10.2023

Op 3 oktober wordt er voor de tweede keer de Dag van Inclusie gevierd! Dit jaar worden organisaties uitgedaagd om creatieve acties op te zetten naar meer inclusie. Een spel spelen is ook een creatieve daad. En het telt helemaal mee als je tijdens het spelen kan stilstaan bij de kracht van inclusie en hoe je je werking inclusiever kan maken!

We worden meer en meer geconfronteerd met diversiteit in onze samenleving, maar inclusie gaat nog een stapje verder dan dat. De echte kracht van diversiteit komt bovendrijven wanneer de verschillen tussen mensen doelbewust ingezet worden.

Laat je door onderstaande spelen inspireren om die kracht in jouw groep, groot of klein, te ontdekken:

De Dag van Inclusie is een initiatief van SERV, de sectorfondsen, sociale partners en Sterpunt Inclusief Ondernemen. Ben je op zoek naar inspiratie hoe je je werkvloer inclusiever kan maken? Neem dan zeker een kijkje op hun website!

Inclusie op school en de jeugdbeweging

Op school en in jeugdbewegingen komen kinderen en jongeren van allerlei achtergronden en soorten elkaar voor het eerst tegen – en vaak ook voor lange termijn. Wat ze tijdens hun jeugd leren over diversiteit en inclusie dragen ze voor de rest van hun leven mee.

Door met kinderen en jongeren over inclusie te spelen, geef je hen het volgende mee:

 • Bewustwording van het leven met mentale en fysieke beperkingen
 • Stappen die ze kunnen ondernemen naar inclusie in hun omgeving
 • Reflectie over eigen houding tegenover handicaps
 • Taboedoorbreking van onderwerpen zoals seksuele en genderidentiteiten
 • Begrip voor het 'eigene' van andere culturen en inzicht in het 'vreemde' van de eigen cultuur

Rafa Rafa

€ 16,99

Komen tot een sterk divers team

Op de werkvloer werk je vaak nauw samen met mensen die niet identiek aan jezelf zijn. Die verschillen tussen jullie kunnen een bron van inspiratie en kracht zijn als het mogelijk is om daar binnen je groep over te spreken.

Met de onderstaande speelse vormingen:

 • gaat het team het gesprek over diversiteit en inclusie aan;
 • ervaren deelnemers wat cultuur, vooroordelen en stereotypen zijn;
 • verwerven teamleden inzicht in de eigen en elkaars cultuur;
 • ontdekken teamleden de voordelen van hun diversiteit;
 • ervaren de deelnemers wat een oneerlijke behandeling met je doet en leren ze handvaten kennen hoe ze kunnen reageren op discriminatie;
 • ervaart je divers team de vele voordelen van inclusief samenwerken;

Inclusief in je eigen spel

Ben je zelf bezig aan de ontwikkeling van een spel en wil je nog een flinke snuif inclusie toevoegen? Lees dan zeker onze gratis publicatie 'Iedereen Wint!'. Jaren aan expertise gebundeld in één bestand waarmee elk spel net dat tikkeltje inclusiever wordt.


Meer over Diversiteit

Wereldburgerschap

Samen naar een herdruk van 'Got your back'!

2 mei 2024

Vorig jaar ontwikkelde De Aanstokerij samen met Stad Leuven 'Got your back', een spel waarin spelers ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden en hoe ze als omstander kunnen ingrijpen. Voor de herdruk van dit spel organiseren we een intekenactie, zodat je nu al een of meerdere exemplaren kan verzekeren om te verdelen onder scholen, sportclubs, bibliotheken ...

Diversiteit

Interactief spel 'Op ‘t eerste gezicht' leert kinderen over de gevolgen van discriminatie

21 maart 2024

Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceren Amnesty-jongerengroep Rebel With A Cause en De Aanstokerij het interactieve spel 'Op ‘t eerste gezicht'. Dit spel, speciaal ontworpen voor 10- tot 12-jarigen, stelt verschillende vormen van discriminatie aan de kaak.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.